joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului, vezi care sunt cele mai bune filme care au adus omagiu cumplitului moment al istoriei

    de - | 27 ianuarie 2016, 10:25 AM | Film

    0

    Ziua de 27 ianuarie a fost declarată drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Rezoluția îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaționale care să prezinte generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid.

    Cinematografia mondială abundă de producţii referitoare la tragicele evenimente din timpul Holocaustului. Vă prezentăm un top al celor mai interesante 10 filme despre tragedia evreilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

    Paragraph 175


    Filmul “Paragraph 175”, în regia lui Rob Epstein şi Jeffrey Friedman, face referire la perioada în care sistemul nazist a hotărat să dea o lege împotriva „homosexualitaţii şi a sodomiei”.  Paragraful 175 al legii spunea că toţi homosexualii sunt criminali şi trebuie trataţi ca atare. În urma acestei legi, 100.000 de homosexuali au fost arestaţi, dintre care doar 4.000 au supravieţuit.

    Criminalii sunt printre noi

    Filmul „Criminalii sunt printre noi”, în regia lui Wolfgang Staudte, priveştia situaţia de la „apusul” Holocaustului. Pelicula se centrează în jurul a trei personaje: Un fost nazist, un soldat şi o supravietuitoare a lagărelor de concentrare. Pelicula a fost filmată în ruinele din Berlin, chiar după terminarea războiului.

    Au Revoir Les Enfants

    Filmul Au Revoir Les Enfants, în regia lui Louis Malle, are la bază povestea vieţii acestuia.
    Pelicula spune poveste a trei băieti evrei, deportaţi la Auschwitz, unde urmează să fie gazaţi. Aceştia sunt însa ajutaţi de directorul şcolii din care fac parte şi, în consecinţă, acesta este arestat de nazişti.

    Zona Gri

    Zona Gri „The Grey Zone”, este un film în regia lui Tim Blake Nelson. Aesta are la bază cartea Auschwitz: Marturia unui doctor, scrie top 10 list. org.
    Filmul spune povestea unui evreu, forţat să muncească în lagarul de la Auschwitz, unde este pus să ducă deţinuţii către camerele de gazare, iar apoi să ajute la scoaterea cadavrelor.

    Alegerea Sophiei

    Alegerea Sophiei „Sophie’s Choice”, în regia lui Alan J. Pakula, spune povestea unei imigrante din Polonia şi descrie relaţia ei tumultoasă cu un tânăr scriitor din Brooklyn.

    Sophie este una dintre supravieţuitoarele lagărelor naziste, iar filmul dezvăluie trauma sa din timpul regimului nazist şi are la bază cea mai grea alegere pe care tânara femeie a trebuit să o faca atunci când a fost luată prizonieră.

    Anne Frank: Întreaga poveste

    „Anne Frank: The Whole Story”, în regia lui Robert Dornhelm, este o mini-serie TV care are la bază jurnalul micuţei Anne Frank, care a fost omorâtă spre sfârşitul războilui, într-un lagăr nazist.
    Povestea începe în 1939, la inceputul celui de-al Doilea Război Mondial şi se termină cu ultimele zile ale Annei Frank şi traumele oamenilor, de dupa război.

    Băiatul în pijamale vărgate

    „The Boy in the Striped Pyjamas”, în regia lui Mark Herman este un film absolut şocant, care la final te lasă cu un sentiment de durere şi abandon.
    Povestea se învârte în jurul unei familii germane, implicată în sistemul nazist, şi a fiului lor Bruno, a cărui inocenţa nu poate fi coruptă de ororile lagărelor de evrei.

    Sfidarea

    Filmul Sfidarea „Defiance”, în regia lui Edward Zwick, spune povestea unor rebeli evrei, conduşi de Tuvia Bielski (Daniel Craig) în Belarus şi a luptei lor împotriva naziştilor.

    Lista lui Schindler

    Lista lui Schindler, în regia lui Steven Spielberg, este cu siguranaţă cel mai cunoscut film despre sistemul nazist şi spune povestea lui Oskar Schindler şi a demersurilor sale pentru salvarea evreilor din mâinile naziştilor.

    Pianistul


    Filmul „The Pianist”, în regia lui Roman Polanski, se bazează pe autobiografia lui Wladyslaw Szpilman. Pelicula vorbeşte despre viaţa pianistului Szpilman şi cum a reuşit acesta să supravieţuiască în timpul războiului.

    Surse: agerpres.ro, dcnews.ro, youtube.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.