vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    De 27 de ani, populația României scade încontinuu. Ce vârstă predomină la ora actuală

    de - | 26 aprilie 2017, 9:56 PM | Naţional

    0

    Suntem din ce în ce mai puțini. Pentru al 27-lea an consecutiv, populația României a înregistrat o scădere. Adevărul este confirmat de datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică pentru anul 2016, potrivit stirileprotv.ro.

    Cea mai numeroasă generație, cea a românilor care au acum între 46 și 48 de ani, este dublă față de generațiile tinere, care ar trebui, teoretic, să le plătească pensia. În Franța, de exemplu, țara cu natalitate în creștere, generațiile de 44-46 și 16 ani sunt relativ egale.

    Împărțind 20 de milioane de locuitori ai României pe vârste, graficul nu arată prea bine. Cei mai mulți români au vârsta de 48-47-46 de ani. Generația decreteilor – s-au născut după 1966, când Ceaușescu a interzis avorturile și metodele contraceptive.

    După cutremurul din ’77 am mai avut un moment de creștere. Aici specialiștii spun că e o regenerare organică a speciei noastre, specifică după calamități sau războaie.

    Cei care au azi 26 de ani sunt prima generație de după Revoluție – scăderea a fost atunci de cel puțin 100.000 de nașteri de la un an la altul. O generație ușor mai numeroasă pare cea din 2007, momentul intrării României în Uniunea Europeană, iar o scădere vizibilă, de 5%, este marcată pe copiii născuți după 2010, momentul crizei și al tăierii salariilor pentru bugetari.

    Una peste alta, copiii de acum vor trebui, în 2032, când vor ieși la pensie generațiile anterioare, să le susțină financiar. E clar că politicile de stimulare a natalității nu funcționează în prezent… și atunci ce e de făcut?

    Sociologii susțin că nu ar trebui să facem neapărat mai mulți copii, ci să fim mai productivi, investind în educație.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.