vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cum se descurcă un DJ arădean la Londra? INTERVIU

    de Tomck@t | 22 ianuarie 2017, 1:25 PM | Interviuri | Recomandările editorilor

    1

    Îl cheamă Gabriel Cernea și are 28 de ani, iar dacă ești în temă cu muzica electronică, ba mai mult, te simți ca acasă în lumea drum’n’bass-ului, fie că locuiești în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța sau București, cu siguranță ai auzit de Elementrix, numele de scenă al lui Gabriel. De patru ani încoace însă, tânărul arădean lucrează din greu să se afirme pe un plan și mai extins. E un lucru știut… și tocmai de aceea, concurența e cu atât mai acerbă: în acest „business”, ca să-ți creezi un nume de referință în lumea întreagă, e de ajuns să-ți croiești drumul spre succes în capitala muzicii electronice: Londra.

    Bineînțeles, Gabriel știe că acest lucru e posibil numai cu multă răbdare și perseverență, încredere în forțele proprii și multă muncă, ceea ce înseamnă implicit perfecționare. Elementrix a luat-o de la zero chiar în orașul în care nu numai că plouă enervant de mult, dar – asemenea New York-ului – se aplică sloganul „orașul care nu doarme niciodată”. De doi ani deja, Gabriel predă la London Sound Academy (unde a fost mai întâi și el student), de anul trecut are o emisiune pe BassDrive Radio, iar de curând și-a deschis propriul „label” (o casă virtuală de discuri), „Warm Ears Music”, pe care-l va lansa în curând și în România, alături de londonezii September, Re-Adjust și polonezul Radicall (membri Warm Ears Music), precum și invitații speciali Soula (innerSoul, UK), D.E.D. și P.D. (RudeFM, UK) și Incident (Fokuz, HU). Lansarea va avea loc la Arad în Club ABC pe 3 februarie, iar pe 4 februarie în Club Escape din Timișoara.

    Special Arad l-a luat la întrebări pe arădeanul/londonezul Elementrix, curioși fiind, în principiu, cum se descurcă un DJ arădean la Londra și cum se „prezintă” drum and bass-ul românesc „de export”. Vă propunem drept fundal sonor pentru citirea interviului de mai jos chiar un mix semnat de Elementrix, mai exact: înregistrarea unei emisiuni de pe BassDrive Radio.

    – În ce an te-ai mutat la Londra și ce planuri aveai? Te-ai dus cu un scop, să devii DJ profesionist, sau erai pregătit să renunți la acest hobby dacă circumstanțele o cereau?

    – Locuiesc în Londra de aproape 4 ani, dintre care de 2 ani predau lecții de DJ-ing la London Sound Academy. Când m-am decis să mă mut din țară aveam două destinații în minte: State sau Anglia. Londra a fost mult mai la îndemână și, desigur, am ținut cont și de faptul că este capitala internațională a drum and bass-ului, de unde a pornit totul și unde are cea mai puternică prezență.

    – Te-a dezamăgit Aradul? Ți-a fost greu să te afirmi aici, la Arad? Cât de greu (sau ușor) a fost să te afirmi printre DJ-ii londonezi?

    – Aradul nu ar fi putut să mă dezamăgească, acolo și atunci mi-am dat seama ce îmi place, ce știu și ce vreau să fac. Comunitatea de drum and bass din România, în special din Vestul țării, avea destul de mulți membri chiar înainte de 2000.

    Însă nu eram suficienți – producători, DJ, ascultători – încât să devină un ‘trend’, deci am reușit să ne învârtim în aceleași cercuri și să ne ajutăm reciproc. Ne știam între noi, care cum ‘pune’ muzică, mai liquid, mai dark, mai jump-up, și când se pregăteau evenimente în Timișoara, Deva sau Arad, câteodată Cluj sau București, colaboram pe principiul ‘hai să facem fain’.

    În Londra nu consider că m-am ‘afirmat’. Doar am avut ocazia să cunosc oameni care fac drum and bass de calitate, cu drag, și am ajuns să lucrăm împreună, să dăm drumul la evenimente și la release-uri și așa încet, încet, odată cu familia Warm Ears Music creștem și noi fiecare. Proiectele noastre sunt despre muzică, mai mult decât despre afirmare.

    – Cum e viața acolo și, cel mai important, cum sunt priviți românii? Ai prins și Brexit-ul…

    – Din experiența mea, pot să spun că există discrepanțe, dar asta se întâmplă peste tot. În principiu, dacă îți faci treaba cum trebuie și arăți că ești acolo, implicat 100% în ceea ce faci, nu cred că întâmpini probleme în a te integra.

    – Cum se „vede” scena de muzică electronică românească în Marea Britanie? Notorietatea unora precum [a:rpia:r], Livio & Roby sau NTFO e știută, dar cum stă treaba cu genul în care „te învârți” și tu, Drum’n’bass-ul?

    – În general, oamenii din industrie văd scena electronică din România cu ochi buni. Spre exemplu, cei de la InnerSoul, una dintre cele mai cunoscute serii de party-uri din UK, plănuiesc și ei o lansare oficială în România, cât de curând. DJ-ii din Londra care vin cu noi la lansarea Warm Ears Music în februarie sunt, de asemenea, la fel de entuziasmați să pună muzică în Arad și Timișoara, și mai ales, să vadă publicul – au auzit doar de bine 🙂

    – Cum ai ajuns la Bassdrive Radio?

    – Cu multă perseverență, multe mixuri trimise, mulți nervi și multă muncă.

    – Pe 3 februarie revii la Arad să-ți lansezi label-ul cu un party în ABC. Ce senzație e să mixezi din nou la Arad?

    – Nu a trecut foarte mult timp de la ultimele mele party-uri în Arad, la Green Island Festival, și în Timișoara, la petrecerea de Halloween organizată de FreenetikKru. De fiecare dată vin cu plăcere să pun muzică acasă și sigurat o să facem treabă bună și acum.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.