joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Concertul simfonic de joi aduce invitați speciali, sub bagheta maestrului Sabin Păutza

    de Special Arad | 14 septembrie 2016, 8:34 AM | Cultură

    0

    În accepţiunea generală, Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai mari creatori de concerte instrumentale din toate timpurile, care la fel ca şi Antonio Vivaldi, şi-a plasat producţia acestui gen în centrul creaţiei. Mozart a fost neîntrecut în secolul al XVIII-lea, iar lucrările sale au fost modele de echilibru perfect între solist şi orchestră, între dezvoltare simfonică şi virtuozitate.

    Seara simfonică de joi, 15 septembrie 2016,  de la ora 19.00, din  Sala Cercului Militar, este o seară dedicată exclusiv virtuozităţii instrumentale, iar partiturile care o iniţiază sunt autografe mozartiene, prezentate ca rarităţi în programele curente de concert. Concertul pentru fagot  în si bemol major K. 191, una dintre compoziţiile sale timpurii, realizate pentru orchestra de curte a Prinţului Arhiepiscop al Salzburgului şi Concertul în mi bemol major pentru corn şi orchestră K. 447, scris în anii maturităţii, petrecuţi la Viena, îndeamnă la o nouă prospectare a teritoriului componistic mozartian, o lume sonoră accesibilă doar virtuozilor, celor care ştiu să îmbine la modul absolut experienţa de orchestră cu  rolurile dedicate vocilor principale în partiturile concertante.

    Cornistul Mihai Sârbu şi fagotista Iasmina Florentina Breşneni sunt partenerii maestrului Sabin Păutza  în prima parte a serii dedicate capodoperelor clasico-romantice, care continuă după pauză cu Melodiile lăutăreşti op.20, cea mai renumită partitură a lui Pablo de Sarasate,  marele violinist al celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea şi Introducere şi Rondo capriccioso  op.28 de Camille Saint Saens,  partitura adusă ca omagiu celebrului virtuoz spaniol.

    Apreciate şi astăzi pentru gama inepuizabilă de efecte, cele două capodopere de secol XIX se bucură de interpretarea uneia dintre cele mai actuale prezenţe de pe scenele autohtone de concert, violonistul Bogdan Alexandru Costache.

    Portret – Sabin Păutza

    Compozitorul, dirijorul şi profesorul SABIN PĂUTZA a urmat cursurile Liceului de matematică din Reşita şi a studiat în paralel muzica cu Carl Tirier şi Katerin Szöguy. În anul 1965 a absolvit Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori de prestigiu precum Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, Dumitru D. Botez, Marin Constantin, Emilia Comişel, Ştefan Niculescu şi Aurel Stroe.

    S-a specializat apoi în compoziţie şi dirijat la Accademia Chigiana din Siena (Italia), cu Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara. Între 1966 şi 1984 a predat armonie, dirijat şi orchestraţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi fiind în acelaşi timp dirijor al formaţiilor simfonice şi corale ale institutului. Cu aceste ansambluri a concertat în ţară şi peste hotare („Bydgoszcz International Festival” – Polonia, „Internationales Jugendfestspieltreffen Bauyreuth”- Germania).

    Din anul 1984 se stabileşte în Statele Unite unde este numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony, unde lucrează şi în prezent. Dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este invitat deseori să predea cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene precum Atlan Institute din New York, N.Y. University sau Universitatea Emanuel.

    Sabin Păutza deţine numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care premiul „George Enescu” al Academiei Române, premiul Uniunii Compozitorilor din România, Marele Premiu al Televiziunii Române, premiul „Rudolph Nissim” al ASCAP şi cel mai recent, Marele Premiu „Doctor Martin Luther  King Jr.”. Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus titlul onorific de Doctor în Muzică decernat de London Institute for Applied Research, titlul de „Doctor Suma Cum Laudae” acordat de Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca precum şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Plainfield.

    Sabin Păutza a dirijat în cele mai renumite săli de concert din Statele Unite, Europa şi Australia (Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Philharmonic Hall din Sydney, ş.a). Numele său figurează alături de cei mai mari muzicieni ai lumii în Who’s Who in Music publicat la Cambridge (ediţiile 1980 – 1984 -1992 – 1996 – 2000) şi în volumul „2000 de Americani Notabili” publicat de American Biographical Institute.

    Sabin Păutza este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al ASCAP (Uniunea Compozitorilor Americani) şi al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de către Editura San Nicobian din New York iar firma Swift Music Group (SUA) editează în prezent seria „Opera Omnia” a compozitorului, din care au apărut deja primele zece CD-uri.

    afis-15-sept-2016

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.