miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Concert simfonic sub semnul a două genii: Grieg și Ibsen

    de Special Arad | 14 octombrie 2015, 6:45 PM | Cultură

    0

    Unul dintre evenimentele simfonice programate de Filarmonică  în cuprinsul lunii octombrie se desfăşoară în această săptămână, în seara de joi,  15 octombrie 2015, la Cercul Militar de pe strada Decebal nr. 19, cu începere de la ora 19:00.

    Invitaţii serii de muzică clasică sunt dirijorul Dorin Frandes şi Nicolae Mihai Brânzeu –  de această dată în postura de  recitator – care pregătesc într-o versiune comună, muzică şi text, celebrele suite pentru orchestră  Peer Gynt de Edvard Grieg.

    „Vă invităm, joi seara, la o incursiune aparte, într-un vast imperiu dominat deopotrivă de muzică și de creație dramatică. Mai precis, de două genii creatoare care și-au câștigat, fiecare în parte, un loc de frunte în creația lirică, respectiv dramatică: Edvard Grieg și Henrik Ibsen” – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

    Extrase  ale muzicii de acompaniament, scrise pentru drama lui  Henrik Ibsen, cele două producţii secundare – op.46 şi op.54 conţin o muzică orchestrală surprinzătoare, mijlocindu-le melomanilor accesul la una dintre cele mai spectaculoase  partituri ale literaturii muzicale universale.

    Ca prefaţă la celebrele tablouri nordice, ansamblul simfonic reia Simfonia nr.100, Militara (1794) de Joseph Haydn, cel mai mare succes al celor două sejururi  petrecute de compozitor la Londra (1791 – 1792; 1794 – 1795), performanţa  dirijorală şi aceea a ansamblului de concert fiind probate odată în plus,  în aceste ópusuri de mare impact asupra  auditorilor  şi interpreţilor din toate colţurile lumii.

    Portret – Nicolae Mihai Brânzeu

    Nicolae Mihai Brânzeu, regizor, membru fondator al Cenaclului Ioan Slavici Arad şi membru în Asociaţia pentru Deschideri Culturale Arad, a absolvit cursurile de licenţă şi masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, având drept specializare Artele spectacolului – regie. Între anii 2006-2009 a fost colaborator al Operei Române din Cluj-Napoca, iar în perioada 2004-2015 – coordonator de evenimente muzicale şi teatrale pe scene din Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara.

    Din 2009 până în prezent susţine diverse cursuri de arta actorului, art terapie şi descoperire personală în calitate de formator; cursuri aflate sub egida Casei Corpului Didactic – Arad sau în cadrul diverselor proiecte internaţionale Grundtvig şi destinate atât elevilor, profesorilor cât şi deţinuţilor. Nicolae-Mihai Brânzeu este coautorul unor cărţi de specialitate şi semnează de asemenea şi câteva articole în cadrul unor simpozioane naţionale și internationale.

    Regizorul Nicolae Mihai Brânzeu are reușite  colaborări cu Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad iar spectacolele de teatru La Serva padrona,  Dush(i) cu Preshu’ după Ion Băieșu, Săptămâna luminată după Mihail Săulescu îi  poartă amprenta.

    Pe scena arădeană a montat spectacole operă precum: Scufiţa Roşie şi prietenii ei – operetă feerie, L’ Elisir d’amore de Gaetano Donizetti -.Madama Butterfly și Tosca de Giacomo Puccini sau musical-ul William de Shirley Askew. Filmele de scurt metraj I can do it – 2013 și Acting and play – 2015 îmbogățesc performanțele tânărului regizor.

    În anul 2010 primeşte din partea Primăriei Arad Titlul de Excelenţă în semn de recunoaştere şi preţuire a activităţii profesionale şi pentru preocupările constante de promovare a imaginii Aradului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.