marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    InclusivComunicat Claudia Boghicevici, deputat PNL Arad

    de - | 22 septembrie 2015, 2:16 PM | Undeva

    1

    Deputatul PNL Claudia Boghicevici a prezentat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Arad, cele mai importante prevederi ale rezoluției pe tema salarizării unitare a bugetarilor, ce a fost adoptată sâmbătă, 19 septembrie a.c., în cadrul reuniunii Ligii Aleșilor Locali PNL de la Brașov. Deputatul PNL a coordonat alături de deputatul Cristina Pocora atelierul dedicat acestei teme în cadrul Ligii Aleșilor Locali PNL, prezentând textul rezoluției în fața participanților la această reuniune.

    ”Reuniunea Ligii Aleșilor Locali de la Brașov a fost un un eveniment esențial pentru acțiunea PNL în această sesiune parlamentară de toamnă. În întâlnirea Ligii Aleșilor Locali PNL am coordonat alături de colega Cristina Pocora atelierul care a analizat noua lege a salarizării unitare propuse de actualul guvern, o lege ținută la secret și care are doar rolul de a fi folosită ca momeală electorală. Discuțiile pe marginea acestui proiect s-au soldat cu o rezoluție fermă din partea PNL în care transmitem un mesaj clar și constructiv pe această temă. Astfel, textul rezoluției pleacă de la premisa că PNL susține o lege a salarizării unitare bazată pe profesionalism și echitate și nu pe calcule meschine electorale și afirmă ferm că legea salarizării unitare nu trebuie să fie un instrument electoral, așa cum încearcă PSD să îl folosească, nu trebuie să fie un secret care trebuie bine păzit și picurat, “pe surse”, din ședințele PSD ci o necesitate, un proiect care trebuie amplu dezbătut, cu realism și cu cifrele adevărate pe masă. Fiecărui angajat din sectorul bugetar trebuie să-i fie cunoscută perspectiva, care sunt criteriile după care este evaluat, care este nivelul de salarizare aferent fiecărei trepte. Odată adoptată această lege trebuie să avem certitudinea că va fi pusă în aplicare, în calendarul stabilit și că este corelată cu starea reală a economiei naționale. În acest sens, Liga Aleșilor Locali PNL solicită prin această rezoluțiedesecretizarea și publicarea integrală a proiectului legii salarizării unitare pentru a fi cunoscută și dezbătută, deschiderea unei ample consultări publice între Guvern-sindicate-partide politice în ceea ce privește acest proiect, prezentarea calculelor privind impactul bugetar al acestuia, pe ani și prezentarea surselor bugetare, respectarea obiectivului principal al legii salarizării unitare prin reducerea diferențelor de salarizare între cel mai mic și cel mai mare salariu, simplificarea sistemului de salarizare a bugetarilor prin aplicarea unor coeficienți de ierarhizare care să asigure echitate și predictibilitate, stimularea tinerilor competenți pentru a intra și rămâne în rândul personalului bugetar prin oferirea unor salarii de încadrare motivante și a unor modalități de promovare flexibile, dar și acordarea măririlor salariale în mod proporțional către toate categoriile de bugetari pentru a nu mări diferențele între acestea. În acest context, parlamentarii PNL au anunțat déjà că  vor vota pentru respingerea Ordonanței care mărește salariile demnitarilor și ale aparatului de lucru al Guvernului”, a declarat Claudia Boghicevici.

    În continuare, vă atașăm comparația despre care v-a vorbit doamna deputat în cadrul conferinței:

    Legea propusă de Ponta şi Plumb este mai proastă decât cea din 2010.
    Nu doar că diferenţa  dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu creşte de la 1-15 la 1-18, dar practic coeficienţii propuşi sunt mai mici. Noua lege încearcă prin artificiul de a prezenta salariile de bază să ascundă faptul că de fapt vor fi salarii mai mici decât dacă ar aplica legea actuală.

    Câteva exemple:

    – Profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I în învăţământul preuniversitar, cu vechime de peste 40 de ani are pe noua lege un coeficient de 3.8, iar în legea din 2010 avea 5.36

    – Profesor cu studii superioare de lungă durată debutant are în noul proiect coeficient 1.99, iar pe legea din 2010 2.62.

    – Un medic stagiar la începutul carierei, că tot se laudă Guvernul că le măreşte salariile, va avea conform noului proiect un coeficient de 1.58, iar pe legea din 2010 avea 2.10

    – Primar de oraş categoria I are pe noul proiect un coeficient de 8.02,
    iar pe legea din 2010 8.57.

    In plus faptul ca nu se mai utilizează coeficienţi, ci aceste salarii de bază, va determina un haos în aplicarea legii pentru că vor trebui actualizate aceste anexe anual practic. În legea din 2010 era stabilită valoarea de referinţă şi coeficienţi pentru fiecare funcţie, urmând ca în fiecare an să fie actualizată valoarea de referinţă. Se deschide astfel calea şi spre noi abuzuri pentru că vor putea fi practic majorate doar anumite salarii. Prin legea din 2010 atunci când măreai valoarea de referinţă se măreau toate salariile.

    Departamentul de Comunicare PNL Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.