joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cinematograful din Grădiște, de nerecunoscut. Lucrările se apropie de final

    de Raluca Medeleanu | 19 ianuarie 2016, 11:34 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    7

    Imobilul care a găzduit cinematograful din Grădiște a intrat în reparații anul trecut, în primăvară, după ce ani la rând a fost lăsat efectiv în paragină. Anul acesta, dacă totul merge conform planului, arădenii se vor putea bucura de încă o sală de evenimente culturale, în martie.

    Deși nu se găsesc documente care să arate clar anul de construție a cinematografului din Grădiște, se poate presupune că a fost proiectat în perioada interbelică, de arhitectul Silvestru Rafiroiu, semănând izbitor cu cel din Gai, despre care se știe că a fost construit în 1929 după planurile sale. De altfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ambele clădiri au avut aceeași soartă, ajungând băi publice, iar după război au revenit săli de cinema.

    Cinematograful din Grădiște a primit în anii socialismului numele de Cinema CFR, denumire provenită de la primii locuitori ai cartierului Grădiștei, muncitorii CFR, mulți aduși din Regat după 1920 pentru înlocuirea lucrătorilor de la căile ferate ale imperiului austro-ungar.

    Ultimele proiecții de film din Grădiște aveau să ruleze în jurul anului 1995, iar de atunci a fost lăsat pradă degradării treptate, până a ajuns la gradul de ruină.

    La fel  ca cel din Gai („Solidaritatea”), Cinematograful din Grădiște a intrat doar acum câțiva ani în posesia municipalității, înainte fiind – asemenea multor altor cinematografe din țară – proprietate RADEF.

    Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) a fost o instituție de stat care a deținut la un moment dat pese 500 săli în România. Însă, după anul 2000, instituția a început să intre în declin, sute de săli și grădini de proiecție cinematografică închizându-se sau fiind trecute în administrația autorităților locale.

    La Arad, Primăria a intrat în posesia cinematografelor Arta, Grădiște, Studio și Solidaritatea în februarie 2011, iar primul care a beneficiat de „reanimare” a fost Arta, de pe strada Vasile Alecsandri, unde la ora actuală se desfășoară diferite evenimente culturale, printre care și Festivalul de Film Documentar „fARAD”.

    Cinematografului din Grădiște i-a venit rândul abia în martie 2015. Lucrările de reparații, estimate inițial la valoarea de 2.138.452 RON au fost reduse la 1.039.136,07 RON, în momentul desemnării firmei constructoare (Drast Company SRL), și s-au efectuat atât în interior cât și în exterior, unde s-a amenajat o grădină de vară cu ecran de proiecție pentru filme în aer liber.

    Primăria și-a luat obligația să-i păstreze funcția de agrement, intenționând să folosească cinematograful pentru diferite evenimente culturale organizate de CMCA.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Fiind din Grădiște, clădirea aceea reprezintă ceva mai mult pentru mine decât pentru majoritatea cititorilor.
      În adolescență, cinematograful era locul unde ne întâlneam cu prietenii, ne uitam la fete înaintea începerii proiecției, sala, în vremea aceea, umplându-se aproape totdeauna cu spectatori. Am văzut multe filme acolo, UN glonte pentru general, cu Gian Maria Volonte, mi-a împrumutat porecla cu care eram apelat în ”gașcă”.
      Culoarea este oribilă, termopanele nici măcar nu sunt armonizate, în față având culoarea maro iar lateral fiind albe.
      Problema cea mare este însă destinația.
      Ideea mea ar fi că în marile cartiere ar fi nevoie de câte o clădire comunitară, mai ales pentru pensionari, unde aceștia și-ar putea petrece împreună timpul liber în tot felul de activități de club. Jocuri de societate, cărți și reviste de citit, desigur și câteva televizoare pentru ”seriale” și multe altele, ar însemna un pas înainte în modul cum avem grijă unii de alții la nivelul comunității.
      Pensionarii au tot felul de asociații, inclusiv de ajutor reciproc, mergând până la asigurarea cheltuielilor de înmormântare, acestea ar putea avea sediul în acele clădiri și câte și mai câte.
      În Grădiște, întâmplător, lângă clădirea în cauză este dispensarul – se putea renova cu această ocazie – foarte frecventat de cei în vârstă, cinematograful putând fi foarte bine integrat în acest posibil complex.
      Despre casele de evenimente, în schimb, am o părere destul de proastă, ele fiind, într-adevăr, locul unor manifestări dubioase, nu de multe ori cu caracter politic manipulativ.
      Se pare că la nivelul conducerii orașului nimeni nu gândește în perspectivă și cu atât mai puțin având în vedere nevoile și interesele viitoare ale locuitorilor.
      Asta este marea problemă, culoarea se poate rezolva mult mai simplu…

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.