vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    CET-ul, tot în „aer” – o problemă fără de sfârșit a ședințelor Consiliului Local Municipal. „Noi nu avem altă soluție la ora actuală!”

    de Raluca Medeleanu | 27 iunie 2017, 2:26 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Problema CET-ului este deja parcă o poveste fără de sfârșit. De când a fuzionat cu Artermul în 2004, tot ce a orbitat în jurul societății a generat situații care l-ar fi impresionat și lăsat mască poate până și pe Kafka, iar de ceva vreme, fiecare ședință a Consiliului Local Municipal care are pe ordinea de zi cuvântul „CET”, aduce de la sine certuri infinite și confruntări între partide de parcă cei din sală ar asista la lupte cu cocoși.

    Fiecare replică spusă în ședințe ne demonstrează tot mai mult că pentru cei de acolo, care ar trebui să lupte pentru interesele noastre, ceea ce este cu adevărat important e să-și demonstreze unul altuia care este cel mai „tare”, aducându-și mereu acuzații de genul: „Voi nu luptați pentru Arad”, „Ba, voi sunteți celor cărora nu vă pasă!”. Vorbe aruncate la nervi, pline de „superioritate” din partea fiecărei părți implicate, însă, în final ce ne rămâne? Eterna problemă: un sistem defectuos care acumulează tot mai multe datorii și care sperie în fiecare iarnă arădenii că vor rămâne fără căldură în locuințe.

    În 2009, tot cu scandal, societatea CET s-a „desfăcut”, astfel rezultând două societăți interconectate: CET Arad S.A. și CET Hidrocarburi S.A. Astfel, la ora actuală există două surse de producție a energiei termice: producția de energie termică în centrala electrică de cogenerare din cadrul CET SA şi producția de energie termică în cazanele de apă fierbinte în cadrul CET Hidrocarburi SA. CET Hidrocarburi Arad asigură atât vârful de sarcină/funcționarea în caz de avarie la centrala electrică de cogenerare pe timp de iarnă, cat și funcționarea pe timp de vară pentru furnizarea „acc”.

    SC CET Arad SA, înființată în anul 2002 și aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad, acționar majoritar Municipiul Arad, asigură producția de bază de energie termică 80 – 85 %, prin centrala electrică de cogenerare aflată în patrimoniul său. După divizare, CET SA deține centrala de cogenerare, iar CET Hidrocarburi, centrala de hidrocarburi.

    În 2014, Consiliul Local a încredințat oficial activitatea fostului Arterm CET-ului, însă Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a refuzat prelungirea contractului pentru că a considerat necesară o licitație publică, astfel CET a rămas fără licență.

    În plus, de 7 ani de la despărțire, CET Hidrocarburi (aflată în subordinea Primăriei) a acumulat datorii de zeci și zeci de milioane de lei, în condițiile în care marea majoritate a arădenilor își achită facturile la timp. Așa cum spunea unul dintre consilieri la o ședință din toamnă, „Arădenii sunt plătitori, dar există datorii de 100 de milioane. Cel mai mare dator la CET e CET Hidrocarburi”.

    De anul trecut, Primăria Arad se chinuie să unească cele două societăți înapoi în una singură, cu gândul să remedieze daunele, însă procedura se dovedește a avea un drum mai încâlcit decât ne-am fi așteptat, iar milioane de lei din bugetul local se pierd în fiecare an pentru a se acoperi diferențele dintre preț și tariful de livrare, tariful devine tot mai mare și tot mai mulți arădeni decid să se debranșeze, creând astfel noi pierderi. Pare un cerc vicios amețitor.

    Eterna ceartă între partidele opozante nu ajută însă cu nimic remedierea situației critice. Iar asta ne-a fost dovedită încă o dată astăzi, la ședința extraordinară a CLM, unde a fost supus votului un proiect de hotărâre ce vizează studiul de oportunitate pentru stabilirea modalității de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Arad.

    Proiectul de hotărâre propunea atribuirea directă către  SC CET Hidrocarburi SA a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, pe motivele că Municipiul Arad în calitate de acţionar unic al operatorului controlează direct deciziile acestuia în legătură cu serviciul furnizat/prestat, similar controlului pe care îl are asupra structurilor proprii în cazul gestiunii directe, că operatorul desfăşoară exclusiv activităţi din sfera furnizării/prestării serviciilor de utilităţi publice destinate satisfacerii nevoilor de interes public general ale utilizatorilor de pe raza de competenţă a unităţii administrativ-teritoriale care i-a încredinţat gestiunea serviciului și că operatorul are capitalul social deţinut în totalitate de unitatea administrativ-teritorială Municipiul Arad.

    În ciuda insistențelor unor consilieri și a viceprimarului Levente Bognar care a spus că „Acest studiu este o direcție, noi nu avem altă soluție la ora actuală!”, proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali municipali, iar problema CET-ului rămâne în continuare în aer. Dintre cei prezenți, cinci consilieri s-au abținut să voteze, doi nu au avut drept de participare și doar 12 au votat pozitiv. Cei care au refuzat să accepte proiectul au motivat că îl consideră „ilegal”. Lilioara Stepănescu a dorit să sublinieze că „nu există nimic ilegal în acest proiect”.

    Cei trei consilieri locali municipali incluși în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la CET, Tipei, Mariș și Szabo au anunțat în cadrul ședinței că își dau demisia din AGA, nemulțumiți fiind de situația creată.

    Cu toate acestea, bugeturile de venituri și cheltuieli pe 2017 pentru cele două CET-uri au fost votate pozitiv de toți consilierii locali prezenți, nemaiproducând nicio discuție suplimentară.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.