Citesc și ochii mi se umezesc. Extraordinar! După doi ani de absență de la școală, un băiețel, suferind de autism, a revenit și starea lui generală s-a îmbunătățit foarte rapid.

Acum doi ani a refuzat să mai iasă din mașină în fața școlii. Starea medicală a lui Teo s-a înrăutățit marcant. Pe lângă școală, a renunțat să mai iasă și din casă. A devenit și foarte stresat. Pe o scară de la 1 la 100 de apreciere a stării generale a unui copil autist, unde 100 reprezintă o stare bună, Teo ajunsese la 23. Părinții lui căutau cu disperare și „un fir de păr” de care să se agațe, doar, doar vor reuși să iasă din marele impas în care se aflau. Mama citește într-o zi un articol despre capacitatea câinilor Asistenți de a ameliora starea generală a pacienților cu tulburări nervoase. Fără să ezite își reziliează asigurarea suplimentară de pensie și face formalitățile de achiziție a unui câine Asistent. ( o investiție de cca. 16 000 de euro).

„Iunie”, o cățea Labrador, devine membru al familiei. Iunie când simte că Teo „miroase” a stres, pune capul imediat în poala lui. Și, ca prin minune, Teo se liniștește. În aproape 6 luni de când Iunie a devenit membru al familiei, Teo face progrese remarcabile. De exemplu, înainte, era nevoie de 6-7 vizite la medicul dentist pentru un control. Acum, la prima vizită, Teo și Iunie au intrat împreună și treaba a fost rezolvată cu brio.

„Nu credeam că efectele vor fi atât de mari și într-un timp atât de scurt. Îmi este greu să vă explic ce simt. Incredibil!”, a spus mama lui Teo.

Și la școală merg tot împreună. Sunt acceptați împreună la spital cât și în magazine.

Să ai un copil și să-l vezi suferind, fără să poți să-l ajuți, ca părinte ești pus într-o situație greu de descris în cuvinte. Disperare, furie, deznădejde … O durere persistentă, ca cea de măsea, se instalează în coșul pieptului. Doar părinții pot înțelege exact.

Iunie și Teo sunt azi de nedespărțit. Dorința de viață și bucuria se pot citi în ochii de copil a lui Teo.

Iunie este eroul meu de azi.

Tot azi deschid alt ziar și citesc:

 Le chien, le meilleur ami de la santé de l’homme. Selon une étude suédoise, le risque de mortalité toutes causes confondues serait réduit de 20% chez les propriétaires de toutous. Caut studiul și-l găsesc pe nature.com.

Deci, pe lângă faptul că este Prietenul nostru cel mai bun, ne salvează copiii, ne apără de atacatori, ne păzesc bunurile, a ajuns să ne scutească și de complicații medicale, prelungindu-ne viața. Cuvintele laudative sunt de prisos.

Pe când o zi internațională dedicată Celui Mai Bun Prieten al Omului? Nu merită?

Peterpan

 

(Foto: Kungsfoto)

-, 30 noiembrie 2017, 1:52 PM