joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cearta din fruntea județului – spectacol politic pe bani, influență și, probabil, comisioane! Ioțcu nu-și semnează demisia!

    de O. Peniță | 28 august 2014, 10:26 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    3

    Ar fi trebuit să catalogăm știrea aceasta, cu prospăt declanșatul conflict dintre președintele CJA, Nicolae Ioțcu și vicepreședintele său, Adrian Țolea, pe seama banilor județului, ca inutilă. Însă, încercând să vedem puțin mai profund decât alții care s-au grăbit sa-i acuze pe unul sau pe altul dintre cei doi, funcție de unde vine banul, o să încercăm o analiză a celor întâmplate, fără a avea însă pretenția că deținem adevărul absolut.

    Ce s-a întâmplat

    Ioțcu a propus plenului Consiliului Județean Arad un proiect de hotărâre care viza împărțirea unor bani publici, în speță 1.070.000 lei. Cu siguranță, așa cum îl știm, președintele CJA n-a discutat cu prea mulți respectiva împărțire a banilor. Și, cum se va vedea mai târziu, sigur n-a discutat cu Țolea sau cu alți (așa-ziși) colegi de partid, mai apropiați de Falcă decât de el, ce și cum să facă cu banii al căror stăpân (se pare) că este. Luat aproape prin surprindere, având în vedere că în mod cert discutase la partid cu președintele PDL, Gheorghe Falcă, în ceea ce privește împărțirea banilor, Adrian Țolea a reacționat cerând să se voteze o amânare cu o săptămână  a proiectului. Suntem convinși că vicele Țolea a dorit să tragă de timp pentru a putea discuta această „surpriză” în PDL, acolo unde, împreună cu Falcă și alții să poată decide votul politic.

    Spunea Țolea: „Banii puteau fi împărţiţi în mai multe feluri. Însă distribuirea a fost făcută din pix de preşedintele Ioţcu. Dacă aşa a dorit preşedintele, nu trebuie să şi aprobăm acest proiect”.

    De celalată parte, satisfăcut probabil că i-o trage colegului său de partid, având în vedere că votul era aranjat de dinainte, comisiile de specialitate neopunându-se, Ioţcu a răspuns: „Banii au fost redistribuiţi către lucrări urgente. Este vorba despre drumuri judeţene care au fost afectate de ploi şi au nevoie de reparaţii, despre cabinetul stomatologic ce urmează a fi deschis la Spitalul Judeţean Arad şi despre introducerea sistemului de aer condiţionat în Unitatea de Primire Urgenţe a unităţii medicale”.

    Până la urmă proiectul a trecut cu votul tuturor consilierilor, secretarul județului, Silaghi, cel responsabil cu respectarea legălității în CJA, omițând să le spună consilierilor că orice solicitare a unui  consilier județean trebuie supusă votului.

    De aici încolo, Ioțcu și-a arătat, aproape bătându-se cu pumnul în piept, nelimitatele puteri: „Eu conduc şedinţa. Dacă doriţi să mai vorbiţi, vă rog să îmi cereţi aprobarea. Nu aveţi voie să luaţi cuvântul fără aprobarea mea”.

    E ceartă pe bani, influență politică și… comisioane

    Disputa dintre Ioțcu și Țolea era de așteptat să apară la un moment dat având în vedere că ultimul s-a poziționat alături de Gheorghe Falcă în războiul pentru președinția PDL.

    Pe de altă parte, suntem convinși că în planurile PDL Arad, în speță Falcă, Țolea și alții – exclus Ioțcu, acesta nefiind prea interesat de dorințele foștilor săi aliați- intra și alocarea de bani către mai multe localități din județ, pentru drumuri, cu scopul precis de a crește puterea de penetrare a primarilor și, implicit, a voturilor pe care aceștia pot să le aducă la alegerile prezidențiale.

    Însă, la fel de convinși suntem că președintele Consiliului Județean Arad, nu mai e de multă vreme omul unui singur partid, PDL, ci al tuturor, iar în ultimul timp se zvonește că ar iubi PSD-ul mai mult decât pe alții.

    În ceea ce privește banii pe care-i alocă acum, nu mai trebuie să ne mire că dă la Județean. Poate pe dumneavoastră, cititorii, care deocamdată (încă) nu știți ce sume colosale s-au investit pentru lucrări de cacao și cât de bine cunoaște președintele CJA firmele care lucrează acolo. Doar gândiți-vă la faptul că acum, în toamnă, se împart bani pentru climatizarea la Unitatea Primiri Urgențe și am spus tot!

    UPDATE :):):)

    Pentru a se asigura de păstrarea majorității actuale din Consiliul Județean (CJ), conducerea PDL Arad a cerut aleșilor săi să semneze angajamente, prin care se obligă să rămână membri ai partidului până la finalul mandatului. Alături de aceste angajamente, 11 consilieri județeni ai PDL din cei 13 și-au depus și demisiile, drept garanție suplimentară că nu vor părăsi formațiunea. Ioțcu nu a semnat, din câte am reușit să aflăm, absolut nimic.

    ”Subiectul are legătură cu strategia pe aceste zile (în care migrația politică a aleșilor ar putea deveni legală – n.r.). Fiecare consilier județean PDL a trebuit să semneze un angajament valabil în această perioadă. Cei mai mulți au vrut să semneze și demisii, ca o garanție că nu vor pleca. Doi consilieri nu au semnat. Aceste demisii sunt valabile doar pe perioada în care migrația ar fi legală”, a declarat Falcă, co-președinte al ACL Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Domnule Peniță scotociți spitalul județean până îi întoarceți rânza pe dos. Acesta este subiectul: toată mâncarea care se dă bolnavilor este STRICATĂ. Spitalul cu aferenții tbc, municipal, boli venerice, psihiatrie – are contract cu firma MAREM. Mai ales la prânz, în pireul grețos din fulgi de cartofi stă cuibărită o pulpă de pui puturoasă. Bolnavii s-au plâns doctorilor care n-au treabă cu hrana. Mergeți astăzi la județean, et 4 sal 408 și căutați pe dna de la horia. Vă spune ea tot. Referitor la ioțcu&comp cereți toate documentele acestui an privind aprobările pt sume cheltuite sau în curs de cheltuire pt municipiu și județ. Horror!

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Din pacate mancarea din „judetean” este una din problemele minore ale spitalului. Problema majora este ca dupa ce probabil s-au investit bani de construirea si utilarea unui spital nou de la temelii nu avem serviciu de urgenta viabil, radioterapie sau radiologie decente, chirurgie toracica si nici nou infiintatul serviciu de chirurgie cardiovasculara nu ne incalzeste intrucat nu are contract cu CAS. Cu alte cuvinte cine are bani scapa, chiar daca a cotizat la sanatate o viata intreaga.Intradevar suntem mult mai linistiti stiind ca vom avea unde ne extrage o masea cariata . Poate isi mai aduce aminte d-nul Iotcu ce a promis dupa evaluarea de pomina facuta de firma maghiara privind viabilitatea desfiintarii mai multor spitale din judet si comasarea tuturor spitalelor din oras in monstrul care se numeste SCJU Arad… ca in doi ani vom avea un spital renovat, dotat cu tot ce trebuie. Unde este spitalul nostru d-le Iotcu? Dar banii nostri?

        +3 voturi
        +1
        -1
    2. Așa este. SCJU Arad seamănă deja cu o baborniță criogenizată pe jumătate iar cealaltă e susținută de ”implanturi” cu aparaturi venite aiurea din spațiul calculelor CJ – atunci când tre’să scoată ioțcu ceva ași din mâneca (de țărănoi) rămasă scurtă. La ora asta spitalul trebuia să fie strălucitor interior/exterior, aparatură performantă, servicii medicale ireproșabile, personal medical suficient și profesionist din care se exclude buzunarul. O lege drastică pt toți cei care cer și iau mită. Dar vă spun că dacă medicii ar fi OAMENI s-ar simți asta și nimeni n-ar mai oferi mita asta grețoasă. Au depus un jurământ pt salvarea Vieții. Cine îl încalcă să iasă definitiv din sistem și să suporte aspre consecințe. Curtea arată haotic iar la biserică slujește simpaticul bețiv preot Neamțu cu juma de normă. La așa spital, așa slujbă(e). Toate serviciile externalizate să fie controlate sever, toate proiectele, toți banii intrați și ieșiți, toate facturile și ma ales PE CE s-au cheltuit banii și proiectele dacă nu sunt viabile?! App, reîncepe Suleyman Magnificul. Nu reîncepeți și voi – după oarece vacanță – subiectele fierbinți?! App2: Serviciul de radiologie se află sub blocul operator. Nu este deloc protejat îmbolnăvind de cancer atât personalul cât și pacienții(sunt cazuri). Anchetă. Tv. Să știe toată lumea din minister și nu numai cum se gestionează banii și ”urgențele” în Județeanul arădean.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.