vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ce trebuie să faceți pentru prevenirea infecției cu E.coli

    de - | 2 martie 2016, 8:11 AM | Recomandările editorilor | Sănătate

    3

    Cel puțin trei dintre copiii cu sindromul hemolitic uremic au mâncat brânză de vaci de la un producător în a cărui fabrică inspectorii sanitari au descoperit bacteria E.coli. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite a făcut o serie de recomandări pentru a reduce riscul de infecție. O igienă corespunzătoare a mâinilor și evitarea produselor nepasteurizate ar putea preveni infectarea cu E.coli, potrivit Digi24.

    Majoritatea bacteriilor de tip E.coli sunt inofensive și de, fapt, sunt o parte importantă din menținerea tractului intestinal sănătos. Cu toate acestea, unele bacterii E.coli sunt patogene, ceea ce înseamnă că pot provoca diverse boli, printre care diaree sau sindromul hemolitic uremic.

    Sindromul hemolitic uremic poate apărea la persoane de toate vârstele, dar cel mai frecvent afectează copiii sub cinci ani și oamenii în vârstă.

    Recomandările CDC

    CDC a precizat că anumite persoane sunt mai predispuse să dezvolte toxiinfecție alimentară sau alte boli care apar ca o consecințăm a alimentație. Astfel, persoanele care prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta boli din cauza alimentației sunt femeile însărcinate și nou-născuții, copiii, adulții mai în vârstă și persoanele care au un sistem imunitar scăzut. De asemenea, CDC precizează că este foarte importantă contactarea medicului de familie dacă există bănuiala că ați putea fi infectat cu bacteria E.coli.

    Igiena personală este foarte importantă, în mod special spălarea corespunzătoare a mâinilor, precizează CDC. Mâinile trebuie spălate după ce se folosește toaleta, după ce sunt schimbate scutecele copilului și înainte de a prepara mâncarea sau de a mânca. De asemenea, mâinile trebuie spălate după fiecare contact cu un animal.

    Părinții trebuie să se spele pe mâini înainte a pregăti mâncarea copilului, înainte de a-i atinge gura sau suzeta. Este recomandat ca părinții să se spele pe mâini înainte de atinge orice obiect care ar putea ajunge în gura copilului.

    Dacă într-un anumit moment nu aveți la dispoziție săpun și apă este indicat să folosiți un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Produsele pe bază de alcool reduc numărul de microbi de pe mâini, dar nu sunt un substitut pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun.

    De asemenea, carnea trebuie găită corespunzător. Astfel, vita trebuie gătită la o temperatură de cel puțin 70 de grade Celsius. Pregătirea mâncării trebuie realizată cu mâinile curate și toate vasele folosite trebuie spălate înainte. Totodată, ar trebui ca odată ce ați folosit tocătorul pentru a tăia carnea, să îl spălați înainte de a-l folosi pentru legume.

    Evitați consumul de lapte crud, produse lactate nepasteurizate și sucuri nepasteurizate. De asemenea, trebuie evitată înghițirea apei atunci când înotați în lacuri sau piscine.

    SURSA: DIGI24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Importante sfaturile date. Ati omis sa precizati de felul in care trebuie depozitate in frigider alimentele pentru a evita contaminarea incrucisata. Stiati ca frigiderul poate contine bacterii periculoase?
      Carnea congelata se decongeleaza in frigider in caserola. Ouale se spala cu sapun inainte de a le baga la frigider. Mancarea gatita nu se pune descoperita in frigider.
      Buretele de spalat vase se schimba cat mai des. Carnea priaspata se taie pe planseta de plastic si se foloseste doar pentru aceasta. Cand gatim ne spalam cat mai des pe maini.
      Fructele si legele se spala cu apa in care s-a pus si bicarbonat, iar in ultima apa se adauga si otet.
      Suprafetele plane din bucatarie nu se lustruiesc cu solutii de geamuri, se foloseste dezinfectant sau solutie de otet cu apa in parti egale.
      Vasul si colacul de toaleta se curata cu hartie, care apoi se arunca.
      Lenjeria intima se spala separat de haine. Asemeni si prosoapele.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Sigur au gasit e.coli in respectiva fabrica de branzeturi? Ca ieri in presa centrala nu exista certitudinea aceasta, afirmau ca au gasit in branza din frigiderul unei familii care are copilul internat. Era indeajuns ca branza sa fie pastrata langa carne proaspata si se contamina! Vad ca in cazul branzei s-a mers prin asociere, dar in cazul laptelui praf, a apei imbuteliate/potabile sau a vaccinului nu s-a facut acest lucru. Daca terfelesc pe nedrept firma de lactate? Dece au facut public numele?

      Ceva e putred la mijloc. Acum intrebarea mea legitima, in calitatea de mama: Dece doar copiii mici au ajuns la spital? Din ce cauza nu avem adulti cu diaree? Cand a fost problema in Germania au murit si adulti.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.