sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ce date transmit despre tine programele antivirus?

    de Special Arad | 23 mai 2014, 5:32 PM | IT

    0

    Din ce in ce mai multi utilizatori sunt preocupati de ce se intampla cu datele lor personale, cine are acces la ele si in ultima instanta cum pot controla accesul la ele. Bineinteles ca scandalurile recente care au implicat NSA-ul si pe Edward Snowden au contribuit la aceasta constientizare a unui fapt destul de trist: pe internet nimeni nu ramane anonim, decat daca devine un pic paranoic in materie de intimitate online, scrie faravirusi.com.

    Programele de securitate transmit si ele informatii colectate din PC-urile utilizatorilor, cu scopul de a-si imbunatati detectia si a asigura o mai buna protectie. Acestea includ versiunea sistemului de operare, browserul utilizat, uneori chiar configuratia hardware.

    Cei de la AV-Comparatives.org au analizat datele transmise de pe un PC in care au fost instalate diverse programe antivirus, EULA (conditiile de licentiere), au contactat companiile de securitate si au alcatuit un tabel exhaustiv ce cuprinde informatiile pe care fiecare companie le va transmite despre Pc-ul tau.

    Acestea au fost grupate in cinci categorii: versiunea produsului, informatii despre computer (hardware si software), informatii personale (IP, username, tara, link-uri vizitate), informatii despre fisierele detectate si informatii generale.

    Printre companiile care iti vor stii IP-ul se numara – Avast!, Microsoft, McAfee, Webroot. Cateva companii nu permit dezactivarea procesului de transmitere a fisierelor suspecte din PC: BitDefender, BullGuard, McAfee, Trend Micro.

    Nu toate datele sunt criptate in momentul trimiterii pe servere si nu se stie daca sunt sau nu pastrate acolo si pentru ce perioada.

    Detaliile complete ale acestei investigatii AV-Comparatives le gasiti AICI.

    Bineinteles, pana la proba contrarie, nu trebuie sa suspectam companiile de securitate de practici neortodoxe, insa ca masura de precautie este bine sa citim EULA inainte de instalarea unui program (cine o face oare ?!) si sa nu ne grabim in a ‘accesoriza’ PC-ul nostru cu programe suspecte, care pot sustrage informatii personale, amagindu-ne ca sunt oferite gratuit.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.