joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cât valorează astăzi un pachet de țigări Carpați? Vezi istoria acestui brand 100% românesc

    de Special Arad | 27 iunie 2016, 9:15 PM | Recomandările editorilor | Stuff

    0

    Țigaretele Carpați au o purternică însemnătate pentru români: mirosul copilăriei, atunci când îți priveai tatăl fumând afară, ori tinerețea rebelă când ai inhalat primul fum ce te făcea „matur”. Totul se rezumă la un singur brand și anume Carpați, așa cum foarte bine scrie A1.ro. Pentru unii, chiar ar merita „orice preț”. Dar cât valorează, de fapt, un pachet de Carpați de colecție, în ziua de azi?

    Un bărbat din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, încearcă să vândă un pachet de Carpați pe OLX la prețul de 100 de lei.

    Pe Okazii, cineva vinde cinci pachete de țigări la prețul de 50 de lei. Bucureșteanul „vyper7x” precizează că produsul este „aproape nou, fără garanție”. Nu se înțelege clar din acest anunț dacă cele cinci pachete de țigări din imagine au prețul de 50 de lei, sau câte un pachet valorează atât. Se precizează, în schimb, că în stoc mai sunt cinci pachete, că 30 au fost deja vândute și că produsul poate fi returnat în 3 zile. De asemenea, prețul afișat este promoțional, cu 50% reducere.

    Se mai găsește, tot pe Okazii, un pachet de țigări Carpați din anii ’70, care se vinde la prețul de 49 de lei. În anunț se precizează că mai sunt 7 pachete disponibile.

    De altfel, pentru colecționari, un pachet gol se vinde cu minim 8 lei atât pe Okazii, cât și pe OLX.

    Istoria țigaretelor Carpați

    Istoria Fabricii de Țigarete din Sântu Gheorghe datează din 1897, 18 noiembrie. Fabrica funcționa în clădirea veche a primăriei, scrie wall-street.ro.

    Ziarul Adevărul, în schimb, informează că brandul Carpaţi a apărut în anul 1931, precizând că ţigările au fost produse la Sfântul Gheorghe.

    Producţia s-a extins în mod substanţial după anii ’50, atunci când Carpaţi au început să fie produse şi la fabricile din Timişoara, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iaşi şi Bucureşti.

    În timpul celor două războaie mondiale fabrica și-a încetat activitatea din lipsă de materie primă, iar sediul a fost transformat în spital pentru răniți.

    Țigaretele s-au dezvoltat pe parcurs, astfel încât pe piață se găseau țigări de foi Virginia, Trabucos sau Britanica. În 1932 (când fabrica avea 80 de muncitoare) tutunul a început să se fabrice în pachete și, ulterior, s-a făcut tranzacția către țigaretele actuale.

    În perioada comunistă, ţigările Carpaţi erau cele mai cunoscute din ţara noastră, popularitatea lor crescând şi datorită interzicerii tutunului de provenienţă străină. Ţigările aveau lungimea de 70 de milimetri şi se vindeau în pachete din hârtie fină, scrie Adevărul.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    În anul 1966, Fabrica de Țigarete de la Cluj-Napoca a fost desfiinţată, iar patrimoniul s-a mutat la Sfântu Gheorghe, astfel încât fabrica şi-a dublat activitatea. În anul 1970, Fabrica de Țigarete de la Sfîntu Gheorghe realiza peste 4.729 de tone de tigarete, cu un număr de 355 de angajaţi. Spre comparaţie, în 1989, unitatea producea 6.317 tone cu 583 angajaţi, iar în 2009, 812 tone cu 101 angajaţi.

    După Revoluţie şi după permiterea comercializării ţigărilor de provenienţă străină, interesul pentru brandul Carpaţi a scăzut, culminând cu scăderea producţiei şi, în cele din urmă, sistarea acesteia.

    Privatizarea a avut loc în anul 2004, fabrica fiind achiziţionată de Galaxy Tobacco.

    Fabrica a trecut printr-o situație dificilă în anul 2010, când producția a fost oprită, între 19 februarie și 7 aprilie, pe fondul neplății unor datorii istorice. Cu ocazia privatizării fabricii, s-a convenit ca aceasta să beneficieze de o serie de facilități fiscale stabilite prin ordonanță de Guvern. În baza acelui act, a fost emis un ordin comun al AVAS și al Ministerului de Finanțe prin care fabricii i-au fost acordate înlesniri la plata obligațiilor fiscale. De asemenea, ajutorul de stat a fost acordat cu condiția realizării unui program investițional în cuantum egal cu ajutorul acordat.

    Reprezentantii fabricii susțineau în momentul opririi producției și sigilării utilajelor că ei au respectat condițiile impuse de ordinul comun, prin achitarea sumelor eșalonate și a obligațiilor fiscale curente, însă, la sfârșitul anului 2009, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili le-a comunicat pierderea acestor înlesniri, pe considerentul că ajutorul de stat se dă numai cu autorizarea Consiliului Concurenței. Prin urmare, organele fiscale au reactivat sumele scutite prin ordinul comun și fabrica a fost somată să achite integral suma.

    În prezent, ţigările Carpaţi sau „surorile” Snagov sau Mărăşeşti mai pot fi găsite doar la colecţionarii ce au păstrat vestitele pachete produse în România. Oficial, Carpaţi nu se mai produc din anul 2010, atunci când şi-a întrerupt activitatea şi Fabrica de Ţigarete de la Sfântul Gheorghe.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.