marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ovidiu Balint: Când ai un Rege nu mai cauţi lideri

    de Ovidiu Balint | 10 noiembrie 2015, 12:04 PM | Opinii | Recomandările editorilor

    16

    Am evitat, până la reculegere, să scriu despre valul protestelor provocat de seismul emoţional în urma morţii tinerilor din clubul Colectiv din Bucureşti. Am doi copii care ascultă rock din cauza (nu datorită!) gusturilor mele muzicale. Dacă erau în Bucureşti, sigur participau la concert. Nu ştiu cum aş fi reacţionat dacă m-aş fi confruntat cu o asemenea tragedie. Cred că m-ar fi învins!
    Dar ce a urmat…! M-a trezit!

    Ştiri manipulatorii, întrebări idioate care includeau răspunsuri complice cu nebunia călăului, manifestări ale revoltei în faţa pioşeniei, hulirea credinţei şi condamnarea muzicii la satanism, invocarea factorului politic şi decizional, cereri de demisii… Şi a căzut guvernul. Eu am mai scris despre Ponta că e un bou, şi că face o pereche perfectă de boi cu Iohannis, dar nu m-am aşteptat la atâta tâmpenie. Şi dacă a căzut guvernul, ce? Vine Iohannis şi zice că bine a făcut. Dar, strada, adică protestatarii care au cerut demisia, a zis că nu-i destul: trebuie să cadă toţi! Să cadă sistemul! Să cadă clasa politică!

    Eu mă uit în continuare la ştiri.
    Recunosc, în momentul ăla, am căzut în melancolie ca musca în miere. Asta am strigat şi eu în 1989! Numai că strada nu striga „jos comunismul”, deşi partidul comunist şi securitatea au avut banii la dispoziţie ca să preia puterea economică la Revoluţie. „Strada” din 2015 nu mai vroia să ştie că sistemul pe care şi-l dorea căzut e atât de solid tocmai din cauza unei căderi anterioare. Doar imperiile cad, puterile renasc! Aşa au ieşit uşor la iveală motivele care îi motivau în lupta revoltei stradale. Revendicările erau cel puţin puerile, în genul „să dipară partidele politice”, „jos mafia politică” şi aşa mai departe, fără prescurtări! Partidele politice nu pot dispărea într-o democraţie, iar într-o democraţie care se respectă nu poţi să ceri desfiinţarea partidelor politice. Cea mai drastică pedeapsă pentru un partid este votul! Nu ghilotina!

    Eu mă uit în continuare la ştiri.
    Şi a venit solicitarea supremă a „vocii străzii”, care a devoalat surprinzător ce şi cine îi mână în luptă: desfiinţarea comisiilor parlamentare de control ale SRI şi SIE! Deşi aşa o strigătură nu am auzit nici în Irak sau Iran, nici măcar în Afganistan, presa din România a trecut pe lângă ea ca pe lângă un stâlp. Dacă ar fi dat cu capul în el se făcea o ştire spectaculoasă despre impozitul pe stâlp. Suprimarea controlului asupra serviciilor secrete e un principiu pentru care să te lupţi în stradă? Interesantă revoltă!

    Eu mă uit în contionuare la ştiri.
    Iohannis, dă-i şi luptă! Aparent, dă o lovitură „străzii”, obligând-o să îşi aleagă lideri cu care să vorbească doar el, în doar (sau în decât, cum se zice mai nou) 24 de ore. „Strada” îi întoarce lovitura folosindu-se chiar de forţa propriei sale lovituri. Profesional, ca în artele marţiale, ca să nu zic în artele manipulării. Trimite la presupusul dialog exact reprezentanţii pe care să îi poată contesta „strada”! Bineînţeles că reprezentanţii fuseseră „votaţi” pe reţelele independente de socializare.

    Eu mă uit în continuare le ştiri.
    Zeci de mii de oameni se plimbă pe străzi fluturând steaguri găurite. Se ceartă între ei care să fie reprezentantul. În 1989 am găurit steagul ca să scoatem o stemă ce nu ne mai trebuia. Liderii Revoluţie s-au urcat pe scena improvizată cu multă muncă de regie în spate. Măcar ne-au lăsat nişte principii în care să credem. Acum nu apare nici un lider. Nici un principiu, în afară de acela cu „jos toţi” Nimeni nu vrea să îşi asume revolta. Nimeni nu vrea să reprezinte, ca să nu fie bănuit că ar fi vrut să reprezinte. Li s-a inoculat excepţional bănuiala.

    Şi, în toată această ubicuitate a nemerniciei, apare asumarea maiestoasă a Majestăţii! Principesa Margareta a României, moştenitoarea Tronului Regal al României, declară oficial că este pregătită pentru reinstaurarea monarhiei în ţara noastră!
    Aproape că m-am ridicat în picioare! De emoţie! Da, acesta ar fi un motiv pentru care să lupt în stradă! Da, monarhia ar schimba radical întreg sistemul politic românesc! Ar schimba şi Constituţia! Da, monarhia ar anihila orice luptă stupidă pentru putere! Ar schimba chiar şi societatea românească, fiindcă ar determina-o să îşi schimbe scara de valori. Încă o dată, Regele, prin moştenitorii săi, se pune în slujba ţării şi a poporului! Direct, fără vorbe mari! Dar cu un suflet mare! Cât o ţară!

    Dar, ţara are programe de ştiri! Pentru care această informaţie este mai puţin importantă decât îmbrăcămintea unui prezentator de ştiri meteo. Explicaţia este simplă: lipsa de educaţie. La noi, educaţia se face la televizor, sau pe reţelele de socializare. Majoritatea desăvârşită a intervievaţilor se exprimă agramat în limba română, invocând dragostea de ţară! Lipsa de educaţie se vede cu ochiul liber şi din absenţa principiilor pentru care să lupte. Să cadă tot, dar să nu ne întrebaţi ce punem în loc. Alţii să pună! Alţii să spună care sunt alţii! Lipsa de asumare a responsabilităţii este tot o lipsă de educaţie. Astăzi, înainte să scriu acest articol, un individ m-a întrebat ce ar câştiga România dacă ar reveni la monarhie. Eu i-am răspuns tot cu o întrebare: care sunt pentru tine cele mai respectabile ţări din lume? Mi-a enumerat vreo şapte. Toate având ca sistem politic monarhia. După care m-a înjurat de mamă.

    Şi, ca o poveste despre tradiţie, responsabilitate, patriotism, atitudine şi alte virtuţi pe care nu le prea văd în stradă…. Acum nişte ani am avut-o ca invitată la un concert de Revelion la Arad pe Bonnie Tyler. Administraţia locală de atunci m-a obligat să o cobor de pe scenă înainte de ora 12,00, ca să nu fie prezentă o femeie la trecerea dintre ani. M-am conformat şi am condus-o la restaurantul rezervat pentru întreaga delegaţie britanică. Circa 25, muzicieni şi însoţitori. La ora 12,00, sau 0,00, noi, românii, ne-am ridicat în picioare şi am început să cântăm tradiţinalul cântec urlat de „la mulţi ani!”. Britanicii s-au ridicat în picioare, au închinat un pahar în cinstea noastră şi ne-au urat un „happy new year”. Şi a venit ora 2,00, ora României, adică ora 12,00, la Greenwich. Britanicii s-au ridicat în picioare şi au cântat imnul. Fără pahare în mână. God save the Queen! Eu am plecat acasă. Am simţit că nu am educaţia necesară ca să înţeleg că Dumnezeu mă poate proteja printr-o Majestate!

    P.S. Când ai un Rege nu mai cauţi lideri!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. A fost într-adevăr un moment simbolic.
      Tinerii căutau febrili lideri puri și competenți iar Casa Regală a României le-a oferit soluția absolută.
      Nici n-au observat-o.
      Nu e vorba numai de cei șaptezeci de ani de educație antimonarhică, e vorba și de grija servicilor ca ideea să nu ajungă la conștiința străzii.
      Formarea unei meritocrații democratice, iată șansa ce numai o constituție monarhistă o poate oferi unei societăți profund destructurate.
      Cei care sunt cocoțați acum în posturi înalte au ajuns acolo contra ideii de merit și știu foarte bine asta, știu că o meritocrație ar însemna sfârșitul lor iar ideea asta n-are voie să ajungă la tinerii dezorientați de pe stradă.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Toata tragedia petrecuta in ultimele zile a facut sa curga multe pagini de ziar si multe articole au fost publicate.
      Din toate articolele, acesta m’a facut sa il citesc pana la capat!
      Un articol foarte bine scris!
      Felicitarile mele!

      PS: sper ca lumea sa isi deschia ochii si sa ceara monarhia inapoi!

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. Timpul -Judecatorul suprem va confirma sau va infirma acest rezultat al gandirii Dvs ( Ovidiu Balint ) ? ! . Totusi … ” Eu , am mai scris despre Ponta ca este b.. , si ca face o pereche perfecta cu … Ionanis … etc ” ,cred ca este prea mult . Atitudinile critice se pot exprima si cu alte cuvinte , usor mai cizelate , multumesc de intelegere .

      0 voturi
      +1
      -1
      • Scuze, dar la prostie nu prea pot umbla cu cizelări. Proştilor trebuie să le spui că sunt proşti, fiindcă ei nu ştiu asta. Dacă ar şti că sunt proşti nu ar mai fi proşti. eSte şi un joc de cuvinte pe tema asta. Iată categoriile de inteligenţă şi prostie: cei care ştiu ca ştiu; cei care ştiu că nu ştiu; cei care nu ştiu că ştiu; şi cei care nu ştiu că ştiu. Eh, despre ultima categorie era vorba.

        0 voturi
        +1
        -1
    4. Datorită unor ”prostioare” care până la urmă deranjează – (mai ales când ești DOAR bine ințenționat) – am renunțat la comentarii pe Special. Domnule Balint sau Ovidiu, iată că m-ai întors din drum. Adevăr, bun simț, educație, talent și emoție în scrisul tău, de aceea. Și eu am avut aceeași problemă a refuzului organic și mental de a scrie ceva despre bolânzeala asta ce ține de cel mai prost și ieftin drog. Un fel de etnobotanice făcute din toate rahaturile care doar te duc dracului cu gândul și te mai și aduc înapoi ca să știi că doar i-ai văzut umbra și atât. Sau doar te-a atins o aripă nevăzută de înger sau poate ți s-a părut. În rest, până și durerea e un brand din ”made in romania”. Durerea, prostia și circul, branduri de țară, inegalabile. În urma miliardelor de vorbe, imagini, a luminilor roșii din sute de mii de candele, a doliului unei toamne cu apusuri incendiare aprinse cu suflete nevinovate – hidra politică va lovi din nou. Chiar de la kilometrul 0 al Purgatoriului. Și ei și noi și voi – toți ne dorim o reală schimbare. O dizolvare definitivă a răului politic ce a infectat țara timp de 26 de ani. O cunună de jertfe tinere între acel 1989 și acest 2015. Degeaba sau cum?! Foarte bine ai scris și gândit: când ai un Rege nu mai cauți lideri! Sper ca românii să iasă din transa asta de idioțenie colectivă lipsită de orice maturitate ideatică și să aprofundeze posibilitatea ieșirii din nemernicia celor 26 de ani post89 cu un sceptru peste România. Ai scris un articol regal. Mai ales că respecti o regulă aproape imposibilă și de aceea ai primit votul multora: cuvânt cu cuvânt scrii despre Cuvântul ce exprimă Adevărul. Felicitări maxime!

      0 voturi
      +1
      -1
    5. Pe linga tragedia din clubul Colectiv, cred ca se mai adauga inca o alta. Ma refer la strania coincidenta de fapte si situatii, ce se repeta peste ani. Cindva la sfirsitul domniei lui Cuza,distinsa clasa politica se manifesta ca si comportament ca si cei de acum. Atunci a existat un moment de lumina in mintea unor personalitati ale momentului si au hotarit instaurarea Monarhiei in Romania. Aici apare momentul tragic. Se pare ca nu mai avem nici personalitati si nici lumina…..Pacat. Cu permisiunea ta: Cind ai un Rege nu mai cauti lideri!Romanii treziti-va !

      0 voturi
      +1
      -1
    6. Malai voda a renuntatat de bunavoie la monarhie cand a facut pactul cu Iliescu.
      Monarhia este un sistem perimat, depasit care mai rezista in unele tari doar datorita traditiei. Noi nici pe asta n-o avem.
      Ipotetic vorbind: daca ar fi o monarhie ce? N-o sa mai avem nevoie de Parlament, de Guvern? N-or mai putea fura aia de grija monsrhiei? Nu fiti naivi. Vor fi si astia niste guri de hranit in plus.
      N-o sa se schimbe nimic pana nu ne schimba noi toti la nivel individual.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Dragă Kidu, foarte interesantă atitudinea ta. Cu atât mai mult cu cât evocă superb lipsa de învăţătură la care ai fost supus. Miştocăreala nu se potriveşte deloc la o Majestate. Apoi, pentru o informare frugală, să ştii că nici un rege nu renunţă de bunăvoie la tron. Întotdeauna îl forţează ceva, de la femei, la un alt sistem politic, de obicei totalitar. Apoi, monarhia este un sistem atât de perimat încât rezistă de câteva sute de ani, către o mie. Republica e mult mai tânără şi deja e bolnavă de narcisism. Apoi, sigur că şi în Monarhie există Parlament şi Guvern, diferenţa constând în atitudine şi ţel politic: adică ţelul politic nu mai este câştigarea puterii pentru a domina, ci câştigarea puterii pentru a servi.
        În fine, tot pentru o informare frugală a ta, să ştii că o Casă Regală nu este plătită din impozite. Un preşedinte, da!

        0 voturi
        +1
        -1
        • Domnule Balint,

          Apreciez ca sunteti un om cult, pot accepta si faptul ca sunteti monarhist pentru ca nu suntem la PCR unde toti trebuie sa avem aceeasi opinie insa pe mine unul monarhia ma lasa indiferent pentru ca:
          1) Nu schimba nimic, din contra mai adauga cateva guri de hranit
          2) Nu avem nicio certitudine ca promoveaza meritocratia, abuzuri poate face si Casa Regala si n-ar fi o noutate. Ce ne facem daca ne procopsim ipotetic cu un al Carol al II-lea ori cu unul ca Iliescu rege?
          3) Nu rezolva cu nimic problemele politice actuale. Asta cu factorul de stabilitate este o mare gogorita. N-or mai putea fura politicienii de rusinea regelui.
          4) Membrii actualei Case Regale de Romania au o calitate indoielnica. Mihai este un tradator care pentru a-si salva pielea si camarila a facut pact cu comunistii. Colac peste pupaza a mai facut un pact si in anii ’90 cu Iliescu, pact in urma caruia s-a ales cu o gramada de foloase materiale care erau ale statului, nicidecum ale sale.
          Ce o recomanda pe Margareta sa fie regina ori pe Duda principe consort? Ce stiu sa faca oamenii astia? Care-i calitatea lor?
          5) Am spus si-o repet: monarhia mai rezista doar acolo unde are traditie insa si acolo este doar de decor. In Regatul Unit al Marii Britanii deciziile le ia premierul nicidecum Regina care e prezenta doar la poze.

          Lasa sa fiu eu lipsit de invatatura insa mai bine decat sa fiu lipsit de realism.

          O zi buna!

          +1 voturi
          +1
          -1
      • Treaba cu schimbarea la individual nu este o idee rea. Am și scris câte ceva pe aici despre asta legat de tragedia de la Colectiv.
        Însă monarhia este o altă treabă. Eu nu sunt monarhist politic dar am ajuns la convingerea că la ora actuală ar fi de încercat. Pentru ce am scris la prima intervenție: meritocrația. Monarhia prin regulile ei de bază o promovează, o ajută. Pentru asta ar merita o încercare…

        0 voturi
        +1
        -1
          • Nu se referă neapărat la promovarea vlăstarelor din interiorul familiei.
            Pe de altă parte moștenirea ereditară asigură, în condițiile contemporane, stabilitatea și transparența instituției, valori foarte importante în viața politică și profund deficitare în societatea noastră, de exemplu.
            În ce privește meritocrația este vorba de tradiția monarhiei de a recunoaște prin ranguri, titluri, mai nou simbolice, dar nu lipsite de avantaje materiale decente, excelența în varii domenii și cultivarea acestora: gândiți-vă la obiceiul britanic de a ridica în rândul nobilimii – mai nou pur simbolic și doar pe timpul vieții – a unor oameni cu performanțe excepționale: oameni de știință, artiști, sportivi chiar, care devin astfel Sir.
            Spre deosebire de medaliile și distincțiile republicane, care de cele mai multe ori reprezintă un gest de recunoștință politică, această înnobilare vizează doar performanța, Casa Regală, tocmai datorită moștenirii ereditare, ridicându-se deasupra intereselor politice de zi cu zi.

            0 voturi
            +1
            -1
    7. Si eu ma uit in continuare la stiri.Piblicitate….
      Clienta in magazin:-Dati-mi niste cartofi.
      Vanzatoarea:Decat?
      Clienta: Decat cartofi!
      Stiri din nou:……ministrul sanatatii…Cadarrriu.In curand vom pronunta Horatttiu si Ovidddiu.Schimb canalul.Stiri.Emisiune despre plantarea plantelor si raspandirea gunoiului de grajd.Cu verdele-n sus si de la stanga la dreapta.Stiri despre si cu prosti.Ai dreptate Ovidiu.In tot ce-ai scris.Dar mai ales in modul decent in acare asezi lucrurile la locul lor.Nu stiu cata lume te intelege,cati dintre cititorii tai pot fi obiectivi si sinceri cu ei insisi,in acelasi timp.Important ar fi ca Tara asta,prin cetatenii ei,sa inteleaga necesitatea unei schimbari radicale prin revenirea la randuielile vechi.Parca si Craciunul ar fi mai frumos la Savarsin.Si de ce nu si la Arad.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.