„De la Pământ la Lună (a se citi de la Brad la Arad)” , „20,000 de leghe sub mări (a se citi mandate)”, „Insula misterioasă (n.red. bugetul local pe mod incognito)” , „Testamentul unui excentric (nota bene, campania electorală marca Falcă)”, „Prichindel (Poliția lucrărilor lui Cionca)”, „Agenția Thompson (CJA și biblioteca mobilă)” – toate acestea sunt mari titluri, ale marilor conducători ai urbei, scriitori de proiecte întru cultură și culturalizare, modernizare, europenizare și ecosistemizare. Mulți de „zare”, pentru că într-acolo privim și noi…ne chiorâm, ne prindem cleme de ochi să îi facem oblici să vedem panoramic această inițiativă a „bibliotecii mobile”.

O inițiativă, recunoaștem, bună pentru utopici dar, chiar și în această „stare”, prost gândită și implementată. Nu este ceva nou (vezi Cluj sau Sibiu), în tramvai sunt trei coșuri cu cărți, călătorii citesc trei pagini și au ajuns la destinație… apoi ce fac? Iau cartea acasă, îndoaie o foaie și reiau lectura mâine? Dacă nu o să mai fie cartea? Dacă o să fie la altcineva în mâini? Cum o să mai știe cineva care al cui e semnul de carte?

„De ce n-ai venit la lucru azi?

Șefu…mă iertați dar pe tramvai m-a prins Dante…

Alighieri?

Îhî!

Și ce ți-a zis?

-Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate-

Ha? Ești concediat!”

Dar noi nu abandonăm nici o speranță, deoarece sunt mai puțin de 5 luni până la alegerile parlamentare (a se citi „Cinci săptămâni în balon”), iar campania este în toi, așa cum e asta a Claudiei Boghicevici, cu cartea în tramvai. Bună, rea… na-ți-o frântă că ți-am dres-o!

P.S. De ce Divina Comedie? Haideți măi… ce întrebare-i asta?!

Mihai Todoca, 23 august 2016, 1:53 PM