miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivBolile și suferințele Aradului – Turismul: Sufocate de taxe, majoritatea hotelurilor și pensiunilor din oraș sunt de vânzare (I)

    de GOSSIP | 26 aprilie 2016, 8:36 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

    32

    Am ales ca prim episod al investigațiilor noastre, considerându-l a fi o mare „suferință” a Aradului în ultimii 26 de ani, „Turismul”. E într-adevăr un subiect mai ușor, mai blând – deși cu efecte serioase în dezvoltarea unui oraș. Orașului nostru. Având în vedere Săptămâna în care ne aflăm, ne-am propus să nu căutăm, neapărat și punctual, azi, vinovații. Însă, în mod clar, arădenii suferă din cauza turismului, așa cum, fără să fim patetici, turismul suferă din cauza arădenilor și, mai ales, a celor care au condus orașul acesta în anii de după Revoluție, nu au căutat să dezvolte acest domeniu, să dezvăluie atracțiile Aradului și să le pună în evidență, să inventeze atracții noi, să construiască altele.

    Exemple pozitive și de succes sunt multe în țară, dar din păcate noi am avut ochelari de cal sau, mai rău, ne-am bătut cu pumnii în piept că doar noi știm ce și cum să facem. Tot din păcate… situația în care ne aflăm ne împinge să spunem că și de această dată, slaba pregătire, neprofesionalismul multora, mândria și egoismul au învins. Cel puțin până acum, în al doișpelea ceas.

    Iar dacă tot nu am știut cum să facem, n-ar fi fost rău să ne fi umilit și să îi copiem pe alții, cu metodele lor de succes- exemplul „etern” în acest sens fiind Sibiul. Dar, nu numai.

    Astăzi, vom face referire mai mult la unul dintre efectele acestei lipse de interes pentru promovarea, dezvoltarea și susținerea turismului, urmând ca într-un episod viitor să aprofundăm cauzele și să propunem, în colaborare cu toți cititorii interesați, soluții.

    Până nu demult, Aradul era cunoscut ca un oraş de tranzit

    De fapt, aşa figurează şi acum prin ghidurile turistice mondiale, ca un oraş pentru o după-amiază. Nimic mai adevărat că naşterea oraşului pe acest amplasament a fost una care s-a datorat faptului că se află la intersecţia drumurilor est-vest şi nord-sud. Să fie de vină chiar autostrada că în Arad nu mai opreşte nimeni nici să doarmă o noapte, deşi sunt patru ieşiri spre oraş? Dar aceeaşi autostradă trece şi pe lângă Timişoara, ca să nu zicem de Szeged. Acum găseşti cu greu câteva pensiuni, ori hoteluri de vânzare în Timişoara. În Szeged, nici atât. În Arad sunt cam toate de vânzare. Şi nu le vrea nimeni.

    Cert este că dacă drumeţii nu îţi bat în geam să îţi ceară un pat să doarmă înseamnă că nu le stai în drum, ori nu vrei să deschizi uşa, ori lor nu le vine să se oprească, ori pus şi simplu n-au de ce să oprească.

    Ce-ar fi de vizitat acum în oraș și ce n-ar fi de văzut

    Dintre cei mai tineri, care n­-au împlinit vârsta majoratului, n-au cum să știe că Aradul era un oraș căutat pentru distracție și pentru petrecerea timpului liber. Locul era ușor de găsit, fiindcă se întindea pe o suprafață de peste 20 de hectare, în centrul orașului spațiul incluzând unul dintre cele mai mari ștranduri situate pe malul unei ape curgătoare din partea asta de Europă, dar și câteva zeci de baruri, terase, cluburi, discoteci, terenuri de sport, zone pentru organizarea de evenimente și concerte de anvergură. Ce mai, era un fel stațiune mai mare decât Băile Felix!

    Pe aleile Ștrandului Neptun se umbla mai înghesuit decât putea să fie cineva lângă iubită sau lângă iubit. Aradul era o destinație pentru timișoreni, pentru orădeni, pentru unguri chiar. Astăzi în Arad a rămas doar suprafața, care include ștrandul devenit apatic și pentru arădeni, Arădenii se duc la stațiunile din Ungaria, din Szeged, Mezőhegyes, Hódmezővásárhely, Hajdúszoboszló și altele. Bihorenii s-au întors la Băile Felix. În locul spațiilor de distracție acum sunt niște ruine în care s-ar putea turna un film despre Apocalipsă. La concerte sunt aduși artiști de mâna a treia, ori artiști care vor cânta în campaniile electorale viitoare, fiind plătiți în avans și fiind aceiași în fiecare an.

    Cluburile arădene s-au desființat pe rând, tinerii din ziua de azi preferând Timișoara, așa cum timișorenii preferau Aradul acum 15 ani.

    Dacă acum 80 de ani se înființa Aeroportul internațional de la Arad, astăzi Aeroportul se scufundă într-o mlaștină de promisiuni și angajamente electorale. Deci, chiar dacă ar vrea vreun străin să vină la Arad va trebui să aterizeze la… Timișoara.

    Obiectivele turistice autentice nu sunt promovate absolut deloc de către autoritățile locale . Centrul de Informare Turistică a municipiului Arad este în renovare de un an de zile (VEZI AICI FOTOGRAFII!), iar înainte de asta avea vreo patru cinci pliante, deși totul a fost amenajat și organizat pe bani europeni. Nici arădenii nu știu că la Mănăstirea din Gai, de exemplu, este un muzeu unic în România, cu o expoziție de excepție de icoane pe lemn. De fapt, nici autoritățile nu știu.

    Nimeni nu valorifică memoria personalităților care au locuit, s-au născut sau doar au trecut prin Arad. Sunt orașe aproape de Arad care au itinerarii turistice pe la clădirile care au găzduit, într-o formă sau alta, vreo personalitate națională, europeană sau mondială. În Arad nici hotelurile nu se laudă pe cine au găzduit, darămite autoritățile.

    Ar mai fi de vizitat Turnul de Apă, dar e mai tot timpul închis. Cetatea este deschisă pentru marele public doar de câteva ori pe an, timp în care se ruinează din ce în ce mai mult.

    Filarmonica a fost mutată, iar de Muzeu nu mai știu nimic nici profesorii de istorie din Arad.

    Și, totuși, sunt și ar fi multe de vizitat și de interes prin Arad. Dar acesta e un alt subiect și îl vom trata separat, cu atât mai mult cu cât, așa cum am spus, nici arădenii nu știu ce au în casă.

    Capacitate turism Arad

    Căutam altceva. Altă informaţie…

    …când am dat peste o pagină de pe internet, în care am văzut vreo zece pensiuni şi moteluri de vânzare din Arad. În timp ce duceam ceaşca de cafea la gură am mai dat un „search”, aşa, ca un fum de ţigară. Altă pagină, cu alte douăzeci de locaţii hoteliere de vânzare. Cafeaua era bună. Reţeaua funcţiona bine. Am devenit dependenţi de curiozitate, mai ales că am făcut legătura între hotelurile de vânzare și turismul la care doream să facem referire în „Suferințele și bolile Aradului”.

    Am accesat şi pagini ale agenţiilor imobiliare. Pline de oferte de vânzare pentru hoteluri şi pensiuni din Arad. Din aproape în aproape, am descoperit că aproape toate unităţile hoteliere din Arad, fie că sunt hostel, hotel sau pensiuni sunt scoase la vânzare. Cu o singură excepţie: Continental Forum.

    Că Aradul şi-a pierdut şi ultima fărâmă de interes turistic o ştiam, chiar dacă nu am apucat să analizăm toate cauzele care au generat această situaţie. Dar să fie scoase la vânzare chiar toate spaţiile hoteliere? E cel puţin curios, nu?

    Aşa am am început să batem la ușile proprietarilor de hoteluri

    Încă de la primul patron pe care l-am intervievat am primit rugămintea să nu îi publicăm nici numele lui şi nici numele hotelului.

    – De ce?

    – Nu vreau să am probleme.

    – Cu cine?, am insistat noi.

    – Ştiţi cum e în ziua de azi, sunt mulţi răuvoitori.

    De fapt, cam ăsta a fost finalul dialogului cu toţi cei pe care i-am întrebat, inclusiv cu cei de la agenţiile imobiliare, care oricum aveau anunţurile publicate pe internet, dar şi cu cei de la agenţiile de turism. De cine le este frică? Sau de ce se tem?

    Şi, totuşi, de ce se caută cumpărători pentru toate spaţiile hoteliere din Arad?

    – Aradul e praf din punct de vedere turistic, a început unul dintre reprezentanţii uneia dintre agenţiile imobiliare.

    – Bun, asta ştim, dar de ce?

    – Nu se promovează absolut nimic. Nu există nici măcar pliante de promovarea oraşului, ori a punctelor de interes. Pentru ce să vină un turist la Arad?

    – Ar avea pentru ce.

    – Şi de unde află?, ne blochează agentul imobiliar.

    – Dar cumpărători interesaţi aveţi pentru ceea ce oferiţi?

    – Da, de unde! Am un hotel pus de un an în vânzare şi nu m-a întrebat nimeni nimic. Numai publicitatea mă costă o roabă de bani. Nici măcar să închirieze nu mai este interesat nimeni, deşi avem câteva zeci de locaţii în portofoliu.

    – Nici turismul de tranzit nu mai funcţionează?

    – A murit şi ăla. Poate când vin în vacanţa de vară românii stabiliţi prin Europa, se mai coboară de pe autostradă. Adevărul e că nu le merge hotelierilor.

    Am întrebat şi la o altă agenţie imobiliară

    Aceeaşi rugăminte, să nu-i publicăm numele.

    – Să ştiţi că sunt şi hoteluri cărora le merge bine şi pentru care avem cerere de cumpărare.

    – Şi aţi vândut vreunul?

    – Păi, nu, fiindcă proprietarii ţin prea mult la preţ. De exemplu am avut un hotel pentru care se cerea două milioane de euro. Am avut ofertă la 1,8 milioane şi nu a vrut să lase nicicum din preţ.

    – Şi atunci de ce se scot la vânzare?

    – Mulţi au nevoie de bani. Ori s-au săturat. Şi de plata taxelor, dar şi de situaţia generală. Alţii s-au aşteptat să câştige mai mult. Problema e că în loc să se câştige 10 lei, acum se câştigă 4 lei, aşa ca un exemplu. Părerea mea este că problema e, de fapt, la patroni. Bine, sunt şi care au probleme personale.

    – Cine ar fi cei interesaţi să cumpere un spaţiu hotelier?

    – În special firme sau grupuri de firme care au un mare flux de angajaţi. Ele cheltuie destul de mult pe cazarea acestora când sunt aduşi la Arad, la specializare, ori pentru o perioadă determinată de muncă.

    Am întrebat şi câţiva reprezentanţi ai unor agenţii de turism din Arad

    După ce le-am spus ce ne interesează, a venit aceeaşi rugăminte, de parcă ne-am afla tot pe vremea lui Ceauşescu, când ne era frică şi să ascultăm posturile de radio străine: să nu le publicăm numele. Şi, cam acelaşi dialog.

    – Aveţi contracte cu hoteluri sau cu pensiuni din Arad?

    – Nu, cu niciunul.

    – De ce?

    – Fiindcă nu avem cereri de cazare pentru Arad. Foarte rar, grupuri organizate pentru vreo conferinţă.

    – Nici de la firmele care îşi aduc angajaţii sau colaboratorii prin Arad?

    – Nu, pentru că fiecare contactează direct hotelurile de care sunt interesaţi.

    Ne sufocă taxele!

    N-am ajuns să discutăm cu toţi cei care şi-au scos la vânzare afacerea hotelieră, ori cu cei care au această intenţie, dar am discutat cu mai bine de zece patroni de la care am obţinut, invariabil, aceleaşi răspunsuri.

    – Ne sufocă taxele!

    – Care sunt taxele pe care trebuie să le plătiţi?

    – Numai taxele pentru difuzarea muzicii sunt patru la număr, la patru organizaţii diferite. La care se adaugă taxa radio-tv pe care am mai plătit-o şi din urmă (unul dintre patroni ne-a mărturisit că a avut de plătit din urmă o taxă tv în valoare de peste 9.000 de lei). Apoi este taxa hotelieră, taxa de orar, taxa de publicitate… După toate astea urmează impozitele, TVA şi nu în ultimul rând impozitele pe salarii.

    – Şi reuşiţi să le plătiţi?

    – Nici vorbă! Efectiv, trăim ca să plătim taxe. Am auzit pe câte unul dintre cei cu funcţii să nu ne plângă nimeni de milă celor care avem hoteluri. Eu îi dau hotelul să îl administreze, să văd de unde plăteşte tot ce are de plătit şi din ce mai şi trăieşte!

    – Aveți vreo colaborare cu agenții de turism din Arad?

    – Cu niciuna. Rezervări facem doar direct, ori prin internet.

    Un alt patron, de data aceasta al unei pensiuni, care nu ştia dacă să ne spună ori nu câte ceva.

    – Mie îmi merge bine.

    – Dar am văzut că aţi pus în vânzare pe internet.

    – Bine, am pus-o aşa ca să văd dacă ar fi cineva interesat.

    – Şi a fost?

    – Nu m-a căutat nimeni. Dacă ar veni aş vinde imediat.

    – Dar ziceaţi că vă merge!

    – Nu mă pot plânge, primesc grupuri cu rezervări pe internet. Am cel mai bun grad de ocupare din Arad.

    – Mai există turism de tranzit?

    – Rar dacă se mai opreşte cineva prin Arad. Numai în luna august e plin. E luna aia de vacanţă când vin românii din Vest, iar după aceea se întorc la muncă.

    – Cum de renovaţi acum, primăvara? Care e cel mai bun sezon?

    – Ah, am avut un grup de angajaţi de la o firmă de automotive din Arad. Erau muncitori de prin Moldova şi Oltenia. Şi acuma repar după ei. Am fost fericit că am prins contractul. Am şi plecat în concediu cu soţia, prin Israel, prin America… Când m-am întors… am găsit dezastru. M-a costat aproape dublu din cât am încasat ca să repar ce au stricat. Nu mai primesc din-ăştia niciodată!

    Ne conduce până la maşină şi, spijinindu-se de portieră, ne mărturiseşte că nu toate sunt aşa de roze, că îl omoară taxele, că… deşi l-a construit pentru familie, dacă vine cineva interesat ar vinde tot.

    E adevărat că am întâlnit şi cazuri în care spaţiul este scos la vânzare din motive strict personale. Un divorţ, un caz de boală, ori pur şi simplu vârsta celui care îl deţine şi lipsa de motivaţie pentru a mai întreţine o afacere. Dar sunt cazuri izolate.

     

    Evolutia spatiilor de cazare Arad

    Care sunt preţurile la care se vând spaţiile hoteliere din Arad?

    Pornesc de la câteva sute de mii de euro, în cazul unei pensiuni, şi ajung la câteva milioane de euro pentru un hotel.

    Şi, totuşi, de ce le este frică tuturor să îşi publice măcar numele spaţiului? De controale le este frică. Şi de amenzi. În Arad, dacă îţi faci publicitate intri în vizorul organelor de control. Iar amenzile sunt atât de mari încât cu greu poţi recupera banii din vânzări.

    Pe de altă parte, Aradul nu are nici un hotel de cinci stele, iar cele care sunt categorisite la patru stele sunt foarte puține. De fapt, nici destinațiile turistice din Arad nu trec de trei stele, fiindcă nu sunt nici amenajate, nici promovate, nici îngrijite, nici cunoscute.

    Statistica: „De mulți ani tragem semnale de alarmă”

    D-na Simona Cuzman, director adjunct al Oficiului de Statistică Arad ne-a declarat că nu e nici o surpriză situația în care au ajuns spațiile hoteliere din municipiu: „Noi am tras semnale de alarmă de mult, încă de acum câțiva ani, dar nimeni nu ne ia în seamă”, a mai subliniat d-na Cuzman.

    Din datele statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică şi Sudii Economice am aflat două informaţii importante despre gradul de ocupare a locurilor de cazare din municipiul Arad. În primul rând, faţă de anul 2004, de exemplu, în anul 2015 capacitatea de cazare aproape s-a dublat. Ba prin falimentul unor hoteluri, ba prin construirea sau reabilitarea altora. Interesant este că gradul de ocupare a acestei capacităţi a rămas aproape constantă. Ca pentru proşti, înseamnă că gradul de ocupare s-a înjumătăţit, faţă de dublarea capacităţii. Adică sunt mai multe hoteluri şi mai multe pensiuni, dar sunt tot atâţia oameni care le calcă pragul.

    De alegeri, cazările „merg” spre maxim

    Surprinzător sau nu, în fiecare an electoral, gradul de ocupare a capacităţii de cazare în municipiul Arad se apropie de maxim! Adică, în 2008 şi, mai ales, în 2012. Ce chestie, nu? Şi mai e şi oficială!

    Încet, încet, se şi explică de ce sunt de vânzare aproape toate spaţiile hoteliere din Arad.

    anuturi vanzare hoteluri 1

    Anunturi vanzare hoteluri 2

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca în orice activitate comercială locală, în turism trebuie să fi susținut de administrația locală și cea județeană. Ori aceștia și-au dovedit de nenumărate ori incompetența.
      „Viziunile” pe hârtie sânt în așa fel concepute să cuprindă Totul. Dar în realitate nu există o viziune adaptată la condițiile locale.

      Să promovezi ceva ce nu există este și acest fapt în sine o realitate. Toată Europa Turistică se concentrează pe servicii de foarte buna calitate. În această branșă nu poți lucra după norme proprii de calitate dacă vrei turiști străini. Reușești să-ți păcălești o dată.

      Bunăstarea arădenilor trebuie să devină un țel al administratorilor, nu doar în campaniile electorale. Ei trebuie să Lucreze împreună cu cetățenii nu împotriva lor. Ori la Arad se urmărește doar „bunăstarea” Găștii și restul sânt obstructionați metodic și permanent uneori. Un bun Exemplu este cei peste zece ani de hegemonie a Dictaturii lui Falcă.
      Sigur că mă repet. Nu am cum să nu o fac!
      „Peștele se împute de la cap!”

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Felicitari pentru munca de investigatie si va rog mult sa continuati a prezenta toate realitatile Aradului. Atat pe cele bune cat si pe cele rele.
      Din pacate cele din urma par sa ne copleseasca si Aradul a ajuns un biet targ prafuit care inca se mai imbata cu statistici scoase din context si cu o falsa bunastare.
      Nu mai avem cultura, nu mai avem viata sociala, nu mai avem arta, nu mai avem sport (in afara de UTA si de BC Arad nu mai avem alte echipe de sport in tot municipiul), nu avem scena politica.
      Avem o bruma de locuri de munca insa astea nu i se datoreaza administratiei in niciun caz, astea sunt datorita potentialului economic si geografic al Aradului pentru ca administratia nu a facut nimic pentru nicio zona industriala din Arad unde muncesc oamenii.

      Sper ca lumea sa deschida ochii, sa mai lasam din orgoliul asta prostesc, sa fim sincer cu noi insine si sa ne scuturam de praful asta provincial care ne-a acoperit pe toti.

      +11 voturi
      +1
      -1
      • Să ştiţi că avem lista de subiecte făcută demult. Problemele subliniate de Dvs. sunt parte din lista noastră la care am şi lucrat deja. Fiţi doar cu ochii pe noi, fiindcă vom scrie numai despre suferinţele tuturor. Am avut răbdare să le îndurăm, mai aveţi puţintică răbdare să le şi relatăm.

        +2 voturi
        +1
        -1
    3. Inainte de a vorbi despre turism, Aradul are nevoie de infrastructura si de pasaje la trecerile de cale ferata.Are nevoie de o mega-ecologizare a Muresului, a tuturor afluentilor si a canalelor naturale sau artificiale, de o super actiune de curatare si ingrijire a tot ceea ce priveste spatiul verde, paduri, parcuri, zone de agrement in aer liber, parcuri naturale protejate.Un sistem de colectare al gunoiului menajer si al celui reciclabil care sa functioneze bine.Aradul are mare-mare nevoie de un plan care sa-l scape de praf, asta-i o problema enorma pentru noi, locuitorii acestui orasel sufocat de praf.Aradul are nevoie de un stadion cu 25.000 de locuri si o echipa in Prima Liga.Aradul poate avea cel mai frumos si cochet strand pe o raza de 150 de Km.Aradul poate avea in Cetate cel mai mare spatiu de distractie, agrement si petrecere a timpului liber.Din imprejurimile Aradului, din zonele verzi si din paduri trebuie sa dispara oile, saivanele, dulaii ciobanilor si miile de caini vagabonzi.Nu ar trebui sa ne fie frica cand ne plimbam cu copiii pe bicicleta ca ne mananca lighioanele, sau sa purtam la noi bate, bastoane, pistoale, bricege, spray-uri, ca nu stii peste ce dai, e pacat.Sa ne reparam fatadele, sa punem flori in balcoane si ferestre, sa ne tundem iarba din fata caselor linistiti, asta ar trebui sa facem.Suntem mare parte din noi saraci, cu nevoia zilei de maine, dar nu inseamna ca trebuie sa fim puturosi si nepasatori.Ar trebui sa ne unim in bine, in lucruri constructive si ori de cate ori vedem nepasare si hotie din partea administratiei sa-i tragem de urechi, fiindca ceea ce ne-a mai ramas e sa fim uniti si sa luptam pentru un standard de viata decent, nu sa ne ducem zilele, si asa grele, in mizerie, minciuna si nepasare.Aradul are nevoie de noi, ca noi traim aici, noi suntem elementele vitale care putem sa-l tinem in viata sau sa-l omoram.Aradul are nevoie de dragostea si respectul nostru dupa 26 de ani in care ne-am batut joc de acest orasel frumos cochet si cosmopolit, care era odata un simbol al prosperitatii si al apropierii de Vest.Cred ca Aradul poate sa renasca, asa sa ne ajute Dumnezeu!

      +13 voturi
      +1
      -1
      • Foarte bine pus în cuvinte!
        Oricine ai fi un lucru este sigur. Îți iubești orașul!
        De ar fi măcar o majoritate, (minusculă) multe lucruri frumoase ar putea lua naștere din nimic.

        Doar că dă-mi voie să fiu pesimist. Au dispărut adevărații patrioți locali. Sânt o specie pe cale de dispariție! Nu din cei vocali! Nu! Din cei ce sânt gata să-și suflete mânecile la cămeșe.

        +2 voturi
        +1
        -1
    4. Lista de măsuri și acțiuni pe care o propuneți este, într-adevăr, strict necesară, pentru ca Aradul să ajungă un oraș atractiv pentru turism. Și nici măcar nu este exhaustivă.
      Grupul nostru ordinar de investigații și publicitate a început cu sfârșitul, dar mergem de aici spre elementele pe care le-ați pomenit în lista Dumneavoastră.
      Din păcate, nu suntem atât de optimiști, noi considerând că înainte de a schimba orașul avem nevoie să ne schimbăm noi înșine și prin asta și elita politică și administrativă a orașului.
      Fără oameni entuziaști și eficienți, fără edili dedicați și onești toate acestea rămân deziderate și fantezii…

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Cred ca este un raspuns la postarea mea, desi nu l-ati incadrat ca si ”R” la comentariul meu; oricum raspund. – Eu nu am propus nimic, am enumerat doar cateva dintre elementele absolut necesare Aradului la acest moment.Propunerile pot veni, eventual, in urma unei discutii punctuale cu privire la anumite prioritati.Intrebarea este: care sunt prioritatile, de unde trebuie inceput?E normal ca lista sa nu fie completa si nici nu m-am gandit ca aici s-ar opri.Din ceea ce spuneam, se desprinde clar ideea nevoii unei schimbari de mentalitate.Poate n-am fost suficient de explicit.Cand discutam despre turism, asa mai simplist, aveam in vedere doua parti ,,combatante”: gazda si musafirul.Ori, atunci cand te astepti sa ai un musafir multumit, trebuie sa fii o gazda buna.In primul si-n primul rand, ca sa devenim competitivi, sa fim gazde bune, trebuie ca noi insine sa fim multumiti de noi, de comportamentul, eticheta si respectul pe care ni-l acordam, in primul rand noua insine.De aici trebuie plecat, nu dorim sa punem carul in fata boilor, ca n-ar fi bine!Daca doriti sa fiti practici si eficienti cu acest ciclu de articole, ar fi bine sa puneti la dispozitia cititorilor o adresa de mail unde sa-si prezinte propunerile, planurile, ideile.Cred ca astfel s-ar lucra mai eficient si mai riguros.Din acest ciclu s-ar putea sa iasa ceva bun, sau macar sa atraga cativa profesionisti din domenii care ar putea fi de ajutor, altfel, vorba dumneavoastra, … dorinte si fantezii!

        +1 voturi
        +1
        -1
        • Da, ați intuit bine, am fost neatent și n-am legat comentariul de al Dumneavoastră.
          Propunerea cu adresa este ca și rezolvată. Grupul nostru de investigație va avea propriul său email unde veți putea trimte ideile, ponturile, chiar și anumite informații care să ne ajute, să ne direcționeze în investigații.
          Este chiar posibil să conlucrăm pe teren, adică să solicităm ajutorul Dumneavoastră, al cititorilor implicați, bineînțeles păstrând confidențialitatea.

          0 voturi
          +1
          -1
      • Fiind un locutor al orașului născut în anii ’50, am tot auzit de generația de sacrificiu. M-am saturat să tot văd în jurul meu suferința sacrificatilor! Ași vrea să văd o schimbare înainte de a închide ochii.

        Dar aveți dreptate! Totul pleacă de la oameni. Și în România se cunoaște proverbul „Omul sfințește locul!”.
        Dar un singur om nu poate face totul după cum nici ” Cu o singura floare nu faci primăvară!”

        Nimic nu trebuie inventat. Este suficient să aplicăm cele mai bune practici și idei deja „maturate” din toată comunitatea europeană.

        Dar o condiție sineqvanon este să existe unitate în jurul Proiectului pentru Arad. Însă din start trebuie să stim unde vrem să ajungem. Ținta trebuie definită extrem de Clar! Să vadă până și „orbii”.

        Ași vrea să pot discuta problemele Aradului fără să mă ” ascund” în spatele unui pseudonim. Nu se poate deocamdată.

        Schimbarea este posibilă dacă oamenii înțeleg că avem nevoie de „sânge proaspăt” la conducerea orașului. Un nonpolitic ce este pregătit să-și sacrifice familia și viața personală în slujba comunității. Dar mai ales să se mulțumească să trăiască din salariul de Primar.

        Un vis frumos! Nu-i așa?

        +2 voturi
        +1
        -1
    5. Un banc despre ATITUDINE!

      Am sa va spun un banc care se se refera la ATITUDINE!
      O zi frumoasa, insorita. Pe o terasa plina de verdeata doi prieteni stau si beau.E liniste, e pace, e fix asa cum lor le place.Spre seara, cam rupti de beti, dupa a nu stiu cata bere rece, se hotarasc sa plece.Ceau-Ceau si se despart.A doua zi, se re-ntalnesc tot pe terasa plina de verdeata, de asta data, doar la o scurta cafa!Mahmuri se-ntreaba: Ceau, si cum a fost acasa?Unul: Frate, m-am dus ca o pantera noaptea la vanatoare, fara nici cel mai mic zgomot.Am oprit masina in capatul strazii, am impins-o pana in garaj, i-am dat catelului un os sa taca.Am ocolit ghivecele de flori, clopoteii de la intrare, am reusit chiar sa deschid usa blindata de la intrare.Am traversat holul si m-am dus sa ma pis.Dreak, usa de la baie scartaie, si … se trezeste iubi: bata-te D-zo’ sa te bata de betic ordinar, nemernic ce esti, loaza….Asa ca, dragul meu prieten, o fost cosmar acasa!Celalalt: Fratele meu, am intrat cu 90 la ora pe strada, am intors cu frana de mana, am bagat marsarier, am spart poarta de la intrare, am coborat din masina, i-am dat doua bucati catelei bichon care latra, am trecut cu picioarele prin sita de la usa bucatariei, am deschis frigideru’. Am scos doua beri reci, le-am desfacut capac-la-capac si m-am dus in dormitor ca un urs.M-am apropiat de pat si i-am zis iubitei: iubi, te fac o m…ie, si…s-o facut ca doarme!

      --3 voturi
      +1
      -1
    6. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi......

      Din păcate aveți dreptate! Dacă timp de 26 de ani n-am fi tăcut și trecut peste toate „extravagantele” și „furaciunile” aleșilor locali, parlamentari, miniștri și președinți nu am fi ajuns aici. La noi romanii spiritul civic s-a atrofiat atât de mult încât cu greu va fi regenerat! Păcat de acest oraș istoric ca a încăput pe mana unor mafioți și nu este lăsat sa se dezvolte la fel de frumos cum s-a făcut în Oradea, Timișoara!

      +2 voturi
      +1
      -1
        • N-am afirmat așa ceva, ar fi fost culmea.
          Nici măcar n-am folosit termenul de mafiotism, am vorbit de limitare, egoism, ochelari de cal, nepricepere. Lucruri care se văd cu ochiul liber.
          Vom vorbi și de corupție, nu neapărat de mafiotism, că aia e totuși italiană, n-avem noi tradiția lor în chestia asta.
          Numai că, fiind vorba de jurnalism de investigație, orice afirmație care califică, incriminează trebuie dovedită, probată.
          Când și unde vom avea probe și argumente, nu vă faceți griji, vom arăta și vinovații, nu doar profitorii sau șmecherii de serviciu.

          +2 voturi
          +1
          -1
          • Dar partidele ce sunt? ONG-uri non-profit?
            Organizații Mafiote în toată regula. La nivel org naționale, când se luptă la preluarea puterii, nu au nevoie de susținerea altei mafii? A foștilor securiști care au furat Revoluția.

            Sau chiar credeți în povestea cu „interesul național” o cerea ca securitatea comunistă a lui ceașcă, să rămână pe poziție?

            Atâta timp cât dintre capetele securiștilor nu a căzut nici unul, cu toate că mulți din ei ar putea fi acuzați de genocid. Atâta timp cât aplicarea legii se face în funcție de cine ești și ce „relații” ai, despre ce vorbim? Nu despre organizații Mafiote?

            Nu toate Abuzurile se fac din prostie. Ele se fac când respectivii au „spate”. Există cărți scrise despre mafia italiană care descriu cu lux de amănunte ” metoda de lucru”, ce ia obligat pe autori, din considerente de securitate personală, la schimbări de identitate și relocalizare. Dacă le parcurgeți veți descoperii asemănări evidente.

            În România numim aceste negocieri/aranjamente iminente luptei „la ciolan”. Că fracțiuni ale org Mafiote mai cad este și asta o dovadă, ca la nivel superior ea funcționează. Și pentru a oferii opiniei publice din când în când ” sânge”, se „mimează functionarea statului democratic”, i se retrage parțial protecția, de ” ochii lumii”, unuia sau altuia. Cineva joacă rolul ” mielului sacrificat”.

            Nu sunt un adept al conspirațiilor secrete. Dar când vezi ce se întâmplă în România și ai un pic de logică, nu poți să nu te gândești la Metodele Mafiei. Sigur, fără omoruri spectaculoase, dar cu metode mai rafinate, în care cei în cauză sânt „aruncați” în fața opiniei publice, cu cătușe la mâini în spectacolul mediatic cotidian.

            +1 voturi
            +1
            -1
            • E vorba mai mult de o atitudine profesională aici.
              Desigur, în particular vorbim și noi de mafie, de metode mafiote. Totuși, în momentul în care ieși public trebuie să faci diferențe.
              Corupția statală și administrativă are foarte multe astfel de elemenete – și nu doar la noi și nu doar acum – dar este altceva decât o organizație mafiotă.
              Mai mult decât atât, scopul principal al Mafiei este penetrarea acestei structuri, mafiotizarea ei, prin asta dovedind clar că Mafia nu este statul, ci organismul parazitat.
              Pentru scopurile noastre publicistice, pentru claritatea și precizia discursului, este elementar să facem această diferență.

              --1 voturi
              +1
              -1
            • si daca sunt demascati si penalizati vor renaste in alte forme dupa o perioada. ca doar au bani. si ca nu e clar daca statul inca este mai puternic decat ei sau nu. daca securistii is peste toti, inseamna ca vor fi si pe viitor.
              nu mai e clar daca e mai intelept sate luptisau sa accepti situatia din ro actuala.

              0 voturi
              +1
              -1
      • Nu fac parte din „Poliția gramaticii limbi române pe internet”. În momentul de față este mult mai important să spunem ce avem de spus (să împărtășim și altora opiniile noastre – discutând civilizat) decât dacă am scris corect sau nu. Dacă și eu ca iubitor de mecanică iași taxa pe toți habarniștii și habarnistele în ale mecanicii auto, a căror opinii aiuristice sânt obligat să le ascult, nu ași mai avea nici prieteni, nici amici.

        Înțeleg foarte bine poziția din care scrii și te rog să mă crezi că apreciez cum o faci. Dar eu în nici o interpelare nu atac, dacă atac, mesagerul, ci mă concentrez în mai toate ocaziile asupra subiectului. (și nu bat nici un apropo) De asemenea eu fac diferența între o persoană ” cunoscută”(de ex un ziarist) și o persoană „publică”, la a cărei salariu contribui și eu. Deci pe cea cunoscută nu-mi permit să o atac „la persoană”, dar pe cea publică o voi face când deja mi-am pierdut și ultimul dram de respect. Iar dacă cineva este curios de ce? Pentru unii așa ziși ” politicieni” nu mai pot avea respect. Minciuna corelată cu discursul politic trebuie Taxată cel Mai Tare si Imediat de societate Civică. Minți o dată, de două ori, de trei … Hoooo! Ajunge Măgarule!!!

        Eu nu am spus de „stat mafiot” ci de „partide org după model Mafiot”. Partidele nu sânt Statul. 🙂 Nici chiar a lui Băsescu ” jigodia ordinară „.

        Iar în cazul Corupției, părerea mea este că nu trebuie să ne comparăm cu cei mai Corupți, sau cu cei la fel de Corupți. Eu consider că ținta noastră este să tindem spre o Toleranță Zero. Și în cel mai ” rău caz” să ne comparăm cu cei de pe primele 10 locuri din statisticile oficiale ce cuprind noncoruptii. Și eu mai cred ceva! Că totul depinde de noi.

        De ce avem un așa grad de toleranță pentru banii negrii și Corupție, dar nu putem tolera un Om puțin diferit de noi?
        Toate trăsăturile de caracter pe care le considerăm bune, înălțătoare, extraordinare, … samd, le avem si noi si Omul de netolerat. Pe el nu îl tolerăm doar fiindcă el recunoaște că este Gay. O diferență de sexualitate necontagioasă! Dar din nu stiu ce pornire, ca nu o pot înțelege, îi declarăm „persona ingrata”. Chiar credeți că persoanele Gay ne fac mai mult Rău societății românești decât Corupția și Mafia Politică?

        Fără dubiu este nevoie să umblăm la mentalul fiecărui cetățean. Ori în acest proces, voi aveți un rol important de informare, … iar noi să criticăm subiectele, să le completăm, să le argumentăm, să le apărăm dacă trebuie … Să le Dezbatem împreună!
        De fapt este un proces important al evoluției individuale.

        Am divagat de la subiect. Sorry! Dar cu diferite ocazii am tot amânat să abordez aceste aspecte. Acum am profitat. 🙂

        +2 voturi
        +1
        -1
        • Cred că nu prea există diferențe de opinie și apreciere între Dumneavostră și noi.
          Noi n-am fost foarte atenți când am răspuns prima dată la problema asta cu Mafia la intervenția userului care începe cu ”doar aici”. De fapt era o întrebare la un alt comentariu și astfel a apărut ideea statului mafiot.
          Dumneavoastră ați fost, într-adevăr, cât se poate de nuanțat, cu toate acestea sintagma ”se mimează funcționarea statului democratic” duce gândul la un alt fel de stat, hai să-i spune stat captiv al organizațiilor de tip mafiot. Numai că dacă e așa, care-i diferența?
          La urmă am lăsat chestiunea profesionalismului. Jurnalistul este meseriașul cuvântului – aici observ și ideea Dumneavoastră foarte sănătoasă privind nazismul lingvistic, dar corectura mea se referea la o greșeală care altera sensul -și a formulărilor exacte și plastice în același timp. Iar dacă-i așa se impune să facă diferența între structuri mafiote și structuri corupte. Desigur cele două se sprijină și se presupun. Nu există Mafie fără corupție și nici invers, dar Mafia este deja corupția organizată teritorial și prin metode și tehnici interlope care folosesc, dacă e cazul, și metode extreme.
          Apropo, în planul grupului Gossip este și investigarea a câtorva morți suspecte din Arad, neelucidate satisfăcător nici până în ziua de astăzi.

          +1 voturi
          +1
          -1
          • După opinia mea totuși există o diferență între „stat Mafiot” și „partidele politice Mafiote”.

            Statul, intr-o incercare de definire simplistă, este cumulul de instituții ce administrează și oferă servicii cetățenilor. De ce mi se pare incorect să acuzăm Statul de mafiotism, fiindcă este vorba de o mare masa de oameni ce muncesc ” sub sigla statului” și ar fi nedrept să generalizăm.
            Sigur că și Statul se poate comporta față de cetățeni lui ca o grupare Mafiotă.
            Dar când în contextul de corupție și mafie politică, am spus că se „mimeaza democrația”, mă gândeam în principal la faptul că Statul prin instituțiile sale, fiind garantul democrației, aplică legea diferențiat, nu o aplică facandu-se că a uitat, sau o aplică alandala în funcție de cum bate vântul sau ținând cont de „cine” este beneficiarul. Dar ce este nesănătos este că „mimează democrația” în funcție de reacțiile opiniei publice. Ori în acest ultim caz, reacțiile opiniei publice nu sunt în totdeauna corecte și democratice.
            Sau o altă exemplificare, a „mimării” sânt și aceste apariții „în forță” cu diferite ocazii mai „speciale”, a ” forțelor” de ordine publică. Între ocazii, rar le remarci existența și asta nu pentru că totul funcționează cum ar trebui să funcționeze.

            De fapt s-a perpetuat o mentalitate din Vechiul regim, în toate instituțiile statale, ca sânt locuri de muncă de unde „luăm” un salariu sigur, până la pensie, dar unde de obicei nu facem mai mult decât ni se spune. Ori aici este marea problemă actuală ca „cine spune” este pus politic. Ori dacă Politicul este mafiotizat, cel pus este în multe din cazuri, un scut, o unealtă, care reacționează doar la apăsări de buton și protectiv față de „Familie/ai nostrii/…”.

            Dificil subiect spre a fi sintetizat în câteva cuvinte.

            0 voturi
            +1
            -1
        • Io sper ca prin omul ‘putin diferit de noi’ nu va ganditi la o persoana a carui asa-zisa diferenta o fabricati dupa placul vostru bazat pe detalii din viata privata. etichetarile de acest gen sunt daunatoare si nu isi mai au locul in 2016(nici in arad, sunt destul de multi gay deja),cu viata privata si apartenenta sexuala fiecare face ce vrea si chiar nu se poate si nu trebuie comparat cu politicul. mere cu pere. no
          scuzati ca m-am bagat la comentariu, dar chiar mi-am pus problema ca de ani de zile persoane se cunosc prin intermediul unor siteuri de socializare: oare ce ar zice toti astia daca le-ar fura cineva corespondenta si ar fi judecati dupa tot ce scriu pe acolo? ca te mai si dai mare, mai faci si compromisuri, sau pur si simplu un experiment, etc.

          +1 voturi
          +1
          -1
          • Cu scuzele de rigoare, … Nu înțeleg de fapt care este punctul dumneavoastră de veder/opinie.

            Eu da, m-am referit la comunitatea Gay, când am spus „Omul puțin diferit”. Dar am clarificat că nu înțeleg de ce sânt considerați „un rău” al comunității.

            Nici eu nu sunt gay. Eu mă consider tolerant și încerc să accept toți oamenii așa cum sânt, cu ciudățeniile lor sexuale, de temperament, verbale, fizice, de culoare sau apartenență religioasă, etc etc.

            0 voturi
            +1
            -1
    7. Pana a ne omori taxele si impozitele ne omoara putoarea si spiritul lui „lasa ba ca-i bine si asa”.
      Poate sunt limitat sau rauvoitor dar nu vad nimic tragic in faptul ca o anumita ramura a economiei locale numai functioneaza cum trebuie.
      E ca si cand l-as plange pe mila pe un taximetrist sau „hair-stylist” ca vezi doamne cate taxe si impozite plateste el.
      Pana una alta si salariatii platesc taxe si impozite si bag sama poate mult mai mult decat cei dati drept exemplu de mine. Apropos, inca nu am gasit frizer, taximetrist sau lucrator in turism care sa imi „taie” bon fiscal sau factura.
      Cand esti „patron” esti patron, cu bune si cu rele, nu am de ce sa le plang de mila.
      Nici generatiei nascute in anii 50-60 nu le plange nici naiba de mila ca numai pot fi angajati din cauza varstei sau din cauza lipsei cunostintelor secolului astuia. [am un (ne)caz in familie, nu vorbesc din auzite].

      Turismul sta la fel de bine cum stau si serviciile in Arad, locul magic unde atunci cand esti servit tu ca si client esti cel care le multumeste si in cele mai multe cazuri se raspunde cu „n-ai de ce” (sic!). In schimb prin alte locuri (nu dau nume sa nu ma banuiti de origini nesanatoase) pe langa produsul sau serviciul cumparat vine automat multumirea pentru alegerea facuta si esti tratat corect, atitudinea asta este o-bli-ga-to-rie. Pe cand invatam acest lucru dragi bodegari si ospatari?

      Ce ma intristeaza este lipsa atitudinii civice care e direct proportionala cu calitatea materialului din care sunt „fauriti” noii si nu prea vechii aradeni pentru ca…:
      „Noi” vrem sa vina primarul sau prim-ministrul sa ne curete zapada sau gheata de pe trotuarul din fata casei sau blocului, vrem sa ne tunda copacii sau iarba cei de la gospodarirea comunala, vrem ca altii sa curete rahatii cainilor sau copiilor nostri, cei care „sunt platiti din banii nostri”, urlam dupa locuri de parcare ultra-hiper-mega centrale dar nu ne-am misca fundul 5 minute pe jos, vrem tramvaie curate si fara boschetari dar majoritatea habar nu avem cat costa un bilet sau abonament de tramvai, tipam ca din gura de sarpe ca e un oras prafuit fara evenimente culturale dar nu am plati un abonament la filarmonica, la teatru si nici macar prin birturi cand mai vine vreo formatie bunicica, nu, noi asteptam ora 0-1 poate poate nu se mai „cere” biletul la intrare dar suntem ‘ipstari si ‘ipstarite culturalizati, festivizati si activi, dispretuim ceea ce nu intelegem (bine, aici selectiv, atata timp cat la masa de langa noi se urla in araba, italiana, franceza, engleza e ok, daca e vorba de maghiara, deja se umfla spiritul „patrioretard”), cautam smenuri/combinatii in orice situatie cu potential de „imbogatire” peste noapte.
      Astia suntem fratilor, degeaba ne amagim pe feisbuc sau pe alte platforme cand realitatea e alta si te izbeste in fata mai ceva ca un ghiont bunico-crestinesc de la o enoriasa in lupta cu tineretul habotnic pentru o juma’ de kil de apa sfintita direct din ligheanul tamaduirii.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Eu nu am auzit pana acum de cazuri in care sa se lege cineva de tine pentru ca vorbesti ungureste in Arad insa daca situatia este reala, ne arata inca o data cat de mult am decazut ca municipalitate.
        In rest, de acord si cu mare parte din punctul tau de vedere.

        +1 voturi
        +1
        -1
      • Bună abordare! Iar analiza problematicii de apartenență la „trend” este și ea corectă.

        Vreau sa spun același lucru, dar puțin altfel.
        „De ce în România le simt mâinile în buzunarele mele, pe oriunde m-aș caza ori așeza să-mi sting setea sau foamea? De ce nu î-mi pare rău să-mi cheltuiesc banii la unguri, greci, sloveni, sarbi, austrieci, elvețieni …etc? De ce mă simt primit cu plăcere și mai ales cu o mare căldură sufletească în mare parte genuină, la alții și la cei printre care am crescut și le vorbesc limba, mă simt mereu în pericol fiu înțepat, sau furat?”

        Și încă ceva din experiență personală.
        Cineva ma rugat să merg să văd un râu de munte pe malul căruia s-au construit o salbă de pensiuni. Mi s-a cerut colaborarea să atragem turiști străini.
        După două zile de plimbări și „tone” de fotografii, le-am spus părerea mea sinceră, ca așa au vrut „să fiu sincer”.

        Am să vă redau aici doar două aspecte prezentate auditoriului.
        Primul: – laturile și resturile din bucătărie erau aruncate pe ” gârlă”. Putoare, muște și focar de infecții, perete in perete cu bucătăria.
        Al doilea: – gârla o știam de pe vremea comuniștilor. Fără frică, în zona, beam apă din ea. Vedeai păstrăvii sărind după mici fluturași. Acum „gârla” era jegoasă și plină de gunoaie. Săreau doar PET-urile din prag în prag și din val în val. Pungi de plastic de toate culorile ornau toate tufișurile de pe marginea gârlei.

        Vin și cu poze pentru Tomanecredinciosi.

        Atenție! Nu spun că la alții nu am văzut gunoaie.
        Dar aici gunoaiele autohtone mă zgârie pe retină și îmi invenineaza sufletul. Fiindcă nu era așa. Eu nu am crescut printre gunoaie.

        +1 voturi
        +1
        -1
        • De acord cu dumneavoastra.
          As mai adauga ca nu s-a dezvoltat niciun spirit antreprenorial cu adevarat antreprenorial in acesti 26 de ani, in care cel ce incepe afacerea, sa investeasca nu doar bani in vederea unui castig cat mai mare intr-o perioada cat mai scurta, ci si suflet, pasiune, rabdare in ceea ce inseamna cladirea unei afaceri, fidelizarea clientelei existente, pastrarea si cresterea angajatilor care merita, „coborarea” de pe piedestalul patronului mioritic care vede in clienti fraieri si in angajati sclavi.
          La noi majoritatea vor castig maxim, sa isi dubleze-tripleze banii investiti intr-un an maxim 2. Apoi, deschidem altceva sau sub alta denumire, mai dam niste tepe, mai luam niste tepe, c’asa-i in tenis.

          Simtiti acel feeling de tepuiala si de mana adanc bagata in propriul buzunar deoarece cunoasteti tipologia si modul de gandire si deja suflati si in iaurt si pe buna dreptate.

          Cum putem evita aceste lucruri? Foarte simplu: avem avantajul de a cunoaste „cum sta treaba” si sa fim atenti la semne, sa fim cu garda ridicata tot timpul, sa rasplatim comerciantii si ofertantii de servicii de un nivel prost prin evitarea lor si cheltuirea banilor la cei care fac afaceri asa cum trebuiesc sa le faca, corect, win-win, unde clientul este partener pentru afacerist si invers.
          E o munca asiduua, grea dar daca vrem sa razbim, nu vad alta solutie.

          0 voturi
          +1
          -1
          • Nu sânt invențiile mele. Sunt deja inventate și confirmate de practică.

            Asociații, cooperative, … și alte tipuri de organizare a celor ce sânt implicați în branșă, trebuie să pună bazele unui sistem de control în colaborare cu cei ce le sânt clienți. Există și azi ceva asemănător (am văzut pe un perete într-o pensiune un certificat eliberat de o asemenea org de control; pensiunea era însă „vai și amar”), dar fără să generalizez, mie personal nu-mi inspiră încredere.
            Ori despre asta este vorba în principal. INCREDERE!
            Branșa în sine trebuie să aibe un sistem de ai descoperi pe ” escroci ” și ai elimina din circuit.

            Iar un aspect pe care însă trebuie să insist, este cel al Colaborării. Nu pot să fiu foarte explicit, dar voi încerca să explic importanta de a învăța românii să colaboreze.
            Secretul reușitei celor din țările normale, este de fapt în mai toate bransele legate de turism, spiritul de COLABORARE! Nimeni nu a reușit în această branșă fără Colaborare locală, regională și la nivel național. O Colaborare efectivă este cea în care toți au de câștigat. Ea trebuie să fie simplu de explicat și înțeles, ca toate părțile implicate să aibă Încredere în Țintele Colaborării.

            Ceea ce eu constat aici în țară, este că majoritatea nu mai are încredere în nimeni, iar Colaborările sunt doar pe hârtie și la nivel declarativ.

            0 voturi
            +1
            -1
      • pentru comentatorul francez

        legat de bani, pe ce nu suntem dispusi sa-i cheltuim, nu e chiar asa de simplu. personal sunt plecata in strainatate tocmai pentru ca din salariul ce am avut la arad a trebuit sa platesc orice(in afara de chirie) la preturi de afara. nici aici nu e usor traiul pentru imigranti dar este o stare de normalitate care ar trebui sa existe oriunde.

        0 voturi
        +1
        -1
        • Va inteleg si va dau dreptate in ceea ce scrieti, majoritatea celor plecati in strainatate au plecat din motive financiare, si eu am fost plecat pentru o perioada si am revenit de mai multi ani.

          Ce am vrut sa subliniez este faptul ca unele lucruri ce tin de curatenie, ordine, spirit civic si verticalitate nu au absolut nimica de a face cu banii sau veniturile realizate.
          Pur si simplu nu cred ca totul se rezuma la bani, refuz. Simplu ca „buna ziua”, cel putin in opinia mea.

          Cand iarna, la prima zapada, am dat la lopata in fata blocului impreuna cu o proaspata mamica ce locuieste la parter, deci direct interesata sa nu isi rupa gatul cand paraseste scara blocului si cu un pensionar (singurul barbat in varsta din bloc) atunci situatia asta ma pune pe ganduri, ma pune rau de tot, vazand vecinii cum trec pe langa noi, unii fastacindu-se, parca evitand si sa dea ochii cu noi, ca nu care cumva sa fie chemati la 5 minute de miscare intr-un scop comun, firesc, unul care ar trebui sa fie absolut normal, altii mai „inteligenti” care dupa ce au ajuns in apartamente s-au postat pe geam admirandu-ne cum curatam trotuarul, ba unul chiar ne-a dat un „ghiont” verbal tovarasesc: „merge treaba vecine?”
          Aceeasi vecini care nu ezita sa se injure in ultimul hal, mai mai sa se ia la bataie pentru un neorocit loc de parcare curatat de unul si ocupat de altul, asta in vazul sotiilor si a copiilor lor.

          +2 voturi
          +1
          -1
    8. Cred ca o mare vina o are si fumul negru inecios provenid de la tonele de cauciucuri transportate zilnic de la vulcanizarile din intreg orasul, care intuneca cerul mai nou numai pe timpul noptii de la fer vechi de pe str Marului une am vazut ca se transporta tone de cauciucuri de masini tractoare si tiruri si se ard ca sa se recupereze sarma rezultata la fer vechi , orasul e foarte poluat,nu exista pucte de atractie in aceste conditii de nepasare din partea GARZII DE MEDIU.

      +10 voturi
      +1
      -1
    9. Din prea multa filozofie dezvoltata pe marginea investigatiei – bun simt,informare detaliata – se pare ca se uita esentialul: pentru ca un turist sa doreasca sa se opreasca intr-un loc trebuie ca acel loc sa prezinte un interes…turistic!
      Numai ca,in Arad,si ceea ce exista ,de fapt NU EXISTA pentru ca nimeni nu a manifestat – si nici acum nu o face – sa scoata la lumina ceea ce poate constitui interes turistic.
      Cine ar fi trebuit sa o faca?
      PAi ia sa vedem:cine ar trebui sa fie interesant.
      In primul rind Primaria pentru ca turismul fiind sursa de venit,inseamna (si) bani in buzunarul Primariei!
      Apoi,Camera de comert,care ar putea,si in felul acesta,sa inscrie Aradul pe harta oraselor interesante din punct de vedere al afacerilor.
      Agenti de turism – daca pot fi numiti asa – pentru ca din asta ar trebui sa-si cistige banii.
      Putem spune ca,macar astia,au facut ceva pentru promovarea Aradului.
      DOvada ca NU se face tocmai prin aceea ca tursimul moare in Arad.
      Acuma,in ce priveste PRimaria,duminica ar fi o sansa ca sa incercam sa schimbam lucrurile.Sa aducem oameni care ar putea revigora si acest domeniu.Dar nu numai pe asta!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.