joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Bilanțul Jandarmeriei: misiuni de prevenire a criminalităţii stradale, dar și acțiuni de caritate

    de Special Arad | 30 august 2017, 2:05 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Având ca obiectiv creşterea climatului de siguranţă civică a cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale, Jandarmeria Arad a executat, în perioada 28 iulie – 28 august 2017, 87 misiuni de asigurare a ordinii publice, atât prin patrule de jandarmi cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice. De asemenea, Jandarmeria dorește să atragă atenția asupra unui caz ce a avut loc în luna februarie, o interesantă răsturnare de situație. 

    Merită menționate următoarele acțiuni:

    La manifestații sportive au fost executate 9 misiuni cu 64 jandarmi (ex. Meciurile de fotbal din cadrul Ligii a II -a și a III-a).

    La manifestațiile cultural-artistice au fost executate un număr de 70 de misiuni cu 297 jandarmi (zilele localităților din județ).

    La manifestații religioase au fost executate 3 misiuni cu 55 jandarmi. Aici exemplificăm manifetările cu public numeros din zona lăcașelor de cult unde s-au desfășurat activități cu specific religios ocazionate de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

    Au fost asigurate măsurile de ordine și siguranță publică în zona centrelor de evaluare pe timpul desfășurării examenului de Bacalaureat, însumând 5 misiuni cu un efectiv de 21 jandarmi;

    În cooperare cu Poliția au fost executate 408 patrule mixte în misiuni de menținere a ordinii publice, fiind folosiți, în medie, 13 jandarmi zilnic, atât în municipiu cât și în județul Arad. În mediul urban: 306 jandarmi; în mediul rural: 102 jandarmi;

    În cooperare cu I.T.P.F. Oradea, în zona punctului de trecere a frontierei Nădlac II, au fost executate 30 misiuni, unde au fost folosiți 60 jandarmi. În această perioadă jandarmii au ajutat la descoperirea a 23 imigranți, care au încercat să treacă fraudulos frontiera de stat.

    În cooperare cu D.G.A și SCCO au fost executate 2 misiuni la care s-au folosit 28 jandarmi, pentru punerea în aplicare a 11 mandate de percheziție și 12 mandate de aducere;

    În Stațiunea balneoclimaterică Moneasa au fost executate zilnic misiuni de menținere a ordinii publice pe traseele turistice și în stațiune, fiind folosiți 2 jandarmi/zi.

    În această perioadă au fost întocmite acte de sesizare pentru un număr de 11 infracțiuni ocazie cu care au fost identificați 13 autori și au fost aplicate 207 sancțiuni contravenționale în valoare de 59.580 lei:

    •  Legea 61/1991/Rpentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice178 sancțiuni contravenționale în valoare de 45.880 lei;

    •  Legea 12/1990/Rprivind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite – 21 sancțiuni contravenționale în valoare de 7500 lei;

    •  Legea 171/2010 – privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice – 1 sancțiune contravențională în valoare de 3.000 lei

    •  OU 23/2008/Actualizată – privind pescuitul şi acvacultura – 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 2700 lei;

    •  Legea 60/1991/Republicată – privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice – 1 sancțiune contravențională în valoare de 500 lei;

    Genuri de infracțiuni constatate: violența în familie”,lovirea sau orice alte acte de violență cauzatoare de suferințe fizice,,punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, infracțiuni în domeniul piscicol, infracțiuni în domeniul produselor accizabile. Totodată în perioada analizată efectivele inspectoratului au ridicat în vederea confiscării și predării organelor abilitate 7.200 fire de țigarete (360 pachete de țigări), în cauză fiind întocmite, pe numele a doi bărbați, acte de sesizare necesare organelor de urmărire penală,  pentru infracțiunea de „Colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că  acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia”, faptă prevăzută de art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, modificată prin O.U.G.  nr. 54/2010.

    Exemple infracțiuni:

    •  În data de 06.08.2017, în jurul orei 09.10, echipajul de jandarmi aflat în serviciul de ordine și siguranță publică, a observat în zona Pieței Spitalului, din mun. Arad, un autoturism, la care șoferul a schimbat brusc direcția de mers la vederea acestora. Existând suspiciuni cu privire la comportamentul șoferului, jandarmii au trecut la interceptarea acestuia, iar în scurt timp, autoturismul a încetinit și de pe locul din dreapta a sărit un bărbat, având în mână un bagaj voluminos și a luat-o la fugă printre blocurile din zonă. Imediat a fost prins, iar în bagaj, jandarmii au descoperit 300 pachete cu țigări de contrabandă. În cauză au fost întocmite actele de sesizare necesare organelor de urmărire penală.

    •  În data de 08.08.2017, în jurul orei 21:20, echipajul de jandarmi aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în zona gării CFR Arad, au observant doi bărbați care se băteau pe platoul din fața gării, iar unul dintre aceștia avea în mână un obiect metallic cu lama lată și grea (satâr).

    •  În data de 09.08.2017, în jurul orei 15:10, un echipaj de jandarmi aflat într-o acțiune în colaborare cu reprezentanți piscicoli, au depistat în apropierea localității Șicula cinci bărbați, ce se întorceau de la pescuit având asupra lor o plasă de tip setcă cu o lungime de aproximativ 6 m și lățime 1,5 m. Având în vedere că producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit commercial”, constituie infracțiune, jandarmii le-au întocmit actele de sesizare necesare organelor de urmărire penală.

    Pe linia prevenirii violenței în sport, în luna august, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, în colaborare cu Direcția Județeană de Sport, a organizat o întâlnire cu instituții și organizații cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței în sport, unde s-au pus accent pe obligațiile organizatorilor de competiții sportive , ale personalului de ordine și siguranță publică și măsurile ce se aplică în situația nerespectării prevederilor legale în domeniu.

    Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad cu efectivele din subordine execută misiuni de pază si protecție instituțională la 24 obiective de importanță pentru activitatea statului.

    De asemenea, în baza contractelor de prestări servicii, s-au executat 25 misiuni de pază și protecție a transporturilor speciale și de valori.

    Un caz de răpire a unui copil s-a transformat într-o acțiune de caritate

    În luna februarie, la dispeceratul unității pe apelul unic de urgență 112, a fost sesizat faptul că, într-un parc din municipiu, un bărbat de aproximativ 45 ani, încearcă să răpească un copil. Ajunși de urgență la fața locului, jandarmii au identificat copilul în cauză, dar bărbatul dispăruse. În urma verificărilor, jandarmii au constatat că situația este alta. De fapt, bărbatul reclamat este părintele copilului, iar acesta a venit după el în parc să-l ducă acasă, fiind o oră destul de înaintată, copilul refuzând, manifestându-se prin strigăte. Un grup de adolescenți, care se aflau în apropiere au văzut activitatea și au sunat la 112.

    Jandarmii l-au luat pe băiat, au depistat-o și pe sora acestuia care se afla în parc, și i-au dus pe amândoi la domiciliu lor. Aici l-au întâlnit și pe părintele copiilor și erau hotărâți să-l sancționeze pentru lăsarea minorilor nesupravegheați.

    În urma discuțiilor avute cu acesta și vecinii lui, jandarmii au constatat că tata copiilor îi crește sigur de aproximativ 4 ani de când a divorțat și nu mai știe nimic de mama copiilor, de curând a rămas fără servici, trăiesc în condiții sărăcăcioase, fără curent, gaz, apă caldă, dar cu toate acestea, părintele și-a dedicat tot timpul pentru copii și a încercat să lucreze cu ziua pentru a avea ce le pune pe masă odraslelor sale, fără a se gândi vreo clipă să-i abandoneze.

    Din acel moment, jandarmii implicați  au început să aibă grijă de familia respectivă și au făcut mai multe acte de omenie. Primul lucru a fost plata datoriilor la Enel și racordarea la curent. De asemenea, cu ajutorul reprezentantului unei societăți comerciale, care a aflat de situația acestora, factura la curent este plătită regulat. Lunar, familia a beneficiat de bunuri alimentare și nealimentare, achiziționate de jandarmi.

    IMG_3046 IMG_3060

    Le-a fost adus un frigider, butelie de aragaz și urmează instalarea unui boiler pentru apă caldă. În momentul de față jandarmii sunt în plină procedură de achitare a datoriilor la EON și racordarea la gaz, având în vedere că se apropie sezonul rece, iar căldura este pe gaz și au mare nevoie. Pe timpul anului școlar, jandarmii s-au interesat de situația școlară a celor doi copii, constatând că fata învață foarte bine, în ciuda condițiilor de acasă, iar acum urmează să intre în clasa a VIII-a. Având în vedere necesarul de rechizite pentru noul an școlar, jandarmii vor avea grijă ca cei doi copii sa aibă tot ce le este necesar la școală.

    IMG_3056 IMG_3068

    În momentul de față situația financiară a familiei respective s-a ameliorat puțin, părintele găsidu-și un loc de muncă, acest lucru fiind o condiție strictă impusă de jandarmi, pentru a beneficia de ajutor în continuare.

    În  perioada următoare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad continuă procedurile de eficientizare a  activităților pe linia misiunilor / activităților de ordine și siguranță publică / pază și protecție instituțională prin:

    •  creșterea gradului de siguranță al cetățeanului în zona de responsabilitate a unității;

    •  asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la manifestările cultural artistice/religioase, preconizate a se desfășura în luna septembrie 2017;

    •  activități de verificare a condițiilor de securitate pentru participanți la arenele sportive unde se vor desfășura competiții sportive, sezonul competițional 2017 – 2018;

    •  analizarea riscurilor cu beneficiarii, pe linie de pază și protecție instituțională.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.