joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Avertisment dur de la ANM: „Un nor radioactiv de la Cernobîl s-ar putea deplasa spre România!”

    de Special Arad | 3 iulie 2015, 12:56 PM | Naţional

    0

    „În intervalul 02 iulie ora 12- 03 iulie ora 06, circulaţia aerului la nivelul solului va fi în general slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins şi deasupra României). În cursul zilei de mâine, 03 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar formă în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României”, anunță ANM.

    Nivelul de radioactivitate in jurul centralei de la Cernobil a crescut alarmant, joi dimineata acesta ajungand la o valoare de peste 10 ori nivelul normal.

    Russia Today relateaza ca aerul din zona este contaminat cu elementul radioactiv cesium-137.

    Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca nivelul radiatiilor e de 10 ori peste limita.

    Cesium-137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, pentru ca se acumuleaza in organism si poate duce la boli precum leucemia, scrie ziare.com. Autoritatile ucrainene nu au facut, insa, vreo referire la eventuale pericole pentru sanatate pentru cei care locuiesc in zona, mentionand ca toti ceilalti indicatori monitorizati sunt in limite normale.

    Potrivit autoritatilor ucrainene, un incendiu s-a intins pe o suprafata de circa 130 de hectare, marti. Flacarile sunt sub control in prezent, chiar daca focul nu a fost stins in totalitate. La fata locului s-au deplasat 117 pompieri si 24 de masini de interventie.

    „Cel mai rau scenariu – si cel mai probabil – este ca particule de plutoniu si uraniu sa fie re-suspendate si va fi o crestere a riscului de cancer in zonele invecinate”, a explicat Cristopher Busby, secretarul stiintific al Comisiei Europene pe riscurile radiatiilor.

    Ce trebuie să facem în cazul unei alerte radioactive

    Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi referitoare la primele măsuri ce trebuie luate n cazul unei evetuale alerte radioactive:

    A. Care sunt limitele?

    Limite admise de iradire 1mSv pe an, Sievertul măsoară doza absorbită de organism.Dozele peste 1Sv provoacă moartea celulară, cele medii modică ADN-ul cu risc de cancer chiar la peste 40 de ani de la expunere, cele sub 0,35 Sv duc la cancer, cataractă, boli cardiovasculae.

    B. Ce trebuie să faceţi_

    1. Să vă adăpostiţi! De reţinut că adapostul de orice tip (locuinţă, subsol) permite reducerea expunerii la radiaţii chiar şi de cinci ori. Corectă este poziţionarea în incaperea cea mai izolată de exterior şi în care se poate asigura izolarea cea mai bună prin acoperire şi etanşeizare (utilizând suplimentar bandă adezivă, bandă izolare, cârpe).

    2.Nu intraţi în locuinţe cu îmbrăcămintea contaminată!Executaţi decontaminarea personală şi a hainelor şi pantofilor cu apă curentă, depozitare în saci de plastic.

    3.Închideţi gurile de aerisire, instalatiile de ventilaţie sau de climatizare.

    4. Utilzaţi mijloace de protecţie pentru aparatul respirator şi pentru întreg corpul ori de câte ori e nevoie: măştile contra gazelor şi costumele de protecţie speciale sau in lipsa acestora un echipament de protectie de tipul: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme. Atenţie!!! Mijloacele improvizate nu oferă protecţie mai mult de 3-7 minute în atmosfera contaminată, aşa că limitaţi la maximum deplasările în afara adăpostului.

    5. Consumaţi alimentele şi apă doar din surse protejate şi avizate.

    6. Nu blocaţi liniile telefonice.

    7. În vederea unei eventuale evacuări în afara zonei contaminate puteti pregăti cele necesare.

    Sursa: realitatea.net

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.