În lipsa lucrurilor cu care ne putem mândri în prezentul Arad, Călin file din poveste Bibarț a chemat în ajutor un porumbel magic care s-a dat de trei ori peste cap și a adus din neant un nou mit local care să exploateze trecutul glorios al orașului.

„Oare câți știu că proiectantul modelului Ford T și-a început activitatea ca inginer la fabrica Marta, prima fabrică de automobile din Arad? Încă un motiv în plus să ne mândrim cu Aradul nostru”, spunea vicele Bibarț, cocoțat într-un Ford, în cadrul expoziției auto din fața Palatului Administrativ, în 30 septembrie. Însă domnul Bibarț a uitat un mic amănunt. Când confecționezi un nou mit local, trebuie măcar să te asiguri că toate bucățile din puzzle se potrivesc întocmai. Fabrica Marta și-a deschis porțile în 1908, iar singurul proiectant dintre cei patru care au produs Ford Model T care a pus piciorul vreodată în Arad a plecat definitiv în America în 1903… Așadar, MYTH BUSTED!

Noi însă, pentru efortul cu care viceprimarul nostru a încercat să suresciteze mândria locală a arădenilor, îi acordăm DiMploma „Porumbelul mândriei”.

calin-bibart

Special Arad, 29 decembrie 2016, 11:17 PM