Atenție șoferi! Riscați închisoare de până la cinci ani dacă consumați alcool după un accident (VEZI NOILE MODIFICĂRI)

  de Special Arad | 17 noiembrie 2017, 9:00 AM | Naţional

  0

  O serie de modificări la Codurile penal și de procedură penală care se referă inclusiv la o serie de infracțiuni și contravenții în trafic au fost aprobate de Guvern.

  Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea mai multor legi din Codul Penal. Printre acestea, legea referitoare la medierea și organizarea profesiei de mediator sau cea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.

  La Capitolul „Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice” se propune introducerea unei noi infracțiuni – consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație. Aceasta s-ar putea pedepsi cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.Noile reglementări ale Guvernului explică ce se întâmplă cu șoferii care consumă alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație.

  Toate schimbările operate mai jos:

  1. Alineatele (1), (2) și (4) ale articolului 334 din Codul Penal se modifică și vor avea următorul cuprins:

  „(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

  (2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

  (4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tractor agricol sau forestier sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

  Alineatele (1) și (2) ale articolului 335 din Codul Penal se modifică și vor avea următorul cuprins:

  „(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

  (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

  1. deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

  2 5. După articolul 336 se introduce un nou articol, art. 3361 , cu următorul cuprins: Art. 3361 . Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație

   

  „(1) Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

  (2) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

  (3) Nu constituie infracțiune consumul de substanțe psihoactive, după producerea accidentului de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane și până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.”

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad