joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Astea te dor, Ghiță? Durerea și rușinea arădenilor nu se șterg cu vorbe goale (FOTO)

    de Lucian Dănilă | 18 noiembrie 2016, 8:03 PM | Recomandările editorilor | Sport

    4

    Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a elucubrat ieri, LIVE pe Facebook, timp de 76 de minute, pe ceas. Pentru cei care nu știu, elucubrația este o combinație haotică de elemente absurde, o aberație. Are sens, pentru că în cei 12 ani de mandat de primar, Aradul a devenit din multe puncte de vedere o combinație haotică de elemente absurde.

    Durerea și rușinea pe care au trăit-o arădenii duminică la meciul cu Poli, și nu numai duminică ci, coincidență sau nu, de când Gheorghe Falcă este primarul Aradului, nu se pot șterge cu câteva cuvinte aruncate în spațiul online, așa cum știe cel mai bine să o facă edilul Aradului. UTA a trăit cele mai negre perioade din istoria ei chiar în perioada celor trei mandate și ceva ale primarului Falcă. Retrogradarea în Liga a 3-a a venit în 2006, în al doilea an al său de mandat, avându-l președinte chiar pe viceprimarul în exercițiu la acea vreme! Dispariția clubului UTA în 2014 s-a petrecut tot în mandatul lui Falcă. Iar acum, condițiile demne de Evul Mediu de pe arena Motorul, tot Falcă le-a creat, după ce a demolat legendara arenă UTA, deși a promis că noul stadion se va construi într-o altă locație, dar a demolat și arena pe care s-a jucat prima dată fotbal în România, la 25 octombrie 1899, meci între două echipe din localități diferite. Aradul a devenit astfel o combinație haotică de elemente absurde, tocmai pentru că primarul Falcă, venit în Arad în anii 90, nu a înțeles niciodată nimic din istoria, cultura și viața arădenilor.

    Mai jos vă prezint istoria celei mai negre decade din istoria brandului UTA, moartea și reînvierea acestui club, petele de noroi de pe obrazul Bătrânei Doamne și iminentul exil, chiar dacă doar temporar.

     

    „Ne-am asumat întregul proiect UTA. Noi suntem cei care putem să spunem UTA nu moare” (Gheorghe Falcă – LIVE pe Facebook – 17.11.2016).

     

    Îți vine să înjuri când îl auzi, dar este declarația de la care pornește acest articol. Îi spun primarului Gheorghe Falcă că (cacofonia merge în cazul de față) este complice la moartea brandului UTA, fiind vinovat atât pentru prima retrogradare în Liga a 3-a, cea din vara anului 2006, cât și pentru dispariția clubului UTA în 2014.

    Falcă susține mereu că politicul nu are ce să caute în fotbal. Susține acest lucru doar atunci când îi convine, pentru că îi reamintesc că în anul 2005, chiar Falcă a fost cel care a insistat pentru numirea lui Tiberiu Dekany în funcția de președinte al clubului. Dekany era atunci viceprimarul Aradului.

    Nefiind susținut de nimeni, cu doar 220.000 de euro (8 miliarde de lei vechi) primiți atunci din partea Primăriei Arad, bani care erau folosiți la deplasări, tunsul gazonului, spălarea echipamentelor și cheltuielile pentru utilități, Dekany și-a rupt capul, cum se spune, iar în iarnă, când mirosea a retrogradare, prima din istoria în al treilea eșalon, a vrut să spună pas.

    Hai să-i amintim lui Gheorghe Falcă ce spunea în data de 13 martie 2006 conform România Liberă.

    „E mai bine ca Tiberiu Dekany să rămână la club. În acest an, Primăria investește la UTA opt miliarde lei și la asemenea investiții avem nevoie de cineva care să gestioneze banii. Trebuie să existe garanția că banii ajung unde trebuie și pentru ce trebuie. Tiberiu Dekany este omul perfect pentru a reprezenta Primăria în relațiile cu clubul, din postura pe care o are și ar fi foarte rău dacă viceprimarul ar fi presat să demisioneze din cauza unor false presiuni”, spunea atunci Falcă.

     

    Ce nu știa atunci Dekany? Că un grup de arădeni, unii chiar din club, făceau pârtie pentru promovarea echipei Liberty Salonta. Gruparea patronată atunci de Marius Vizer a reușit să încheie campionatul pe primul loc, dar avea să cesioneze locul în Liga 1 echipei UTA. Cum? Prin negocieri cu Marius Vizer la care au participat oamenii de afaceri Nicolae Bara – ademenit de senatorul Constantin Traian Igaș să investească la Arad, Sandu Ion și primarul Gheorghe Falcă. La începutul lunii iunie 2006, Falcă anunța mândru de el că UTA va evolua în prima ligă. Și uite așa, Tiberiu Dekany rămâne cu pata de a fi primul președinte al UTA care retrogradează în Liga a 3-a.

     

    Tot în 2005, Falcă a mai făcut o promisiune. Una neonorată.

    Conform Amos News, la data de 22 februarie 2005, fiul baronului Francisc Neuman a renunţat să mai revendice Stadionul „UTA“ din Arad, astfel, acesta rămânea în proprietatea municipalităţii. Singura condiţie pe care a impus-o Andrew Neuman primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost ca arena sportivă să poarte în viitor numele tatălui său şi, totodată, acesta să primească titlul de „Cetăţean de Onoare al Aradului“, post-mortem. „Este o onoare pentru mine ca în memoria tatălui meu să renunţ la moştenirea care mi se cuvenea şi să ofer posibilitatea municipalităţii arădene să dezvolte acest stadion, deoarece am înţeles că fotbalul ocupă un loc important în sufletul arădenilor“, a declarat Andrew Neuman.

    Preşedintele clubului UTA la acea vreme, Sandu Ion, a declarat că speră ca într-un an să modernizeze stadionul care va beneficia de instalaţie de nocturnă şi o pistă de atletism omologată, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la aproximativ patru milioane de euro.

    La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a spus că va încerca să atragă cât mai multe fonduri extrabugetare pentru modernizarea Stadionului UTA. „Acum stadionul este definitiv al municipalităţii. Nu mai putem invoca scuza revendicării pentru investiţiile ce trebuie făcute. Nu ne rămâne decât să găsim surse de finanţare pentru a reface stadionul şi a-l moderniza“, a declarat Falcă.

     

    Și ce ai făcut, Gheorghe Falcă? Ieri te plângeai pe Facebook că guvernul Ponta, guvernul PSD, nu a dat Aradului bani pentru construcția unei arene, la fel cum s-a întâmplat la Târgu Măgurele (n.m. ca să te citez, deși localitatea e Turnu Măgurele) și Alexandria. Nu mai era nevoie dacă, în perioada 2008-2012, atunci când PD-L era la guvernare, atunci când prietenul tău Emil Boc era premier, iar nașul tău, Traian Băsescu era președinte, reușeai chiar tu să atragi fonduri. Nu ai reușit!

    Clujul lui Emil Boc a beneficiat de acești bani și, după ce a demolat arena „Ion Moina”, una de 20.000 de locuri, a construit o alta ultramodernă pe același loc, de 30.000 de locuri!

    KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

    FOTO: Falcă, în dreapta, poza în salvatorul echipei UTA, lângă Bara și Sandu Ion 

    După cesionarea locului în Liga 1, marea problemă pentru UTA era stadionul, care avea nevoie de o cosmetizare pentru a primi licența din partea FRF. Brusc, la inițiativa lui Falcă, Consiliul Local Municipal a votat pentru o investiție de 20 de miliarde (aproximativ 600.000 de euro) în stadion.

    Dar ce spunea Falcă atunci? Urmăriți cu atenție declarația lui din iunie 2006 pentru ProSport:

    „Cea mai grea problemă este că trebuie să asigurăm 7.000 de locuri pe scaune. Montarea lor reduce capacitatea stadionului. Indiferent câţi bani vom investi în acest stadion acum, e clar că vom ridica altul într-o altă zonă în viitor, pentru a avea toate condiţiile solicitate de prima ligă. Cu noii investitori, vom încheia, vineri, nişte acte prin care vor garanta că UTA nu va juca decât în Arad” (Gheorghe Falcă).

     

    Se cunoaște ce a urmat. UTA a evoluat doi ani în prima ligă, Nicolae Bara și Sandu Ion s-au certat, UTA a retrogradat, s-au adunat o grămadă de datorii și clubul a fost în pragul desființării. Un grup de arădeni a reușit salvarea situației în luna februarie 2009, aceștia fiind Nicu Chiş, Ciprian Jurma, Marin Lupaş și Giovanni Catanzariti, iar Asociaţia FCM UTA a fost atunci completată cu Mircea Petescu, Dorel Cura, Gabor Biro, Mircea Morar, Andrew Neumann, Dorin Stana, Claudiu Negru, Dan Proca, Sebastian Bulumac (pe atunci preşedintele Suporter Club UTA), Colin Mesz şi Claudiu Meissner.

    Dintre toți cei de mai sus, singurul care a rămas să finanțeze clubul a fost Giovanni Catanzariti, pus chiar de Falcă în fruntea clubului! A fost abandonat și el, ca și Dekany în 2006 și, cu ajutor tot mai puțin de la Primărie și fără o putere financiară cât să acopere cheltuielile unui club, în disperare de cauză Giovanni a fost nevoit să își caute partener. L-a găsit pe Adrian Marțian… A urmat cea mai neagră perioadă din istoria clubului, cea în care, fără nici un sprijin de la Gheorghe Falcă sau oficialitățile orașului, echipa a dispărut după foarte multe scandaluri în vara anului 2014 înglodată în datorii, mai ales la bugetul de stat.

    În paralel, Gheorghe Falcă lucra la noul proiect, UTA Bătrâna Doamnă, demarat în vara anului 2013, unul în care acum Primăria investește aproximativ un milion de euro pe an. Dacă acești bani s-ar fi investit și în 2012 sau 2013, acum nu se mai vorbea despre vechea și noua UTA.

    martian

    FOTO: Marțian și Catanzariti, oamenii care au îngropat definitiv UTA, dar Falcă i-a „ajutat” cât a putut la această dispariție a clubului 

     

    Peste toate, Falcă a mai făcut ieri o afirmație:

    Suntem singurii care sprijinim UTA și avem nevoie să ne dați timp. Dacă oamenii murdăresc ceea ce noi am făcut, dacă mai fac acest lucru în continuare, niciun investitor nu va veni să investească în UTA. În istoria Aradului, nimeni, nicio altă administrație nu a mai construit un stadion”.

     

    Îi reamintesc primarului Gheorghe Falcă că în toamna anului 2005, la inițiativa lui, a fost demolat stadionul „Vagonul-CFR” pentru construcția unui Kaufland. Deși o mare parte dintre arădeni nu au fost de acord, demolarea a avut loc, iar în bugetul Primăriei au intrat atunci 3,2 milioane de euro. Mai țineți minte cât din cei 3,2 milioane de euro au fost reinvestiți în baze sportive? Vă spunem noi: 5 miliarde de lei (adică aproximativ 150.000 de euro) pe Motorul în urma unui protocol cu defunctul club ACU Arad, și cei 600.000 de euro investiți în 2006 pe stadionul UTA.

    Mai mult, Aradul a primit cu titlu gratuit de la familia Neumann stadionul din Calea Aurel Vlaicu. Primind acest cadou, dar și 3,2 milioane de euro pentru stadionul „Vagonul-CFR”, Falcă și consilierii locali arădeni, aveau obligația morală să construiască o nouă arenă. Iar Falcă trebuia să atragă și fonduri guvernamentale în perioada 2008-2012, altfel să nu mai aducă acuze altora pentru nereușitele lui.

    Motorul ați văzut cum se prezintă, plin de mocirlă, iar stadionul UTA a fost demolat, deși Falcă susținea în 2006 că noul stadion va fi construit într-un alt loc. Între timp, s-a mai investit în arenele Gloria – folosită exclusiv pentru atletism, Banatul din Sânnicolaul Mic, arenă care se inundă la fiecare ploaie, arenele CSȘ Gloria de Subcetate, devenite aproape impracticabile, ICRTI, care din două terenuri are doar unul în condiții decente și arena Fulgerul-Șega, cu teren sintetic, una care nu poate oferi condiții de antrenament propice performanței.

    Iar acum ce faci, Gheorghe Falcă? În vară îți faceai campanie cu gazonul de pe stadionul UTA. Un gazon, dacă era cel original, legendar pentru un primar care a dus în derizoriu numele acestui club. Acum ne ceri, te citez, „haideți să rezolvăm această situație în ritmul în care putem noi”, după ce timp de 12 ani de împliniri mărețe sub conducerea ta, ai făcut tocmai ca UTA să moară, iar noua UTA să-și păteze obrazul cu mocirla de pe arena renovată tot de tine după ce ai demolat alte patru arene. UTA actuală este în pragul exilului, chiar dacă unul doar temporar, se antrenează în Ungaria în lipsa unui teren practicabil la Arad, și tu încă ne mai vorbești.

    Vorbe goale…

    istorie-3

    FOTO: Imaginea care revine obsesiv pe retina suporterilor arădeni, mocirla de pe fața fotbalistului timișorean la derby-ul UTA – ASU Poli

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca un aradean prin adoptie – imi este jena de optiunea concitadinilor mei, de a-l realege pentru o demnitate la inaltimea careia nu s-a ridicat niciodata. Cand aud „A facut mai mult decat altii.”, ma intreb si intreb imediat, lasand la o parte oportunitatea / calitatea unora dintre lucrari, de ce nu a „cladit” din fonduri europene nerambursabile, ci indatorand aradenii. De obice, raspunsul consta in priviri consternate. Continui: „Deoarece fondurile europene sunt mai dificil de pradat.” Asta, sau in intreaga Primarie nu exista un profesionist in stare sa intocmeasca un dosar pentru atragerea fondurilor europene. Cum zilnic intalnesc multi aradeni capabili, inclin catre justificarea mai…trista.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.