marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update SUMMITUL NATO LIVE. „Rămânem uniți pentru Ucraina”

    de Special Arad | 4 septembrie 2014, 11:07 AM | Internaţional | Video

    0

    A început Summitul NATO – cel mai important de după sfârşitul Războiului rece. 60 de şefi de stat, 70 de miniştri de Externe şi 70 de miniştri ai Apărării s-au întâlnit în Ţara Galilor. Sunt aşteptate decizii majore la nivel înalt, în contextul conflictelor din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan şi Libia. Liderii NATO și-au reafirmat, în această seară, sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

    Nimeni nu vrea un război în acest moment. Toată lumea îşi doreşte o soluţie diplomatică. Dacă Rusia va interveni în continuare, comunitatea internaţională va răspunde prin sancţiuni economice mult mai aspre”, a spus secretarul general al NATO, potrivit Digi24.ro.

    „Ucraina se luptă pentru pace. Ucraina nu este cea care a început războiul. Ucraina este cea agresată. Încercăm să facem tot ce este posibil pentru a opri imediat ostilităţile şi asta pentru că Ucraina este cea care plăteşte cel mai mare preţ, zilnic, prin soldaţi care mor, a civililor inocenţi şi eu ca preşedinte al Ucrainei sunt gata să fac tot ce este posibil pentru a opri acest război”, a declarat, la rândul său, Petro Poroşenko.

    „Rămânem uniţi în sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. Condamnăm cu fermitate încălcările repetate ale legislaţiei internaţionale de către Rusia. Rusia trebui să pună capăt acţiunilor sale agresive împotriva Ucrainei. Rusia trebuie să-şi retragă miile de soldaţi din Ucraina şi din regiunea frontalieră şi trebuie să nu-i mai sprijine pe separatiştii din Ucraina”, a mai spus secretarul general al NATO.


     

    SUMMIT NATO 4-5 septembrie 2014 – cel mai important de după sfârşitul Războiului rece. 60 de şefi de stat, 70 de miniştri de Externe şi 70 de miniştri ai Apărării se vor întâlni în Ţara Galilor. Sunt aşteptate decizii majore la nivel înalt, în contextul conflictelor din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan şi Libia. Liderii NATO trebuie să dea asigurări că Alianţa îi poate proteja pe cei aproape un miliard de oameni care traiesc în ţările membre. Summitul de la Newport se va încheia mâine, în 5 septembrie, relatează Digi24.ro

    Traian Băsescu a anunțat, înainte de plecarea spre Ţara Galilor, că avioane NATO vor staționa în România. Șeful statului a precizat obiectivele României pentru acest summit. Traian Băsescu va cere mai multe nave NATO pe Marea Neagră, în contextul crizei din Ucraina. România este în afara oricărei ameninţări, susţine preşedintele, dar numai dacă situaţia se menţine în limitele raţionalului.

    Pe lângă avioanele de luptă ale NATO, în România vor ajunge şi 200 de militari ai Alianţei Nord-Atlantice, care se vor ocupa de mentenanţa aeronavelor.

    România şi-a asumat de asemenea să se ocupe de unul dintre cele patru programe ale NATO privind securitatea Ucrainei, este vorba despre siguranţa cibernetică. Iar la SUMMITUL NATO din ȚARA GALILOR, preşedintele va cere întărirea flancului estic al Alianţei. Ceea ce presupune inclusiv o mai mare prezenţă a navelor NATO pe Marea Neagră.

    Şeful statului consideră că intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat aliat este obligatorie. O prioritate pentru România va fi, mai spune preşedintele, creşterea bugetului Apărării la 2%.

    Preşedintele ucrainean va fi prezent la SUMMITUL NATO 2014

    Înainte de începutul summitului NATO va avea loc o întâlnire între liderii occidentali şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, informează AFP. Barack Obama, David Cameron, François Hollande, Angela Merkel şi Matteo Renzi vor afla amănunte legate de discuţia telefonică dintre Petro Poroşenko cu Vladimir Putin.

    SUMMIT NATO 2014. Dezbaterile şi reuniunile bilaterale din cadrul summitului NATO din Ţara Galilor vor fi dominate de criza din Ucraina, după anexarea, în martie, a provinciei Crimeea de către Rusia şi recenta incursiune a trupelor ruse în estul Ucrainei.

    „Îmi este greu să mă gândesc la un alt summit NATO care să vină într-un moment atât de important pentru Alianţă. Trăim într-o periculoasă şi dificilă. Urmărim acţiunile îngrozitoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, declară David Cameron, premierul Marii Britanii.

    La reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută, premierul David Cameron le-ar fi spus celorlalţi lideri europeni că occidentalii riscă să repete greşelile de la Munchen din 1938 când, practic, prin comportamentul lor englezii și francezii l-au încurajat pe Hitler să invadeze Polonia, ceea ce a dus la cel de-al Doilea Război Mondial.

    „Riscăm să repetăm greșelile de la Munchen. Nu putem ști ce va urma (…) De data aceasta nu putem satisface cererile lui Putin. Deja a luat Crimeea și nu îi putem permite să ia toată țara”, a declarat şeful executivului de la Londra, potrivit ziarului La Repubblica.

    SUMMITUL NATO 2014 în cifre

    La Newport, liderii Alianţei Nord Atlantice trebuie să dea asigurări că Alianţa este scut protector pentru 900 de milioane de oameni din ţările membre.

    „Este un summit crucial pentru că, pentru prima dată, cred că ne dăm seama că Vestul se confruntă cu ameninţări multiple din întreaga lume”, afirmă Robin Niblett, director Chatham House.

    Unii comentatori spun că acesta este momentul în care NATO trebuie să schimbe ordinea priorităţilor şi modul în care reacţionează într-o situaţie de criză.

    „Cred că NATO suferă de o criză de personalitate în acest moment. Pe de o parte, vrea să fie în continuare cea mai mare alianţă militară din lume, care să poată face faţă provocărilor Rusiei şi care să determine Kremlinul şi pe Vladimir Putin să se gândească de două ori. Dar, pe de altă parte, are o filosofie prin care nu vrea să escaladeze o situaţie”, relatează Alistair Bunkall, corespondent Skynews.

    În aşteptarea deciziilor, organizatorii summitului se asigură că totul este pus la punct pentru reuniunea la care iau parte 60 de şefi de stat, 70 de miniştri de Externe şi 70 de miniştri ai Apărării. Măsurile de securitate au fost sporite nu doar la Newport, unde are loc summitului, ci şi în oraşele vecine: Cardiff şi Bristol. Şase nave militare au sosit deja în Golful Cardiff.

    Nu sunt neglijate nici celelalte pregătiri. Trei fanfare militare vor da tonul ceremoniilor oficiale şi 800 de oameni au fost instruiţi ce să facă pas cu pas la Celtic Manor, hotelul care găzduieşte reuniunea. Participanţii la summit sunt cazaţi în 80 de hoteluri din trei oraşe şi, în total, s-au adunat nu mai puţin de 24.000 de nopţi de cazare. Bucătarii au şi ei multă treabă: trebuie să pregătească 15.000 de porţii de mâncare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.