vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    ASR Principele Radu și-a lansat cartea-album la Librăria Corina. „Castelul Peleș este un sanctuar al statului român. Este o garanție că nu vom înceta să existăm”

    de Tomck@t | 12 iunie 2017, 7:50 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Video

    0

    Alteța Sa Regală, Principele Radu al României și-a lansat astăzi cartea-album „Povestea Castelului Peleș” și la Arad, la Librăria Corina. După cum a spus Tiberiu Dekany, co-președintele Asociației „Amicii Regelui Mihai” Arad, cel care a prezentat volumul, aceasta a fost deja cea de-a cincea lansare de carte în prezența Familiei Regale la librăria arădeană. 

    Cartea scrisă de Principele Radu și bogat ilustrată cu imaginile fotografului Casei Regale, Daniel Angelescu, a apărut la Editura Curtea Veche și este, de acum, disponibil la preţul de 80 de lei și la Arad, la Librăria Corina.

    „Cartea încearcă să evoce semnificația Castelului Peleș, un edificiu atât de drag nouă, un edificiu care a găzduit atât de multe evenimente importante nouă, tuturor românilor”, a spus Tiberiu Dekany în scurta sa prezentare, după care a dat cuvântul Alteței Sale Regale, nu înainte însă ca elevii Colegiului Național „Dimitrie Țichindeal” să-i cânte „La Mulți Ani”, dar fiind faptul că nu demult, săptămâna trecută (pe 7 iunie), Principele Radu a împlinit 57 de ani.

    „Sunt sigur că acest volum n-ar fi putut apărea acum 20 de ani, așa cum nici Castelul Săvârșin nu ar fi putut să fie în 2001 ceea ce este astăzi, așa cum nici Peleșul n-ar fi putut să aibe imnul regal răsunând pe holurile lui în anii ’70 sau ’80, nici măcar în anii ’90 și nici măcar la începutul anilor 2000”, a spus Alteța Sa arădenilor prezenți la lansare.

    „Nu pentru colecția lui de statui sau de mozaicuri este important Castelul Peleș…”

    „Toate aceste săptămâni, luni, toți acești ani care au trecut peste noi și ne-au avansat în vârstă au adus și partea lor bună de evoluție. Despre Castelul Peleș trebuie vorbit cât mai mult, fiindcă, deși este cel mai celebru edificiu din România, cel mai important simbol al nostru și, probabil, cea mai cunoscută clădire românească din lume, este, totuși, un loc care a fost cumva văduvit în ultimii 50-60 de ani de semnificații. Regimului care l-a confiscat i-a convenit foarte mult să vorbească foarte mult despre aspectul cultural al Peleșului, fiindcă nici statuile și nici tablourile de pe pereți nu concurau cu nimic ideologia. Ba chiar aș putea să spun că românii, în acei ani, în ’48 până în ’89, au continuat să fie mândri de Peleș. Ce avea în el frumos n-a fost contrazis de regim, dar a fost limitat doar la aspectul arhitectural și spiritual, cultural, pentru că aceste aspecte făceau bine atât oamenilor, cât și propriei lor ideologii. Nu s-a spus așadar, timp de 40 de ani, că de fapt acel loc este un sanctuar al statului român, că acel loc este un fel de catedrală, e adevărat, nereligioasă, dar o catedrală de ordin statal. Clădirile adiacente Pelețului, ca și încăperile lui, au scris istoria acestei țări. Acolo s-au luat marile decizii de a pleca la război, acolo s-au luat marile decizii de a forma alianțe, acolo s-au trăit marile clipe de tragedie din anii ’40, pe urmă din ’44, când Europa își pierduse mințile definitiv și un tânăr de 22 de ani avea de ales între un cancer sau celălalt. Nu era o diferență prea mare între cele două catastrofe pe care le-au produs țările noastre, marile noastre puteri care au încercat să împartă lumea. De aceea este important Peleșul, nu pentru colecția lui de statui sau de mozaicuri, acelea sunt nestemate ale artei, el este important pentru noi pentru că are în el identitatea noastră ca stat. Ce am reușit să facem noi în 150 de ani, mai mult poate decât în 1000 de ani de istorie, de aceea se spune că Peleșul nu este pentru cei care-l vizitează azi, ci pentru cei care nu s-au născut încă. El este o garanție că noi nu vom înceta să existăm, de la o generația la alta, ci vom da din mână-n mână mai departe acest simbol care nu numai că reprezintă statul român, dar și garantează, îl și încurajează și îl face să fie mai bine înțeles chiar și de generația noastră, a celor care am avut șansa să cunoaștem un segment din istoria României mult mai liber și mai democratic decât l-au cunoscut părinții noștri”, a mai spus ASR Principele Radu.

    Sala librăriei a fost neîncăpătoare, iar printre cei prezenți s-au aflat și Iustin Cionca, președintele CJ Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG Arad, protosinghel dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și fostul deputat Mihai Calimente, președinte ALDE Arad.

    După lansarea cărții, a urmat o sesiune de autografe.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.