joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Asociațiile civice arădene vor Monumentul Marii Uniri într-un loc mai vizibil!

    de Special Arad | 26 septembrie 2016, 4:18 PM | Știri Arad

    1

    Cele 15 asociații civice arădene sunt hotărâți să meargă până la capăt. Se „războiesc” cu Primăria Arad de ani de zile, mai mult sau mai puțin public, dar nu au fost băgați în seamă deloc… până nu demult. Ei vor ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat acolo unde a fost sfinţită piatra de temelie, adică în piaţa Drapelului (Podgoria), în faţa Catedralei Sfânta Treime. Asta au vrut de la bun început, așa ar fi fost normal, spun ei, de la bun început. După ce – pare-se – autoritățile au renunțat la ideea ridicolă, blamată de toată lumea, de a pune monumentul pe lacul de la Pădurice, recent, primarul Gheorghe Falcă a anunțat că Administrația intenționează să achiziționeze terenul fostei fabrici „Tricoul Roşu”, pentru a-l transforma într-un parc și urmând ca aici să fie ridicat Monumentul Marii Uniri. Asociațiile arădene reacționează:

    „Domnul primar al Aradului, fără nicio consultare şi dezbatere prealabilă, a venit cu o idee năstruşnică de amplasare a Monumentului, tot într-un loc ascuns, într-un viitor iluzoriu parc ce ar urma să fie realizat, nu se ştie dacă şi când, pe terenul unei fost fabrici. Cunoscând că Biserica a menţinut sentimentul naţional, Elitele intelectuale au sesizat momentul prielnic şi împreună cu preoţimea au determinat enormul entuziasm popular ce a făcut posibilă realizarea năzuinţei de secole a românilor transilvăneni şi bănăţeni, iar Armata a asigurat desfăşurarea evenimentelor şi apoi a luptat pentru unitatea Statului Român şi deoarece, fără excepţie, toţi reprezentanţii bisericii Ortodoxe susţin aceasta, CEREM ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat acolo unde a fost sfinţită piatra de temelie, adică în piaţa Drapelului (Podgoria), în faţa Catedralei Sfânta Treime” – se arată în comunicatul remis presei, astăzi.

    Redăm, în cele ce urmează, comunicatul integral:

    „Referitor la realizarea şi amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad.

    Au mai rămas numai doi ani până la centenarul celui mai important an -1918- în care s-a scris cea mai importantă pagină din istoria modernă a României – realizarea năzuinţei de veacuri a tuturor românilor de a trăi în aceeaşi Ţară.

    După ce basarabenii şi bucovinenii au hotărât să se unească cu Ţara, desăvârşirea unităţii naţionale au realizat-o transilvănenii şi bănăţenii la Marea Adunare de la Alba Iulia din 01.12.1918.

    Conceperea, organizarea şi convocarea Adunării de la Alba Iulia a fost făcută de Consiliul Naţional Român Central de la Arad, dar, spre ruşinea noastră, a arădenilor, nici până acum nu avem la Arad un monument care să-i cinstească, aşa cum se cuvine, pe acei demni înaintaşi.

    În anul 2003, la iniţiativa Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, Preşedintele României a turnat piatra de temelie iar Arhiepiscopul Aradului a sfinţit locul pentru viitorul monument, în piaţa Drapelului în faţa noii Catedrale Ortodoxe.

    La această dată (după multe tergiversări cu anumite persoane la Ministerul Culturii) monumentul este realizat şi constă într-o operă monumentală din marmură sub forma unui monobloc format din trei coloane împletite (cele trei provincii) care se ridică spre cer.

    Din motive obscure, ulterior, autorităţile locale au hotărât ca Monumentul să fie amplasat (ascuns) în mijlocul unui aşa zis lac (de fapt o „baltă împuţită” – cum a denumit-o autorul operei). Acest amplasament este total necorespunzător deoarece, printre altele:

    – nu asigură vizibilitate, fiind ascuns într-un părculeţ cu copaci înalţi,

    – accesul la Monument, amplasat pe o platformă foarte mică ca suprafaţă, se face pe trei podeţe înguste, existând un risc major de accidentare,

    – nu permite desfăşurarea ceremonialelor specifice sărbătorii naţionale – adunări populare, depuneri de coroane, discursuri, paradă militară, etc.       

    Având în vedere cele de mai sus un număr de 15 asociaţii civice arădene am încercat, fără succes (timp de cca.10 ani), să determinăm autorităţile locale să revină la amplasamentul stabilit în mod oficial (piaţa Drapelului).      

    Pentru a tergiversa lucrurile, în 12.09.2016, domnul primar al Aradului, fără nicio consultare şi dezbatere prealabilă, a venit cu o idee năstruşnică de amplasare a Monumentului, tot într-un loc ascuns, într-un viitor iluzoriu parc ce ar urma să fie realizat, nu se ştie dacă şi când, pe terenul unei fost fabrici (Tricoul Roşu).

    Cunoscând că Biserica a menţinut sentimentul naţional, Elitele intelectuale au sesizat momentul prielnic şi împreună cu preoţimea au determinat enormul entuziasm popular ce a făcut posibilă realizarea năzuinţei de secole a românilor transilvăneni şi bănăţeni iar Armata a asigurat desfăşurarea evenimentelor şi apoi a luptat pentru unitatea Statului Român şi deoarece, fără excepţie, toţi reprezentanţii bisericii Ortodoxe susţin aceasta, CEREM ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat acolo unde a fost sfinţită piatra de temelie, adică în piaţa Drapelului (Podgoria), în faţa Catedralei Sfânta Treime.

    Pentru a determina autorităţile locale să adopte o hotărâre corectă am făcut o PETIŢIE online care poate fi accesată la adresele:    

     – www.petitieonline.com/salvaticentenarulmariiunirilaarad

    şi – www.facebook.com/SalvatiCentenarulMariiUniriLaArad

     În spiritul demnităţii de adevăraţi români facem apel la Dumneavoastră să ne ajutaţi să rezolvăm această importantă problemă prin mediatizarea situaţiei şi să solicitaţi patrioţilor români să semneze petiţia noastră.

    Vă mulţumim !

    În numele asociaţiilor civice arădene

    Col. Florin Hălmăgean”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.