vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Așa-zise clarificări din partea Centrului Cultural Județean Arad. De ce mințiți, doamna director Ana Maria Dragoș?

    de Alin Olteanu | 24 septembrie 2015, 10:59 AM | Topic special

    4

    Mai jos, citiți poziția public-oficială a Anei – Maria Dragoș, directorul Centrului Cultural Județen Arad, față de informațiile pe care presa – în speță, Special Arad – le-a făcut publice, după ce s-a raportat la actele oficiale publicate pe site-ul Consiliului Județean Arad.


    Clarificări cu privire la situaţia contractelor de achiziţie publică încheiate de Centrul Cultural Judeţean Arad în perioada 01.01.2012 – 21.08.2015

    Având în vedere informaţiile eronate apărute în unele articole publicate în spaţiul public ca urmare a afişării pe site-ul Consiliului Judeţean Arad la data de 31.08.2015 a situaţiei contractelor de achiziţie publică încheiate de Centrul Cultural Judeţean Arad în perioada 01.01.2012 – 21.08.2015, publicăm următoarele informaţii cu caracter de clarificare:

    Referitor la proiectul „Aradul Contează!”

    Platforma denumită „Aradul Contează!“ îşi propune să reunească persoane implicate în dezvoltarea comunităţii locale, să elaboreze o strategie de acţiune pentru Arad şi să o implementeze pe diferite paliere. „Aradul Contează!” va promova valorile arădene din orice domeniu.

    Fiind o platformă on-line, era necesar achiziţionarea serviciilor de creare site.

    Niciodată nu a fost achiziţionat serviciul de mentenanţă pentru site-ul www.aradulconteaza.ro.

    Imnul platformei „Aradul Contează!” nu a fost achiziţionat contracost.

    Referitor la serviciile de cazare cu pensiune completă şi transport persoane pentru proiectul „Casa Verde

    Proiectul „Casa Verde” este un proiect de cooperare transfrontalieră, încheiat în parteneriat cu oraşul Mako din Ungaria şi finanţat din fonduri externe nerambursabile.

    În cadrul acestui proiect au fost organizate, în perioada 23.09.2014 – 16.12.2014, cursuri de educaţie ecologică, orientare turistică sau meşteşuguri tradiţionale din zona judeţelor Arad şi Bekes, cu participarea internaţională a 835 cursanți.

    Cursurile au fost organizate atât în judetul Arad, la Moneasa, cât şi în judetul Bekes, la Mako, fiind activităţi obligatorii în cadrul proiectului. Cazarea curanţilor la activităţile organizate în România a fost asigurată prin intermediul prestatorului de servicii la pensiuni clasificate 3 stele din staţiunea Moneasa, cazarea participanţilor nefiind posibilă, în conformitate cu regulile finanţatorului, în spatiile administrate de către Centrul Cultural Judeţean Arad.

    În ceea ce priveste prezenţa cursanţilor, aceasta a fost asigurată prin parteneriate şi protocoale de colaborare  încheiate cu Universităţi şi şcoli din Judeţul Arad, respectiv cu Inspectoratul Şcolar Județean Arad, iar prezenţa cursanţilor din Ungaria a fost asigurată prin protocoale internaţionale încheiate între Primăria Oraşului Mako, şcoli din judeţul Bekes şi Centrul Cultural Judeţean Arad.

    Serviciile de cazare cu pensiune completă au fost achizitionate cu respectarea tuturor prevederilor şi cerinţelor impuse de legislaţia naţională din materia achiziţiilor publice şi de programul de finanţare, fiind selectată oferta cu preţul cel mai scăzut din 4 oferte primite.

    Oferta cu pretul cel mai mic a fost desemnată castigatoare, preţul unei zile de cazare cu pensiune completă (cazare + 3 mese / zi) fiind de 66,31 lei, la care se adaugă TVA.

    Plata contravalorii serviciilor de cazare cu pensiune completă a fost achitată în baza Contractului nr. 2510/23.09.2014 şi a Actelor Adiţionale la acesta, în valoare totală de369.346,70 lei.

    În mod eronat s-a interpretat ca Actele Adiţionale la contractul de cazare au vizat majorarea valorii contractului de prestări servicii. Acestea, asa cum se menţionează inclusiv în lista contractelor publicată pe site-ul Consiliului Judeţean Arad, au avut ca obiect modificarea obiectului contractului şi prelungirea duratei de prestare a serviciilor, nicidecum triplarea contravalorii acestor servicii.

    Astfel, contravaloarea serviciilor de cazare cu pesiune competă la Moneasa pentru 868 persoane (835 cursanţi şi 33 lectori) achitată prestatorului a fost de369.346,70 lei, aceasta reprezentând valoarea totală a plăţilor efectuate de către Centrul Cultural Judeţean Arad pentru cazare participanţi la cursurile din cadrul Proiectului.Menţionăm că, în conformitate cu documentaţia de atribuire a serviciilor de cazare, s-au asigurat un număr total de 5.570 zile de cazare cu pensiune completapentru participanţii la program.

    În ceea ce priveste contractul nr. 2363/05.09.2014, acesta are ca obiect transportul participanţilor la cursurile menţionate anterior, aşa cum este menţionat inclusiv în lista contractelor publicată pe site-ul Consiliului Judeţean Arad şi nu servicii de cazare, aşa cum eronat este menţionat în anumite articole din presa locală. Valoarea iniţiala a contractului având ca obiect servicii de transport persoane a fost de 112.854,53 lei, această valoare fiind ulterior diminuată la 48.512,18 lei, inclusiv TVA, în urma renunţării la o parte dintre cursele angajate. În baza acestui contract au fost asigurate 17 transporturi pe ruta Arad – Mako – Arad – Moneasa şi retur pentru participanţii din Ungaria la program, respectiv 8 transporturi pe ruta Arad – Moneasa şi retur pentru participanţii din Romania.

    Şi de această dată, interpretarea obiectului Actelor Aditionale la contractul încheiat pentru transportul participanţilor la programul „Casa verde” este un eronată, acestea vizând diminuarea valorii contractului (diminuare rezultată în urma modificării obiectului contractului ca urmare a renunţării la o parte dintre cursele angajate iniţial) şi prelungirea duratei contractului.

    Contravaloarea serviciilor de transport a participanților la cursurile organizate în cadrului programului „Casa Verde” achitată prestatorului a fost de 48.512,18 lei inclusiv TVA, aceasta reprezentand valoarea totală a platilor efectuate de către Centrul Cultural Judeţean Arad pentru transportul participanţilor la cursurile din cadrul Proiectului.

    Valoarea totală achitată pentru programul „Casa Verde” prin cele doua contracte vizate şi actele aditionale la acestea este de:  

    • 360726,4 fără TVA lei pentru servicii de cazare cu pensiune completă (cazare + 3 mese / zi);
    • 37806,46 fără TVA lei pentru servicii de transport,

    finanţarea acestora fiind asigurată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007 – 2013.

    Dorim sa menţionăm că prin desfăşurarea acestor activităţi s-a realizat instruirea a peste 200 de cadre didactice din judeţul Arad, care în urma absolvirii cursurilor de Educaţie Ecologică  au dobândit calificarea necesară pentru a preda disciplina „Educaţie Ecologică” ca materie opţională la şcolile din judeţ, respectiv s-a realizat instruirea a peste 600 tineri, elevi şi studenţi, aceştia dobândind noţiuni valoroase din domeniul Educaţiei Ecologice şi a Meşteşugurilor Tradiţionale. Finanţarea acestor cursuri, inclusiv a serviciilor de cazare, masa şi transport participanţi s-a realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

    Referitor la costumele populare achiziţionate în anul 2014 de către Centrul Cultural Judeţean Arad

    Costumele populare achiziţionate sunt în proprietatea Centrului Cultural Judeţean Arad.

    Respectivele costume au fost acordate sub formă de împrumut unor diferite forme de organizare pentru diverse manifestări culturale cu reprezentativitate pentru judeţul Arad. Printre cei care au beneficiat de costumele populare se numără: Şcoala „Iosif Moldovan”; Liga Pensionarilor Arad; Ansamblul „Spicul” Olari; Asociaţia Culturală „Vicodorii” Lipova; Ansamblul „Cununiţa” Sântana; Ansamblul „Arădeana”; Casa de Cultură Curtici; Ansamblul „Plaiuri Arădene”; Ansamblul „Liliacul” Vinga; Ansamblul „Horienii” Horia.


    Facem următoarele precizări: 

    1. Nu comentăm acum ceea ce directorul Centrului Cultural Județean Arad, Ana Maria Dragoș, a ținut să spună, în replică la dezvăluirile Special Arad. Dar,  Special Arad va prezenta proiectul „Casa verde” pe care doamna director ni-l amintește cu atât de mult aplomb, și o să rămâneți nu mirați, ci interziși, cu câtă naturalețe Ana Maria Dragoș susține că a dus opt sute și ceva de copii la cursuri la Moneasa, la particulari. Doamna director, dumneavoastră nu vă mai amintiți că proiectul Casa Verde trebuia derulat la Căsoaia și nu la Moneasa? Probabil că nu, mai ales că nu dumneavoastră ați scris proiectul ci alte persoane pe care, între timp, le-ați îndepărat. Poate tocmai pentru a nu se știi „ce și cum” se punea la cale în Împărăția Culturii lui Ioțcu și a dumneavoastră, după programul normal de lucru.

    2. Costumele populare… V-ați chinuit mult să sunați la toate ansamblurile pe care le înșirați mai sus, să le convingeți că le-ați împrumutat și lor costumele? Degeaba! În primul film postat mai jos, la minutul 2,48, se poate auzi foarte clar cum conducătorul ansamblului „Vicodorii” din Lipova mulțumește statului și partidului, pardon!, domnului Ioțcu și doamnei Dragoș, pentru primirea, „ca cadou”, a costumelor de un miliard de lei vechi. În al doilea film (începând cu secunda 44) se și observă cum președintele suspendat, aflat în arest la domiciliu, împarte costumele împachetate ca la carte…Nici vorbă de împrumut… cum spuneam. Aaaa… pe Florin Ionaș, lăutarul de la Lipova, conducătorul ansamblului „Vicodorii”. nu ne-am mai chinuit să-l sunăm să-l întrebăm dacă doar a împrumutat costumele. Suntem siguri că ați făcut-o înaintea noastră și, la câți bani a încasat între anii 2012-2015, nu are cum să vă contrazică.

    3. Subiectele care nu v-au convenit… nu le-ați abordat, nu?

    4. Stați online… mai avem doar câteva amănunte de stabilit…

     

    Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Desi stiu ca nu publici comm-ul prezent….te pot lamuri ce costume si de unde are fiecare ansamblu din judetul Arad. Indicat ar fi insa sa intrebati pe cucoana de modul ingenios prin care ea…in cardasie cu Nistor si cu Pasca de la Fundatia Umanitara Rapsozii Zarandului (pffff ce titulatura…..cand tot Aradul stie ca Pasca and Co are si salar si pensie…si plus mai incaseaza si onorarii grase la manifestari la care participa doar hoarda portocalie)….au devalizat magazia de costume de la Casa de cultura a Municipiului. Au casat costume de o valoare inestimabila , costume care acum se afla in patrimoniul personal al celor sus amintiti si a inca catorva „profesori coregrafi” care nu au nici o treaba cu folclorul. Sau daca au….e doar cu latura materiala ce decurge din maifestarile gretos de bine finantate din bani publici.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. A omis sa dea explicatii cu privire LA barbatu-su, ce firme controleaza si ce contracte are cu statul. Poate ne spune cum de un zapacit spagar, ajunge sa subcontracteze lucrari de constructie la tronsoanele de autostrada!
      Sau mai simplu, de unde au atatia bani, ca erau niste parliti inainte sa aterizeze cucoana in fruntea Centrului Cultural.
      Si cum de a dirijat milioane catre buzunarele sefului Iotcu. Bani platiti pentru evenimente asa-zis culturale, organizate la Moara cu Noroc.
      Clanul Iotcu se clatina. Dragos, Nedelciu, Cosma, Palcu, Banatean, Harsan….deontologii familgliei!!!
      Rusine!

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. Imnul platformei este o manea ‘creată” pe melodia Bella Ciao, considerată cea mai cunoscută, populară și cam comunistă melodie a partizanilor. A fost cântată de cei din Italia în cel de al II-lea război mondial, melodia provenind de la una și mai veche, populară, despre niște femei care lucrează la orezărie. După ultimele cercetări, motivul poate fi regăsit și în folclorul evreiesc româno-maghiaro-ucrainian.
      Cu alte cuvinte era cam greu să plătească drepturi de autori cuiva, eventual lui Goran Bregovici, cel care a resuscitat melodia în ultima vreme. Iar textul nu merită amintit…

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Mi-e sila efectiv de directoarea tuciurie si obraznica!
      Sotul, un gainar in curs de condamnare pentru luare de mita!
      Doi functionarasi aroganti, peste care a dat norocul (cu mustata).
      Hoti care literalmente fac avere pe spatele nostru.
      Ciorditori, pe care cand ii prinzi cu mata-n sac, fac figuri si ameninta.
      Se aude zornaitul catuselor in departare…
      Nu plange, ANAAAA 🙂
      Bani din cont se vaaaaaarrrsaaàaa 🙂
      Pe ei ti-ai facut tu caaaaaaaaaaasssaaaaaa 🙂
      Sa-ti fie rusine, hoato!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.