vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update 12Polițiștii de frontieră șpăgari jubilează. Zona dintre vămi este un duty-free penal sau, altfel spus, un „no man’s land”. Vezi sentințele!

    UPDATE 12 (13.04.2017) –  Ședința publică în care s-a stabilit „soarta” celor 18 polițiști de frontieră filmați și înregistrați în timp ce luau mită s-a desfășurat ieri la Tribunalul Arad. Am putea spune că a fost o ședință istorică, dar nu pentru că respectivii 18 polițiști de frontieră, ci pentru audiență, adică publicul larg. Fiecare înțelege ce dorește despre sentința (soluția pe scurt) pe care o publicăm mai jos.Un lucru e însă sigur: magistratul de la Tribunalul Arad a anulat toate probele depuse de procurorii DNA făcându-le polițiștilor de frontieră cele mai frumoase sărbători pe care le-au avut vreodată.

    Practic, judecătorul consideră că înregistrările video nu s-au făcut cu respectarea legii, fiindcă au fost făcute în afara României și nu s-a constituit o comisie rogatorie internațională. Asta deși știm că există convenții între România și Ungaria, și între România și Bulgaria, care au stabilit că până nu ai trecut de punctul de control, nu ești în altă țară. Altfel spus, între vămi este un „no man”s land”, un „duty-free” penal și, în consecință, e ca și cum acolo e instituită imunitatea pentru faptele comise! Un alt aspect pentru care judecătorul a anulat probele a fost cel referitor la ordonanțele procurorilor. Magistratul spune că ordonanțele prin care s-au autorizat investigatorii și colaboratorul nu respectă prevederile legii. Judecătorul zice ca nu puteau fi autorizați să întocmească documente nereale pentru mărfurile transportate. Dar, totuși, știm că aceștia au fost autorizați distinct să comită infracțiuni de fals, pentru documentele de tranzit. 
    Fără alte comentarii, pe care, suntem convinși, le are orice cititor, citiți soluția pe scurt. Precizăm că nu este definitivă, ea putând fi contestată de procurori.

     

    „Solutia pe scurt: În baza art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, cu aplicarea art. 282 Cod procedură penală, cu referire la art 148 alin. 7 Cod procedură penală şi art. 150 alin. 7 Cod procedură penală constată nelegalitatea unor dispoziţii şi pe cale de consecinţă, nulitatea următoarelor acte emise de procuror:

    Ordonanţele din 26.08.2016 şi 01.11.2016 prin care a fost autorizată folosirea numitului Stoia Ioan Daniel, în calitate de colaborator cu identitate reală,

    Ordonanţa din 26.09.2016 prin care a fost autorizată folosirea numiţilor Lupşa Paul, Ionescu Mihai, Creţu Marius, Rusu Matei şi Chişe Florin, în calitate de investigatori sub acoperire.

    Ordonanţele din 01.11.2016 prin care a fost autorizată folosirea numiţilor Lupşa Paul, Ionescu Mihai, Creţu Marius, Rusu Matei, Chişe Florin, Jecan Vlad şi Stănescu Bogdan, în calitate de investigatori sub acoperire.

    Pe cale de consecinţă, constată nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în baza Ordonanţelor a căror nulitate a fost constatată.

    În baza art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, cu referire la art 8 cod penal şi art. 173,174 din Legea 302/2004, constată nulitatea actelor de urmărire penală efectuate de de investigatorii sub acoperire în PTF Vărşand, în legătură cu inculpaţii Todoran Marcel Grigore, Păcurar Sorin, Ardelean Teodor, Bodârlău Călin Liviu şi Cicortaş Claudiu Alexandru.

    În baza art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, cu referire la art. 9 cod penal şi art. 309 şi art. 16 alin. 1 lit. e Cod procedură penală, constată nelegalitatea Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale.

    În baza art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, cu referire la art. 327 lit. a şi 328 alin. 1 Cod procedură penală, constată neregularitatea actului de sesizare al instanţei. Respinge celelalte excepţii şi cereri formulate de inculpaţi. Transmite încheierea motivată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara pentru ca, în conformitate cu dispoziţiile art. 345 alin. 3 C.pr.pen., în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată a inculpaţilor”.

    Acest ultim „să remedieze neregularitățile actului de sesizare” este o cerință în eter… Forțăm puțin și ne întrebăm: Cum să pună la dosar (procurorii) alte filme și înregistrări cu mitele încasate de „băieți” în urmă cu trei luni. Sau să facă reconstituiri în fața unor comisii rogatorii, să filmeze și să le depună la doar până la următorul termen? Imposibil, nu?


     

     

     


     

    Titlu principal (18.01.2016) – DNA descinde în aceste momente în vămile Turnu, Vărșand, Nădlac și sediul Poliției de Frontieră! Sunt vizați 18 polițiști. Șpăgile despre care vorbim sunt între 10 și 41000 de euro!

    Știri Arad. Chiar în momentul în care scriem acest rânduri, procurorii DNA Timișoara descind în mai multe puncte de frontieră din județul Arad: la Nădlac (punctul vechi), Nădlac (Autostradă), Turnu și Vărșand. Însă, descinderi au loc și la sediul Poliției de Frontieră din Arad.

    Din primele informații pe care le deținem, nu mai puțin de 18 polițiști de frontieră și un funcționar ANAF sunt bănuiți că ar fi luat șpagă. Sumele sunt unele cuprinse între 10 euro și 41.000 de euro!

    Ancheta procurorilor anticorupție a plecat de la o serie de sesizări legate de faptul că polițiști de frontieră au pretins șpăgi pentru a închide ochii la ilegalități

    Suma de 41.000 de euro a fost pretinsă de către unul dintre suspecți pentru a permite tranzitul unui TIR din Serbia încărcat cu țigări. Tranzacția nu a mai avut loc deoarece omul de afaceri care trebuia sa dea șpaga era un anchetator sub acoperire. Dar, dacă nu, ar fi urmat și altele…

    În acest moment anchetatorii ridică suspecții, aceștia urmând să fie aduși pentru audieri la sediul DNA Timișoara.


     

    UPDATE:

    Mai „răsărit” dintre cei ridicați de DNA și duși la audieri este Avram Florin, șef de tură la Poliția de Frontieră Vărșand. Restul sunt agenți și un funcționar ANAF dintr-un punct de frontieră (fost vameș).


     

    UPDATE 2: Primii doi polițiști de frontieră (dintre cei 18) au ajuns, pentru audieri, la sediul DNA Timișoara. Reporterii Special Arad, prezenți la fața locului, au filmat operațiunea în desfășurare.

    UPDATE 3: Alți șapte polițiști de la punctele de frontieră din Arad au ajuns la sediul DNA Timișoara. Ne cerem scuze dacă in film apar unii filmați de două ori, materialul fiind realizat din două unghiuri diferite.

    UPDATE 4 – Încep să curgă reținerile în „Dosarul șpăgilor din vest 3”. Vezi numele primilor reținuți pentru 24 de ore și faptele incriminate

    După ce în cursul zilei de astăzi la sediul DNA Timișoara au fost aduse 19 persoane în ceea ce putem să numim deja „Dosarul șpăgilor din vest 3”, în urmă cu doar câteva momente a fost deja dispusă reținerea pentru 24 de ore față de patru dintre aceste persoane.

    Vorbim aici despre Florin AVRAM, Marinel PRISTOLEANU, Gabriel GUDIU și Claudiu CIORTAS. Aceștia sunt duși în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

    În ceea ce privește faptele incriminate de către procurori, vorbim despre două infracțiuni de luare de mită și cinci de trafic de infulență în cazul lui Florin Avram, două infracțiuni de luare de mită în cazul lui Marinel Pristoleanu, respectiv câte o infracțiune de luare de mită în cazul lui Gabriel Gudiu și Claudiu Ciortas.

    Urmează ca procurorul de caz să decidă ce se va întâmpla și cu celelalte 15 persoane aduse la DNA.


     

    UPDATE 5

    Alte trei persoane dintre cele 19 implicate în „Dosarul șpăgilor din vest 3” au fost reținute de către procurori pentru 24 de ore.

    Este vorba despre Bogdan PALADIE, Gheorghe Daniel GALBEN și Teodor ARDELEAN.

    În ceea ce îl privește pe Bogdan Paladie, vorbim despre două acuzații de infracțiuni de luare de mită, iar în cazul lui Gheorghe Daniel Galben și Teodor Ardelean câte o infracțiune de luare de mită. Cei trei sunt de asemenea duși în arestul IPJ Timiș, alături de ceilalți patru menționați mai sus.


     

    UPDATE 6

    În acest moment, numărul celor reținuți pentru 24 de ore din totalul de 19 persoane implicate în „Dosarul șpăgilor din vest 3” a ajuns la 11.

    În primă fază au fost reținuți Florin AVRAM, Marinel PRISTOLEANU, Gabriel GUDIU și Claudiu CIORTAS, cărora li s-au adăugat Bogdan PALADIE, Gheorghe Daniel GALBEN și Teodor ARDELEAN. În urmă cu doar câteva momente, Cătălin ANCUȚA, Sorin PĂCURAR, Marcel TODORAN și Emil CHIRA, acesta din urmă fiind inspector la Antifraudă, au fost și ei reținuți pentru 24 de ore, fiind acuzați de către procurori de infracțiunea de luare de mită.

    Toți cei 11 își vor petrece noaptea în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.


     

    UPDATE 7

    Pe numele altor patru dintre cei 18 polițiști de frontieră vizați în acest dosar au fost emise mandate de reținere pentru 24 de ore.

    Este vorba despre Marcel DUDAȘ, Eugen NEDELCU, Costel POENARU și Călin BODÂRLĂU. Toți cei patru sunt acuzați de luare de mită.

    Numărul total al celor care au fost reținuți pentru 24 de ore în arestul IPJ Timiș a ajuns la 15, dintre care 14 polițiști de frontieră și un inspector antifraudă.


     

    UPDATE 8

    În urmă cu doar câteva momente au primit mandate de arestare pentru 24 de ore Ovidiu MĂRGINEAN și Călin SELAGEA. Fiecare este acuzat de luare de mită


     

    UPDATE 9 – Toți cei 18 funcționari ai Statului Români de la frontiera de vest au fost reținuți pentru 24 de ore

    Special Arad a anunțat încă din această dimineață că procurorii DNA Timișoara au descins în mai multe puncte de frontieră din județul Arad, mai exact la Nădlac (punctul vechi), Nădlac (Autostradă), Turnu și Vărșand, dar și la sediul Poliției de Frontieră din Arad.

    Astfel, un număr de 18 funcționari ai Statului Român de la frontiera de vest a țării au fost ridicați de către procurori.

    Pe tot parcursul zilei Special Arad și-a ținut la curent cititorii cu toate detaliile din ceea ce ne-am permis să numim ca fiind „Dosarul șpăgilor din vest 3”.

    Astfel, toți cei 18 funcționari reținuți au fost reținuți pentru 24 de ore și își vor petrece noaptea în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

    Vorbim despre 17 polițiști de frontieră și un inspector ANAF, iar aceștia sunt:

    Florin AVRAM – două infracțiuni de luare de mită și cinci de trafic de infulență;

    Marinel PRISTOLEANU – două infracțiuni de luare de mită;

    Gabriel GUDIU –  infracțiune de luare de mită;

    Claudiu CIORTAS –  infracțiune de luare de mită;

    Bogdan PALADIE – două acuzații de infracțiuni de luare de mită;

    Gheorghe Daniel GALBEN – o infracțiune de luare de mită;

    Teodor ARDELEAN – o infracțiune de luare de mită;

    Cătălin ANCUȚA – o infracțiune de luare de mită;

    Sorin PĂCURAR – o infracțiune de luare de mită;

    Marcel TODORAN – o infracțiune de luare de mită;

    Emil CHIRA (ANAF) – o infracțiune de luare de mită;

    Marcel DUDAȘ – o infracțiune de luare de mită;

    Eugen NEDELCU – o infracțiune de luare de mită;

    Costel POENARU – o infracțiune de luare de mită;

    Călin BODÂRLĂU – o infracțiune de luare de mită;

    Ovidiu MĂRGINEAN – o infracțiune de luare de mită;

    Călin SELAGEA – o infracțiune de luare de mită;

    Gabriel TEODOR – două infracțiuni de luare de mită.

    Toți vor fi prezentați, mâine (joi), judecătorilor cu diferite propuneri.


     

    UPDATE 10

    Toți cei implicați în „Dosarul șpăgilor din vest 3” și enumerați mai sus au fost arestați, după ce ieri fuseseră reținuți câte 24 de ore.

    În cazul lui Florin AVRAM, cel care este șef de tură și care este acuzat de două infracțiuni de luare de mită și cinci de trafic de influență a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

    Toți ceilalți implicați au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile.


    UPDATE 11

    Astăzi, la Curtea de Apel Timișoara s-a judecat contestația celor 18 polițiști de frontieră cu privire la măsurile preventive dispuse săptămâna trecută. Magistrații au dispus menținerea lui Florin Avram în stare de arest. Celor care au făcut constestație li s-a schimbat măsura arestului la domiciliu în control judiciar, cu interdictia de a mai profesa. Aceștia sunt Gabriel Gudiu, Gabriel Teodor, Marinel Pristoleanu, Sorin Păcurar, Marcel Dudas, Ovidiu Mărginean, Călin Selagea și Bogdan Paladie. În cazul lui Emil Chira (ANAF) i s-a revocat măsura arestului la domiciliu fără a se mai dispune altă măsură. Celor care nu au făcut contestație li s-a menținut arestul la domiciliu.
    Decizia este definitivă.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Zevzecule, aia de la DGA erau de la DGA Arad. Plină e România asta de anteniști cretini, spălați pe creier;). La București se scandează in fata guvernului: DNA-sa vina sa va ia! Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta! PSD-ciuma rosie! Ati prostit lumea la alegeri cu cate zece lei la salariu sau pensie, in speranța ca va va ieși măgăria cu grațierea si dezincriminarea abuzului in serviciu…..n-o sa va iasă, penalilor! Strada o sa dea de pământ cu voi, exact ca in cazul COLECTIV!!

        +6 voturi
        +1
        -1
    1. Of doamne, verificati fratilor cacaneata aia de vama de la HALMEU, intre Ukraina si Romania sa vedeti acolo spagi…coloane de masini de 200euro.bucata pline cu combustibil, tigari, alcool etc…acei vamesi de ce nu sunt in acest articol? asteptam unul nou, ca ne-am saturat de smecherasi „inteligenti” care se lauda cat de boshi sunt ei pe spatele prostilor. Hai salut sa isi I-a cat mai mult

      +11 voturi
      +1
      -1
        • Ideea era sa se prezinte un articol mai de doamne ajuta, nu un articol cu prejudiciu de 40k euro, cand se fura milioane in alte locuri, dar ca, de obicei ne sunt prezentate niste fleacuri sa se distraga atentia de la alte furturi mai mari, magic no? asta vroiam sa insinuez nu vroiam „ghiveci” cum pretinzi Dta. Bafta

          --8 voturi
          +1
          -1
          • Serios? Adică ți se pare că ăsta e un articol de rahat? Sau cum definești tu „mai de doamne ajută”?
            Ți se pare că suntem noi procurori? Dacă astea sunt faptele incriminate și astea sunt acuzațiile? De unde să scoatem noi alte sume? Dacă știi tu că se fură milioane, cu un apel la DNA poți rezolva toate aceste probleme. Ar fi mai util decât să ne faci pe noi incompetenți pentru că nu-ți convine că suntem din Arad și că scriem despre Arad și nu despre vămile dintre România și Ucraina.

            +32 voturi
            +1
            -1
    2. Sa va fie rusine pentru aceste comentarii. Multi dintre coi nu știți despre ce vorbiți. Nu știți ce înseamnă sa fii polițist de frontiera. Săriți cu concluzii precipitate, va bucurați pentru răul unora, care credeți-ma, nu merita asa ceva! Nu mai fiți atat de mârșavi, nu mai fiți atat de rai!

      +10 voturi
      +1
      -1
    3. Pfoaai,marii corupti ai Romaniei: cate o infractiune sau doua de luare de mita,fiecare a cate 10 euro.In afara de ofiterul de la Varsand care chiar dadea tunuri,restul au luat mita 10-20 de euro.Bine ca javrele din Parlament care au furat milioane de euro stau bine mersi in libertate si pe astia ii ia pt 10 euro,RUSINE DNA/DGA!!!Incepeti cu marii talhari daca vreti sa dati exemple,sau de aia nu va lasa Codruta sa va apropiati?!

      +32 voturi
      +1
      -1
      • Majoritatea comentariilor de aici sunt făcute pentru „noul senzațional”. Pentru „Știrea bomba” a săptămânii. Eu genul acela de comentarii le condamn. Nu consider ca este corect, nu ar trebui sa fie legal ca numele persoanelor audiate, anchetate sau implicate in vreun fel in astfel de situații sa fie publicate! Am sa ma documentez cu privire la acest aspect!

        +9 voturi
        +1
        -1
    4. Nu este drept ca anumiti angajati care au familii sa fie gasiti vinovati in locul celor care sunt imiplicati direct in marsavii, sa sufere si sa isi piarda serviciul, Cei mai de sus iau „grosul” si ii obliga pe cei mici sa lase dupa ei .Ganditiva ca daca ar cerceta averile celor implicati s-ar schimba situatia!

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Credeti ca s-a terminat coruptia si traficul de tigari? de care autoritatile stiu si unde si ora unde se desfasoara „activitatea” ; pe cei care dau mita dc nui aresteaza ca aia merita ,( sa nu stea in vama sa nu le caute prin acte etc.), ei intind mana si dau …. cn nu primeste in romania ??

      +2 voturi
      +1
      -1
    6. Hmm…Bodirlaule , nu-ti mai aduci tu aminte speta k tirul turcesc , cind ai pus botul la 25000 de euro ??? Eee de atunci erai filat !!! Turkul sa dus direct unde trebuie , nu a vrut sa-ti faca rau dar sti de ce ??? Pe linga ce avea in masina mai avea si ,, FAINA ,,…Si inca de calitate … Multumeste-i la YUSKO…

      +11 voturi
      +1
      -1
    7. Pt anonimul afectat de descinderea DNA-DGA

      Marș la puscarie cu tot cu șpăgarii astia. Tâlharii astia-s aia care lasa traficanții de minori sa iasă din tara pt niște mărunțiș, tot ei inchid ochii la urmăriți general, la absolut orice fel de speța se bagă. Asa ca, repet, marș!!!

      --11 voturi
      +1
      -1
      • Daca despre persoana mea era vorba in comentariul dumneavoastră, Menționez ca nu sunt afectat de aceste descinderi, sunt afectat pentru faptul ca toată lumea pleacă urechea la aceasta mega știre, mega acțiune si condamna anumite persoane, in public!!!”, fara sa se gândească asupra repercursiunor ce se răsfrâng asupra avestor oameni…. Si cu aceasta știre, majoritatea populației uita de adevăratele probleme ale tării. Uita de Adevărații corupți si mite date ( sume exorbitante).

        +4 voturi
        +1
        -1
    8. La fel ca la Moravita. Sefii ai OBLIGAU sa i a spagi se faceau imparteli pe procente, in timp ce erau martori protejati in dosarele propiilor subordonati. La urma cine o fi cel mai nare infractor cine stia cum functioneaza siatemul sau prostii astia, intradevar sunt cativa care de ani de zile sunt vizati gen cicortas, marginean , ancuta, dar nici unul nu actiona fara , ca sa aiba sustinere si sa dea dreptul.

      +2 voturi
      +1
      -1
    9. Dupa o cercetare mai amanuntita,din cei 18 fantastici,14-16 vor da in gat tot sau si pe alti colegi,apoi dupa alte 3-5 zile de media,mega cazul se va uita si uite asa 90% din cei arestati vor merge acasica dand in gat pe altii si cazul e gata rezolvat.Stiim cu toti ca MITA se da si se ia incepand de la ala ce vinde covrigi(unde-i dai 1 leu in plus sa-ti puna cu mai multa sare)si terminand pe la aia ce ii aresteaza pe astia ce iau mita.Si eram sigur ca nu era Bitis,el da zeciuala din ce primeste,iar daca va fi sa-l aresteze(peste 350 de ani)va sti la ce ora vor venii baietii dupa el……

      +8 voturi
      +1
      -1
    10. Vorbiti de spagi sau luat decind ii lumea si pe vremea lui ceausescu ,,,necazu este cel mai mare ca de sus vin spagile ordonate de politicieni si daca primesti un ordin il executi ca esti imbracat in haina statului ,,,,dragi de ei politisti de frintiera stau in frig pentru minim pe economie si la mila oamenilor la 5 euro ,,rusine sa va fie pentru arestarea la oameni care ne apara tara ,,,oentru salari de mizerie stau si ei si medici si pompieri si la toti care muncesc pentru tara asta rusine

      +12 voturi
      +1
      -1
    11. Citesc pe aici tot felu de aberati despre care habar nu aveti. Toti care a-ti scris aici a-ti dat `spaga` pe undeva sunteti constienti de asta numa pt ca la vama e mare tam tam tot timpu va fi mediatizat.Totul incpe de la cetateni ia fiti toti oameni corecti si nu oferiti `spaga` eu nu crd ca cineva iti cere `spaga`la vama daca esti in regula pt ca tu te sti cu musca pe caciula si preferi sa faci asta decat sa platesti o amenda sau sa te intoarca inapoi.

      +14 voturi
      +1
      -1
    12. Toti stim ca vamile au fost intotdeauna cea mai buna sursa de finantare subterana a partidelor aflate la guvernare. Aveai norma si daca incasai sub luai spitzuri in cur. Jumatate din cat se incasa mergea la Bucuresti. De cand ii lumea. Sa schimbat guvernul si in consecinta se face loc unei echipe noi. Cazul acesta va fi dat uitarii , nu se va vedea nicio condamnare serioasa, poate una, dar nu cred. Dar scopul a fost atins. Praf in ochi si mangleala mioritica.

      +3 voturi
      +1
      -1
    13. Update 11.unde ai citit ca au interdictia de a profesa???se specifica atat de clar, in punct nu mai au voie.ba mai mult, daca tot iti permiti sa dai nume, desi in minuta tribunalului sunt doar initialele,precizeaza ca masura controlului judiciar este doar pt.23 zile.deci, bucuria ta e de scurta durata.

      +1 voturi
      +1
      -1
    14. Vreți soluția „mai pe scurt” ??? JUDECĂTORUL E O ZDREANTA CORUPTA!!!!! Nu ne mai mira nimic aici in Arad! Lui Tender i-au înjumătățit pedeapsa, polițiști spagari si alți funcționari corupti achitați in condiții cel putin suspecte etc. Numele judecătorului va rugam, sa știm si noi cum se numesc aceste lepre in roba, măcar atat, din moment ce le plătim lefurile nesimțite. Sunt niste nemernici, nimic mai mult

      --3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.