vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Aradul, un oraș care era să fie mutat” – documentar din anul 2001

    de Special Arad | 20 decembrie 2015, 2:22 PM | Altădată | Topic special | Video

    0

    Premiera documentarului a avut loc pe data de 11 ianuarie 2001 la Casa de Cultură a Municipiului, în cadrul oferit de Cinemateca „Mihai Popovici”. Filmul documentar intitulat „Aradul – un oras care era să fie mutat”, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Local al Municipiului, prin Casa de Cultură, are o durată de 30 de minute și a fost realizat de către studioul de film „Film & Go” din Timișoara, producator fiind Florin Mândruleanu.

    Iată ce aflăm despre acest documentar dintr-un articol de presă din arhiva site-ului Virtual Arad:

    „Realizatorul documentarului este cunoscutul jurnalist și regizor Iosif Costinaș (n. red. – n. 16 februarie 1940, București – d. 2002), iar consultant, istoricul și criticul de artă Horia Medeleanu, aportul domniei sale la realizarea acestei producții fiind esențial. Totodată, au mai sprijinit această acțiune și Gheorghe Sabău de la clubul Kinema Ikon și artistul fotograf Florin Hornoiu. Pentru imagini au fost utilizate și fotografii vechi, aflate în patrimoniul Muzeului Județean Arad și al Casei de Cultură a Municipiului, precum și secvențe din două filme de epocă, realizate în Arad în anul 1913. Încă de la primele imagini, se face legătura între trecutul și prezentul orașului nostru (n. red. „prezentul” din 2001), în prim plan fiind celebra «Săgeată verde», urmașa primului tren ce a circulat din anul 1913 pe linia de cale ferată Arad – Ghioroc – prima linie electrificată din Estul Europei și a șasea în lume.

    Pornind de la acest tren ce și acum face deliciul vizitatorilor străini, cameramanul ne conduce în zilele de azi, pe bulevarde și străzi moderne, dar de unde nu lipsește amprenta trecutului, păstrată în edificiile din centrul orașului. Filmul surprinde evoluția istorică a Aradului, prezentând și aspecte inedite, puțin cunoscute publicului larg. Istoria, cultura, dezvoltarea economică și socială, învățământul, pe parcursul trecerii timpului, sunt dezvăluite prin intermediul comentariului citit cu profesionalism de Mircea Munteanu, redactor la „Radio Timișoara”. Realizatorii au decis să numească acest film «Aradul – orașul care era să fie mutat», de la o întâmplare istorică. Împărăteasa Maria Tereza a dorit să mute urbea Aradului de pe aceste locuri în pusta Zimandului, dar locuitorii nu au agreat deloc această idee. Odată cu moartea împărătesei și venirea pe tron a lui Iosif al II-lea, mișcarea petiționara a fost atât de intensă, încât împăratul a revenit asupra deciziei predecesoarei sale și a hotărât ca Aradul nu merită să fie mutat. Printre alte aspecte mai puțin cunoscute, se numără și acela privind fabricarea de automobile. Foarte puțini arădeni știu că în Arad s-au construit automobile încă din anul 1919, când firma Ford a inaugurat aici o linie de fabricație.

    Chiar din ziua premierei au existat cereri pentru cumpărarea filmului și comercializarea lui pentru turiștii străini, care și-au dorit să vadă un film despre Arad de multă vreme, solicitându-l la toate librăriile. Din păcate, premiera filmului documentar a fost onorată, din partea oficialităților arădene, de fapt principalii beneficiari ai producției, doar de vicepreședintele Consiliului Județean, Claudiu Cristea. În schimb, circa 40 de oameni de cultură și de presă din Arad au fost curioși să vadă primul film de prezentare al Aradului produs din bugetul local. Discuțiile care au urmat după vizionare au fost foarte incitante. Istorici, regizori film, scriitori, critici au purecat fiecare minut al filmului. Gheața a fost spartă ușor de poetul Vasile Dan, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Arad, care a spus că «filmul este, oricând, o carte de vizită pentru Arad și reușește să surprindă subtil, dar apetisant, identitatea orașului». Fostul director al Teatrului de Stat din Arad, Ovidiu Cornea, a fost chiar entuziasmat, mai ales datorită faptului că povestea Aradului începe chiar cu emblema orașului, acel tramvai Săgeata Verde.”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.