vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul a devenit pentru patru zile o ca­pitală a culturii aus­tri­­ece

    de Tomck@t | 2 iunie 2014, 10:14 PM | Cultură | Topic special

    1

    Cu puțin timp după Primul Război Mondial, privind cu nostalgie în urmă, scriitorul austriac Robert Musil spunea despre Viena că „într-o singură zi se puteau parcurge 100 de ani”. După exact un secol, sărbătorim la Arad cultura unei țări care a avut un rol semnificativ în istoria Europei și, în speță, în istoria orașului nostru, supranumit, nu întâmplător, „Mica Vienă”. Începând de astăzi, parcurgem 100 de ani cu tot ceea ce a însemnat și înseamnă și astăzi cultura austriacă. Doar că nu într-o singură zi, ci timp de patru zile. Între 2 și 5 iunie, avem parte de Zilele Culturii Austriece la Arad.

    Deschiderea oficială a festivalului a avut loc astăzi în sala mare a Consiliului Județean și în spațiul expozițional al acestuia, într-un cadru elegant, diplomatic, european. Evenimentul s-a bucurat de prezența Alteței Sale, Prințesa Anita de Hohenberg, nepoata Prințului moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand, dar și de alți oaspeți importanți din țara lui Schubert.

    După o scurtă lecție de istorie în ceea ce privește relația culturală a României și a Austriei, invitatul special pentru a modera conferința, jurnalistul Emil Hurezeanu l-a prezentat pe dr. Stefan Kutzenberger, tânărul lector al Universităţii din Viena şi curator al Muzeului Leopold din oraşul valsului, care spunea că „Privind în retrospectivă timpul dinaintea Primului Război Mondial, acesta este adesea reprezentat ca liniștea dinaintea furtunii, deși în realitate nu a fost așa. A fost mai degrabă o fază plină de trăiri intense, în care viața în Austria, în toate domeniile, a făcut un ultim pas important spre Epoca Modernă, pas hotărâtor pentru noi toți până astăzi. Prin aceasta, cred că epoca din jurul anului 1914, în mod foarte interesant, poate fi comparată cu epoca de astăzi, a anului 2014”.

    După conferința pe tema „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinainte furtunii – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial” a urmat vernisajul expoziției cu aceeași denumire, prezentat de curatorul Manfred Thumberger și Emil Hurezeanu, respectiv un minunat recital în interpretarea celor de la Wiener Salonquartett. Simfonii de Mahler, Haydn sau Bruckner ne-au inițiat, astfel, mai intens decât se putea prin vorbe, în atmosfera estetică a culturii austriece. Expoziția cultural-socială cu referințe istorice rămâne deschisă până în 13 iulie și va putea fi vizitată zilnic între orele 8 și 18, pe holul Consiliului Județean Arad.

    Manifestările culturale din cadrul „Zilelor Culturii Austriece” nu s-au oprit aici, firește.

    Mâine, 3 iunie, între orele 14 și 17, în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” va avea loc un workshop de educație muzicală corală cu Gerald Wirth, directorul artistic și președintele corului de băieți din Viena, Wiener Saengerknaben, dar și cu trupa ((superar)) din România care vor susține un concert de la ora 18.

    Miercuri, în a treia zi a festivalului, Galeria de Artă „Delta” se va transforma și ea în epicentrul culturii austriece, aici urmând să aibă loc expoziția de scenografie „Lumi de vis – Realismul poetic al lui Manfred Waba”, cu prezenţa la Arad a scenografului vienez care și-a pus amprenta inconfundabilă pe producțiile de operă realizate în celebra Carieră Romană de Piatră de la Sankt Margarethen (Austria), locul unde au loc spectacolele renumitului festival de Operă în aer liber. De la ora 18, vom asista și la un recital de excepție semnat Worldmusic Donauwellereiter. Expoziția de la Galeria „Delta” va fi deschisă în perioada 4 iunie – 28 iunie, de luni până vineri între orele 10 – 17.

    Joi, ultima zi a „Zilelor Culturii Austriece” va fi dedicată filmului și, în special, renumitului regizor austriac de origine română, Robert Dornhelm, distins cu numeroase premii și nominalizat la un Oscar, respectiv un premiu Emmy.

    Între orele 14 – 17, în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, vom avea parte de un maraton de filme în regia lui Dornhelm, urmând ca, de la ora 17, premiera națională a filmului „Recviem pentru Dominic”, un film premiat cu Globul de Aur și inspirat dintr-o întâmplare adevărată petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara, să fie prezentată publicului românesc la Arad, în al 25-lea an de după Revoluție.

    Senzaționala poveste a familiei regizorului austriac născut în orașul vecin de pe Bega, Robert Dornhelm, va fi evocată într-un dialog live moderat de apreciatul jurnalist, scriitor și analist politic Emil Hurezeanu, sub genericul „Din Banat la Hollywood”, de la ora 19, tot în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”.

    VEZI MAI JOS GALERIA FOTO DE LA DESCHIDEREA ZILELOR CULTURII AUSTRIECE LA ARAD

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.