joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii vor avea parte sâmbătă de cel mai „cultural” moment al anului în Piața Avram Iancu

    de Special Arad | 17 decembrie 2015, 9:44 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    9

    Centrul Municipal de Cultură alături de Primăria Municipiului Arad vă așteaptă sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 12:00 pentru a sărbători în stil tradițional venirea Crăciunului. În ultimul sfârșit de săptămână înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, în Piața Avram Iancu programul festiv începe la amiază cu o tradiție românească de mare însemnătate, o tradiție care încă dănuie în cele mai multe familii – tăierea tradițională a porcului.

    Această tradiție, uneori îndrăgită, alteori dezaprobată, însă cu siguranță practicată în cele mai multe cămine din România, este o ocazie deosebită pentru a aduce rudele, vecinii și prietenii laolaltă și de a le mulțumi pentru ajutorul acordat la tăierea porcului. Pomana porcului, mai mult decât o masă, este un obicei al mulțumirii și al bucuriei.

    Arădenii care se vor alătura festivităților de Ignat vor avea posibilitatea de a da o mână de ajutor „gazdelor” la tăierea porcului, sau doar de a se bucura de bunătățile pregătite pe loc pentru masa de mulțumire. De la pomana porcului, un fel de mâncare obținut prin prăjirea bucăților de carne (bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părțile animalului sacrificat) în grăsime, la cârnați, șorici, jumări și țuică, precum și alte preparate gustoase la ceaun, vor fi toate ingredientele necesare pentru a sărbători cum se cuvine.

    Bineînțeles, nu vor putea lipsi din acest cadru festiv nici colindele care vestesc Nașterea Domnului. Începând cu ora 18 în piața Avram Iancu vor cânta corurile Bisericilor Ortodoxe, ansamblul Doina Mureșului, precum și Daniel’s Band.

    Intrarea este liberă la toate evenimentele prevăzute în programul Târgului de Iarnă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • eu nu sunt de acord cu comentariul de mai sus. taierea traditionala a porcului face parte din cultura noastra, si nu este cu nimic mai bun sau rau decat lupta cu tauri din spania de exemplu, sau vanatoarea de balene din japonia. chiar avem un obicei mult mai ”eco” decat ceilalti, intrucat nu facem risipa, metodele de preparare a porcului ne permit sa-l consumam in intregime, pe cand lupta cu taurii e un sport destul de brutal, iar balenele sunt pe cale de disparitie, oe cand porcii niciodata.
        daca nu ne onoram traditiile si nu le ducem la un alt nivel mai superior, cultura noastra se va pierde prin imbratisarea obiceiurilor popoarelor vestice.

        +1 voturi
        +1
        -1
    1. … un obicei stramosesc, un sacrificiu, daca vreti, ritual.Porcul, bietul de el, este un substitut stravechi al zeului agrar, al graului care moare si renaste, impreuna cu timpul.Carnea porcului, spun taranii, este belsugul casei.Porcul, dragii mei, este animalul nostru national, nu duioasa si inerta Miorita!La tara, cine taie porcul iese din iarna.Exista multe texte ale intelepciunii populare despre taierea porcului: ,,daca nu tai porcul de Ignat nu-i mai merge bine”, sau ” dupa ignat porcul slabeste”.E bine sa mai pastram din traditiile neamului, sa ne invatam copiii sa respecte anumite obiceiuri, chiar daca in cazul sacrificarii porcului, e o activitate mai violenta ( daca stai si privesti ).Oricum e singurul animal care se taie in vazul lumii, dar asta nu inseamna ca nu se taie vitei, miei, iepuri, pui, etc.Va asigur ca taierea unui miel e mult mai sfasietoarea decat taierea porcului.Pe langa aceste aspecte e bine sa stie copiii cum se prepara carnea si mezelurile in mod traditional si sanatos.E mai bine sa mananci o carne fripta decat o chiftea din hamburger, mai bine un carnat de casa sau o slanina naturala decat baconul otravit si injectat.Mai bine o soanca de casa decat sunca de praga sau cremwurstii din magazine.Astazi, romanii mananca otravuri, mai ales copiii, fapt ce va duce in timp la o scadere a imunitatii si la boli de sistem care-i vor afecta ca si adulti.Nimeni nu face campanii de prevenire reale si de efect, toti ne dau reclame cu consumul de sare si zahar care trebuie consumate moderat.Dar in preparatele din magazine si in sucuri ce avem, enorm de multa sare si zahar in exces.Prosteala este colosala, fiindca atunci cand cresti generatii hranite cu otravuri si generatii care nu mai fac sport, vei avea adulti bolnavi, apatici, distrusi, anemici; carora o sa le poti vinde asigurari de sanatate si medicamente si vei avea siguranta ca aproape niciunul n-o sa mai apuce pensia.Uite unde am ajuns de la bietul porc.Aveti aici un link, pentru cei care sunt impotriva ”violentei” taierii porcului si preferati sa-l mancati din magazine: https://www.youtube.com/watch?v=ycIkY8CZou4 Sarbatori fericite, Sanatate si sa va bucurati in tihna de familie, prieteni si de dragul nostru ancestral porc!

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Deplin de acord cu „Kidu”.
      Pentru ca TRADITIA nu a fost ca porcul sa fie taiat in piata publica a satului,comunei sau,ma rog,a orasului.Acolo erau „taiati” altii…
      Initiativa „culturnicilor” aradeni vorbeste de la sine despre nivelul de la care stiu acesti oameni sa promoveze cultura in Arad.Care Arad ,o stie o lume intreaga,a fost un centru cultural de nivel european.Chiar daca,la acea vreme,nu se taiau porci in piata publica.Sau poate tocmai din aceasta pricina!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.