sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădeanul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, decorat de Președintele Franței

    de O. Peniță | 11 septembrie 2015, 9:51 AM | Naţional | Târnova

    0

    Florian Coldea, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, a fost decorat astăzi, la Ambasada Franţei din Bucureşti, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului. Aceasta este prima decoraţie a statului francez, în istoria colaborării profesionale dintre serviciile româneşti şi cele franceze, oferită unui ofiţer al SRI.

    În cadrul ceremoniei de înmânare, Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, a declarat: „Nu voi înceta să insist, în calitate de ambasador al Franţei, ţară care a fost tragic lovită de atacuri teroriste în luna ianuarie a acestui an, asupra importanţei acestei cooperări între servicii pentru a lupta împotriva noilor forme de terorism care aduc atingere valorilor de libertate şi de drept, valori pe care le împărtăşim toţi”.

    Distincţia primită de Coldea este oferită de Preşedintele Franţei pentru merite deosebite personalităţilor din mediul public, militar şi academic şi a fost înmânată de către Francois Saint-Paul,  Ambasadorul Franţei în România. La ceremonie au luat parte Eduard Hellvig, directorul SRI, parteneri din instituţiile sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile. „Această distincţie recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi şi euro-atlantici“, se arată într-un comunicat al Ambasada Franţei, publicat de hotnews.ro.

    Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005, la scurt timp după eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Împreună cu Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian a fost eliberată şi jurnalista franceză Florence Aubenas. La acea dată, premierul francez Dominique de Villepin a mulţumit României pentru eliberarea ziaristei Florence Aubenas.

    Conform wikipedia.org, Mihail Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova din județul Arad, într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar „Csiky Gergely“) din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996. Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații desfășurate în țară și străinătate.

    După absolvirea facultății, a lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații, deținând o serie de funcții de conducere. În perioada 1996-2005, el a participat la o serie de misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

    În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac [1]. Potrivit informațiilor furnizate de presă, el s-a deplasat in timpul crizei la Ambasada României din Bagdad și a supervizat transportul și perioada de diebriefing la care au fost supuși jurnaliștii români la vila SRI-ului. De asemenea, a asistat și la audierea jurnaliștilor de către comisia de anchetă irakiană condusă de generalul Raad și locotenent-colonelul Moaed, deplasată la București imediat după eliberare. [2] După cum declara mai târziu, „într-adevăr, este adevărat, Serviciul Român de Informații a avut o implicare în ceea ce înseamnă operațiunea de salvare. Pe un anumit segment de acțiune am reprezentat instituția, ca specialist în cadrul SRI, mai precis, în cadrul Inspectoratului pentru prevenirea și combaterea terorismului, iar cu privire la interferența acțiunii serviciilor, a SRI conform atribuțiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel puțin, atât cât eu am fost acolo, nu am fost toată perioada, cu o acțiune a așa-zisului doctor Yassin”.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.