A fost cel mai carismatic și, probabil, cel mai bun jucător pe care l-a avut UTA în ultimii trei ani. Chiar și unii dintre cei mai critici suporteri recunosc că fără el probabil nu se promova nici măcar în Liga a 2-a. Acum va pleca, din păcate, pe ușa din dos. Dacă nu a fost lăsat să plece când avea oferte, acum se vede dat afară…

Sorin Strătilă își trăiește ultimele zile la Arad, oraș în care a fost un idol pentru cei care iubesc UTA. A sosit la gruparea roș-albă în urmă cu trei ani, la un antrenament din 8 octombrie 2014 cu două săptămâni înainte să împlinească 28 de ani. Avea un curricullum vitae impresionat pentru o echipă de Liga a 3-a, după sezoane bune la Astra, Dinamo și chiar prezențe în echipa națională a României. Ajuns la antrenament, Roland Nagy, cel care antrena UTA în acea perioadă, l-a introdus la un joc școală cu juniorii. A impresionat în doar 20 de minute, iar trei zile mai târziu era deja titular. A sosit într-o perioadă grea pentru club, cu trei meciuri fără victorie, printre care o înfrângere la Giarmata. La primul său meci, după două trei acțiuni pe partea dreaptă avea să dea primul său „assist” pentru Ousmane Gueye. Apoi, cu el în teren, victoriile au devenit o obișnuință pentru UTA și așa s-a reușit promovarea în Liga a 2-a.

stratila 3

FOTO: Ziua în care Strătilă s-a prezentat la Arad. A jucat contra juniorilor și a încântat în 20 de minute

„Bătrâna Doamnă”a ajuns în Liga a 2-a, eșalon în care toți antrenorii își făceau tactica în funcție de „Seseu…”, poreclă venită de la cele două inițiale ale numelui fotbalistului. „Blocați-l pe Strătilă!”, cam asta era comanda, dar puțini au reușit. A strălucit în tricoul roș-alb și, deși nu s-a remarcat ca un marcator, Strătilă a fost cel de la care au plecat majoritatea paselor de gol spre marcatorii echipei UTA.

A trăit multe bucurii la Arad, dar a și trecut prin dezamăgirea pierderii a două baraje pentru promovarea în Liga 1. A fost vital în barajul cu Călărași, dar nu a putut să își ajute echipa să treacă de Voluntari sau ACS Poli, deși a marcat chiar pe „Dan Păltinișanu”.

„Nu vreau să îmi arog nu știu ce merite, dar cred că am avut un aport important la creșterea în valoare a lui Dennis Man și Adrian Petre, tineri jucători care au plecat pe bani mulți de la UTA. Au crescut lângă mine” (Sorin Strătilă)

Dacă vreți să facem comparații peste timp, Strătilă a fost pentru suporterii actuali ai Bătrânei Doamne cam ceea ce era Nicolae Mitu la începutul anilor 90, sau Jeremie Njock la începutul anilor 2000 sau Bogdan Mara în 2006. Carismatic și extrem de talentat, Strătilă mai avea ceva din ceea ce aveau și cei trei fotbaliști enumerați mai sus: era mai greu de controlat… Dar, probabil, atunci când ai un asemenea fotbalist în curtea ta, mai îi treci și cu vederea unele derapaje.

stratila 2

FOTO: Prezentarea oficială a lui Strătilă, într-o zi de octombrie 2014

Acum e la apus… UTA trece printr-un sezon incredibil de slab. Din principala candidată la promovare, gruparea arădeană a ajuns să se zbată pentru supraviețuirea în eșalonul secund, fiind o echipă pe care a ajuns să o bată oricine chiar pe propriul ei teren, dacă putem să-l numim astfel pe cel de la Șiria. Conducerea grupării vrea să se descotorosească de serviciile lui Strătilă după evoluțiile slabe din acest sezon, dar și pentru nerespectarea regulamentului de ordine interioară.

Cireașa pe tort a fost petrecerea la care a participat la Hotel Gio cu ocazia zilei de naștere a lui Mădălin Ciucă. Se întâmpla la câteva ore după ce UTA pierdu-se pe teren propriu cu scorul de 2-3 în fața celor de la Luceafărul. Întrebat ce s-a întâmplat în acea seară, Strătilă ne povestește:

„Într-adevăr, nu am respectat programul. Era sâmbătă seara, aproximativ ora 23.15-23.30. Așteptam să vină soția lui Ciucă cu tortul și urma să plecăm la camere, pentru că în săptămâna care urma aveam intermediara de la Timișoara cu Ripensia. A venit Codru Grădinariu și ne-a găsit acolo pe mine, pe Buleică, pe Grahovac și pe Ciucă. Apoi ne-a trimis pe toți la echipa a doua după meciul cu Ripensia. Probabil de acolo ni se trage, sau nu știu ce să zic…” (Sorin Strătilă)

„Seseul” ne-a vorbit și despre forma slabă a sa și a echipei din acest sezon:

„Nu știu unde s-a greșit. În vară au venit mulți jucători noi și au plecat mulți. Cred că s-a greșit la programul de pregătire. Am avut prea puține meciuri amicale pentru o echipă la care au venit nouă jucători și au plecat opt. Apoi, acel cantonament din Austria poate nu se impunea. Am fost șase zile acolo, din care două pe drum, și nu am jucat niciun amical, iar când am venit la Arad am jucat doar cu echipe din eșalon inferior.

În ceea ce privește forma mea mai slabă, nu știu nici aici care e cauza. Probabil și acea accidentare care m-a ținut pe margine trei săptămâni, probabil și pierderea entuziasmului pe măsură ce ne tot afundam în clasament. Oricum, vreau să spun că în acești trei ani la Arad am dat totul pentru UTA. Am refuzat oferte de la Liga 1, de la Iași, Gaz Metan, Voluntari și altele numai ca să promovez cu UTA, lucru pe care din păcate nu l-am reușit. După acești trei ani cred că trebuia să ne despărțim altfel, cu o strângere amicală de mână și urări de bine. Așa cum s-a întâmplat parcă dă o altă notă. Se putea face altfel… Nu știu care fotbalist de valoare a stat trei ani la UTA deși avea oferte de la echipe din prima ligă sau din străinătate. Eu am stat…”

Strătilă a fost trimis la echipa a doua alături de Ciucă și Buleică, în timp ce Branko Grahovac și reziliat deja contractul. Cel mai probabil, în urma discuțiilor care s-au purtat și se vor mai purta între cei trei jucători și conducerea grupării arădene, cei trei urmează să rezilieze și ei contractele cu clubul.

 

Lucian Dănilă, 15 noiembrie 2017, 12:48 PM