vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Apele bulbucesc cu otravă, iar megacorporațiile și presa se piaptănă

    de Tomck@t | 16 august 2014, 1:26 PM | Internaţional | Video

    0

    Români! Aveți impresia că subiectul „Salvați Roșia Montană” devine un clișeu urban și rural, un tam-tam fără nicio noimă și direcție? Iată ce se întâmplă în inima minei de cupru și aur ce pompează otravă în venele Canadei… Vinovată este megacorporația Imperial Metals din British Columbia, Canada (asemănătoare cu Gold Corporation). IT IS HAPPENING, vorba aia, și cam la soarta asta poate să se aștepte și Romania – The Carpathian Garden...

    Înregistrările video spun totul despre catastrofa produsă de ruperea barajului aparținător iazului unei mine de aur din Canada, la începutul lunii august. Deși au trecut deja aproape două săptămâni de la lugubrul dezastru ecologic, marea majoritate a presei românești se pare că și-a închis ochii intenționat, în afară de HotNews, Digi 24 și câteva bloguri, în frunte cu activiștii Daniel Roxin și Mihai Goțiu.

    Circa 5 milioane de metri cubi de nisip cu metale grele au contaminat mai multe lacuri și râuri din regiunea Cariboo, existând temeri că s-ar putea extinde în următoarele zile, relatează Global News

    Ministrul Energiei din regiunea British Columbia a declarat că Imperial Metals, care deține mina, va trebui să plătească daunele provocate, amenda putând să ajungă la 1 milion de dolari, dacă se descoperă ca a fost greșeala lor, scrie CBC News

    Experții desfășoară o anchetă, în cadrul căreia intervievează toți angajații și iau mostre din apă. Locuitorii din zonă nu au voie să folosească apa până când nu este eliminat pericolul de contaminare. Mina Mount Polley este o mină deschisă de cupru și aur, operată de Imperial Metals Corporation. Barajul de la lacul de deșeuri toxice este făcut din pământ. (HotNews)

    Grupul Imperial Metals, care exploatează mina de cupru şi aur, a informat că nu cunoaşte momentan „cauza ruperii digului”.

    Un fost angajat al minei îi contrazice şi spune că a atras atenţia şefilor asupra pericolului ruperii digului, dar aceştia nu au luat nicio măsură.

    „M-am luptat cu conducerea minei Polley timp de doi ani. Le-am spus să aducă roci pentru a consolida digul. Nu m-au ascultat”, spune Gerald Mc Burney, fost angajat al minei Polley. „Au deversat de cinci ori mai multă apă, iar acel dig nu era proiectat să facă faţă unei cantităţi aşa de mari de apă”, adaugă el. (Digi24)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.