Știri Arad. Un an, o lună și 18 zile. Atât a trecut de când Special Arad publica articolul intitulat EXCLUSIV – Compania de Transport Public Arad – moșia familiei directoarei Mariana Birău. Asigurări de milioane de lei făcute societății de către firma soțului managerului. Publicația noastră atrăgea atenția la momentul respectiv, pe lângă multele nereguli din companie, că directorul economic Angela Borțoi se afla într-un grosolan conflict de interese, firma deținută de aceasta, împreună cu soțul, are contracte pe bani frumoși cu S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. O zi mai târziu, procurorii s-au autosesizat în urma investigației Special Arad la Compania de Transport Public.

În urmă cu exact un an, pe 16 noiembrie 2016, tot noi anunțam că anchetatorii au descoperit o serie de nereguli grave în cadrul Companiei de Transport Public și că, cel mai probabil, urmează să cadă capete din conducerea societății. Prima a fost chiar managerul CTP Arad, Mariana Birău, care și-a pierdut postul din vârful companiei, fiind trecută pe postul de „director de exploatare”. Oarecum nici nu ne miră această manevră, fiindcă doamna Birău știe mult prea multe și a fost de foarte multe ori în centrul unor combinații pe care instituția condusă de ea atâția ani le-a făcut la cheremul politicienilor care au condus municipiul și județul Arad.

Admitem în fața dumneavoastră că ne-a scăpat o informație foarte importantă, pe care ar fi trebuit să o împărtășim cu cititorii noștri în urmă cu aproape o lună de zile. Pe 18 octombrie, inculpata Angela Borțoi a fost condamnată penal la Judecătoria Arad, pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese penal, la două pedepse a câte 4 luni de închisoare, urmând ca în urma contopirii lor să execute 6 luni de închisoare. Cu toate acestea, judecătorii au decis suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani și 6 luni.

Așteptăm, totodată, ca primarul municipiului Arad și președintele Consiliului Județean Arad, adică șefii insituțiilor care patronează Compania de Transport Public Arad, să impună Consiliului de Administrație al societății să inițieze procedura de demitere a doamnei Angela Borțoi, exact așa cum ei le solicită parlamentarilor condamnați penali să-și dea demisia din funcții.

ctp conducere

 

În continuare, vă redăm integral soluția dată de judecători:

 

 

Ora estimata: 08:30

Complet: P05-2017

Tip solutie: Condamnare cu acord de recunoaştere

Solutia pe scurt: În temeiul dispoziţiilor art. 485 alin. 1 lit. a) Cod procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad cu inculpata Borţoi Angela – cu privire la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, prevăzute de art. 2531 Cod penal 1969, obiect al dosarului penal nr. 745/P/2016. În temeiul dispoziţiilor art. 2531 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod penal şi a art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, condamnă inculpata Borţoi Angela – fiica lui Romulus şi Victoria, născută la data de 02.01.1967 în loc. Târnăveni, jud. Mureş, cetăţean român, studii superioare, căsătorită, director economic la C.T.P. Arad, domiciliată în mun. Arad, str. Semenicului, nr. 15, jud. Arad, posesoare a C.I. seria AR nr. 469482, CNP: 2.67.01.02.020054, fără antecedente penale, la două pedepse a câte: – 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese; În baza art. 33 lit. a) Cod penal 1969 raportat la art. 34 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatei în pedeapsa cea mai grea aceea de 4 (patru) luni închisoare, pe care o sporeşte cu 2 (două) luni închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa de: 6 (şase) luni închisoare. În baza art. 81, 82 Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Atrage atenţia inculpatei asupra prevederilor art. 83 Cod Penal. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpata la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18 octombrie 2017. 

Document: Hotarâre  1992/2017  18.10.2017

Andrei Fuliaș, 16 noiembrie 2017, 2:16 PM