ANAF face razii de verificare a chiriilor. Măsura e considerată ilegală

  de - | 10 octombrie 2016, 8:01 PM | Naţional | Recomandările editorilor

  1

  Fiscul a declanșat campania de verificare a pieței chiriilor la sediile asociațiilor de proprietari. Acestea au început, deja, să le solicite celor care au contracte de închiriere să depună copii vizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Măsurile sunt însă cel mai probabil ilegale.

  Recent, șeful ANAF, Dragoș Doroș, a spus că vor fi inițiate verificări ale contractelor de închiriere, potrivit Profit.ro. El a arătat că, inițial, va fi o campanie de informare a proprietarilor și, apoi, vor fi declanșate controale. Motivul acestei acțiuni este că Fiscul a constatat că declararea unor sume modice “este un fenomen” și, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decât în realitate.

  Asociațiile de proprietari le cer, deja, celor care au contracte de închiriere să depună copii vizate de ANAF, după cum se poate vedea în anunțul de mai jos afișat de o asociație de proprietari din București:

  Sursa foto: Profit.ro

  Sursa foto: Profit.ro

  „În momentul acesta, proprietarii care obțin venituri din chirii devin un focus pentru noi. Primul pas este campania de informare, pasul doi este de control”, a declarat Doroș.

  O măsura legală?

  Există mai multe aspecte ce fac ca măsura Fiscului să fie ilegală. Fiscul nu are dreptul legal să ceară asociațiilor de proprietari să strângă copii după contractele de închiriere, iar acestea la rândul lor nu au dreptul să ceară proprietarilor copii după contractele de închiriere.

  Adrian Bența, consultant fiscal spune că nu există prevederi de natură fiscală care să oblige la aceasta. „Din punct de vedere fiscal nu este treaba asociației de proprietari contractele de închiriere, însă trebuie verificate reglementările mai vechi privind domiciliul persoanelor”, spune el.

  Însă nici acestea nu dau dreptul unei asociații să ceară proprietarilor contractele de închiriere. OUG 97 din 2005 privind domiciliul reședința și actele de identitate spune că înscrierea în cartea de imobil a unei asociații se face pe baza actului de identitate (nu a contractului de închiriere). Tot aici apare și obligația ca această carte să fie prezentată ”la cerere, politiștilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor”. Nu fiscului. Cum un contract de închiriere conține date de caracter personal, precum adrese, date de identificare acestea cad sub prevederile legii 677 din 2001 privind protecția datelor cu caracter personal. Persoanele care dețin astfel de infromații trebuie să fie înregistrate ca operatori, trebuie să existe acceptul persoanelor ale căror date sunt comunicate, ori aceste lucruri nu se întâmplă cu asociațiile de proprietari.

  Zelul Fiscului în privința contractelor de închiriere contrastează cu lejeritatea și incapacitatea Fiscului de a lupta împotriva marii evaziuni. Companii multinaționale cu cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei nu plătesc de ani buni impozit pe profit raportând pierderi, an de an, în urma unor operațiunilor contabile creative, la limita legii.

  Sursa: digi24.ro, profit.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Daca cautati doar la chirii neinregistrate nu rezolvati mare lucru. Trebuie cautat tocmai la cei care inregistreaza chiriasii. Ei sunt cei care modifica facturile utilitatilor pentru profit personal neingistrat. Chiriasilor nu li prezinta originalele la utilitati. Daca cineva e intradevar interesat, discrepantele se pot vedea la cererea facturilor originale si cele furnizate de Agentiile imobiliare catre chiriasi. E profit personal neinregistrat, e o crima organizata care blameaza contoarele de gaz si curent ca fiind defecte (care de fapt sunt personalizate pentru profit personal, cu angajati din interior). Repet, chriasilor nu li se prezinta facturile originale ale electricitatii si gazului. Cand realizezi asta sigur ca pleci si nu te mai uiti inapoi. Depozitele sigur raman la ei. Iar pentru ca nimeni nu poate elucida situatia sunteti chemati si in instanta pentru nerespectarea termenului chiriei, unde legea ii favorizeaza. Ca sa se justifice, tot ei trimit pe adresele vechi facturile deschise. Ce se intampla in Romania nu poate fi resuscitat. Romania e terminata.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad