Amenzile de circulaţie cresc simțitor de la 1 MAI. Vezi noile sancțiuni!

  de Special Arad | 30 aprilie 2016, 11:44 AM | Auto | Naţional | Recomandările editorilor

  1

  Amenzile de circulaţie vor creşte, de la 1 mai 2016, cu 20% datorită majorării salariului minim pe economie de la 1.050 de lei / lună la 1.250 de lei / lună.

  Creşterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei/lună, la 1.250 de lei/lună, începând cu 1 mai 2016, aduce cu sine şi o veste proastă: creşterea cuantumului amenzilor de circulaţie cu acelaşi procent, aproape 20%.

  Valoarea punctului de amendă este calculată potrivit legii în funcție de salariul minim, respectiv 10% din acesta, urmând să ajungă la 125 lei, de la 105 lei în prezent. Contravenţiilor prevăzute în Codul Rutier li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte – amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.

  Clasele de sancţiuni, conform Codului Rutier, sunt următoarele: clasa I – 2 sau 3 puncte – amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte – amendă; clasa a III-a, de la 6 la 8 puncte – amendă; clasa a IV-a , de la 9 la 20 puncte – amendă şi clasa a V-a, de la 21 la 100 puncte – amendă (sancțiuni care se aplică numai persoanelor juridice).

  De la 1 mai, amenzile vor fi, în funcție de clasă, astfel:

  – de la 250 la 375 de lei (clasa I);
  – de la 500 la 625 de lei (clasa a II-a);
  – de la 750 la 1.000 de lei (clasa a III-a);
  – de la 1.125 la 2. 500 de lei (clasa a IV-a);
  – de la 2625 la 12.500 de lei (clasa a V-a) – sancțiuni care se aplică numai persoanelor juridice

  Clasa I: Şoferul care nu poartă centura de siguranţă va fi sancţionat cu o amenă cuprinsă între 250 şi 375 de lei şi 2 sau 3 puncte de penalitate. Aceeaşi sancţiune va fi suportată şi de către conducătorul auto care conduce un autovehicul, în mod nejustificat, cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv. O sancţiune similară va primi şi conducătorul autovehiculului care nu respectă obligaţia de semnalizare a schimbării direcţiei de mers.

  Clasa a II-a: Cu 4 sau 5 puncte de amendă şi sume cuprinse între 500 şi 625 de lei vor fi sancţionaţi conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, cei care nu respectă semnificaţa culorii roşii a semaforului sau cei care nu respectă regulile privind depăşirea.

  Clasa a III-a: Conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere expirat se va sancţiona cu 6 – 8 puncte de amendă şi sume cuprinse între 750 şi 1.000 de lei.

  Clasa a IV-a: Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat, neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, neefectuarea verificării medicale periodice, lipirea de afișe, inscripții sau înscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutieră, inclusiv pe suporturile acestora, săvârșirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanților la trafic, aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depășește mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depășește pragul fonic prevăzut de lege) –  sunt aplicate de la 9 la 20 puncte – amendă de la 1.125 de lei la 2.500 de lei.

  Şoferii care se urcă băuţi la volan se pot aştepta la amenzi de până la două salarii minime pe economie, adică 2.500 de lei. Nu mai punem la socoteală suspendarea permisului de conducere.

  Clasa a V-a: Se aplică pentru persoane juridice, amenzile sunt între 2.625 şi 12.500 de lei.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nimic despre cei care parcheaza in fata trecerilor de pietoni, nimic despre faptul cu 90% de zonele galbene pentru taxi obtureaza tot.Nimic despre toti handicapatii care-si lasa microbusele si camioanele parcate peste tot in oras.Toti ciobanii pot claxona cat vor ei si oriunde 24-24h.Toti cocalarii pot tura coasbele de masini cat vor ei.Toti nebunii pot circula zi si noapte prin oras, fara sa vezi macar un gabor!Fac curse noaptea pe arterele mari de-ti tuna capu’-n somn, da’ nici urma de militieni.Culmea, stau gaborii si te prind, asa aiurea, la te miri ce filtru.Ca n-ai centura, ca n-ai pe dreaku’ – lacu’!Nu conteaza ca pe 75% din strazi iti rupi masina, ocolesti gropane si te feresti sa nu-ti tai pneurile intre liniile de tramvai, importante sunt punctele de amenda si banii aferenti.Beeiii, unde dreak va credeti, la Monaco, ca acolo te opreste potera si-ti da amenda ca-ti turezi aiurea muiercilagou’!Ce sa mai zic de sutele de masini cu volan pe dreapta!Beeei, cu volan pe stanga e-n RO, atunci cu volan pe stanga, ca astia care circula pe invers nu-s in vizita, is de aci, beiii!te mai intreaba gaboru’ daca ai instinctor, pai ce intrebare, ca daca iti sare focu’ pe masina poti sa ai 100 de buteliute inutile.O abureala, culmea, tot pe buzunarul nost’.isteti tare, (ne)legiuitorii astia, impreuna cu potera de trei parale.’Nea Mielu’!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad