Terorizează o întreagă comunitate. Este acuzat de conducerea unui autovehicul fără permis și în stare de ebrietate, defrișare ilegală, fapte de distrugere, violarea dreptului de proprietate, agresiuni verbale, amenințări, toate acestea comise – după cum susține un arădean, Costel Nan – de către un singur om: Gheorghe Tomoioagă. Și cu toate astea nu se întâmplă aproape NIMIC, autoritățile fugind parcă de măsuri concrete pentru aplanarea situației.

În același timp, de luni de zile, Costel Nan, domiciliat în Arad dar cu pământul pe care îl lucrează la Tălagiu, susține că se luptă cu sistemul birocratic pentru a se apăra atât pe el cât și bunurile sale. Nan acuză Poliția că a tergiversat anchetele (fără probe însă…), că dosarele penale s-au deschis de-abia după câteva luni, iar el, victima, la capătul răbdării, se gândește să apeleze până și la Ministerul de Interne… (!!!)

Dar să o luăm cu începutul, precizând că toate acuzațiile de mai jos îi aparțin lui Nan, și le și asumă. În toamna anului trecut, conducând un autovehicul sub influența alcoolului, Gheorghe Tomoioagă l-ar fi agresat verbal pe Nan Costel în repetate rânduri, ba chiar a ajuns să-l amenințe cu moartea! Agresiunile s-au abătut și asupra tatălui victimei, un om în vârstă de 78 de ani. La câteva minute de la aceste fapte, ambele victime au apelat serviciul 112, cerând ajutor poliției. „Răspunsul” autorităților a fost acela că Nan Costel a primit un telefon de la șeful de post din Pleșcuța din vremea respectivă, adică octombrie 2015, care l-a întrebat despre problemă și l-a îndemnat (că doar cu asta se ocupă polițiștii!) să renunțe la reclamație. Au existat martori la cele declarate de Nan Costel, însă majoritatea acestora s-au retras, rămânând doar unul care mai susține o banală acuzație de conducere fără permis.

Ținând cont că nimeni nu s-a deplasat în urma celor două apeluri la 112, victima s-a dus ulterior să depună plângere la secția de poliție, unde a așteptat timp de aproape o oră ca cineva să vină, după care l-a sunat pe șeful de post Irinel Tat, însă acesta l-a ocolit strategic – spunând că a fost în secție, dar că plecase de acolo de 10 minute.

Următoarea zi, Nan Costel a intrat în audiență la adjunctul IPJ Arad (la aceea vreme) Ștefan Troiac, depunând sesizările în numele lui și al tatălui. Adjunctul l-a asigurat de întregul sprijin, după care l-a delegat pe un anumit agent Oancea să investigheze cazul. După trei săptămâni a fost anunțat că urma să vină cineva de la Arad să înceapă cercetările necesare, însă urmarea e… să spunem „clasică”: „Nu au putut fi administrate mijloace de probă care să confirme fără nici un dubiu existența unor abateri” – astfel că nu au  fost dispuse măsuri.

De la agresiuni verbale, direct la furt

Faptul că s-a urcat beat la volan și că l-a amenințat, nu a fost singurul motiv pentru care Costel Nan s-a văzut nevoit să depună plângeri la poliție împotriva lui Gheorghe Tomoioagă. La începutul aceleași luni (în 2015), Nan Costel și-a surprins „dușmanul” la furat de lemne, fiind în trecere cu TAF-ul peste terenul lui și distrugându-i și lui arborii. A sunat… din nou la poliție, însă semnalul fiind slab… polițiștii nu au reușit să ajungă la timp.

A doua zi, comisarul și subcomisarul, împreună cu pădurarul și alți martori au venit să constate tăierea ilegală a 84 de arbori. Tomoioagă, fiind și el prezent, și-a recunoscut faptele.

E interesant de menționat faptul că deși acesta și-a recunoscut faptele în fața a mai multor persoane, organele de ordine i-au făcut dosar penal dar nu l-au trimis la Parchet. De ce? Potrivit explicației primite de Costel Nan, fapta constatată nu se încadrează la distrugere și a fost sfătuit să-i deschidă dosar civil.

De unde atâta „protecție”?

Costel Nan speculează faptul că Gheorghe Tomoioagă îl aprovizionează cu lemne tocmai pe fiul unui comandant de la Pompieri, care are în administrare o firmă de prelucrare a materiei lemnoase și, de aceea, nu se întâmplă nimic.

În răspunsul venit în 2 martie reiese că autoritățile s-au autosesizat cu privire la tăierile ilegale de arbori. Întrebarea noastră este următoarea: Cum se pot autosesiza autoritățile din moment ce există plângeri asupra acestui fapt încă din octombrie, plângeri semnate de Nan Costel?

Ce urmează…

Nan se luptă pentru dreptatea lui și de aceea a ales, ca printre ultime soluții, să se adreseze presei. Însă, și așa, ne cam îndoim de rezultat, având în vedere la ce face referire… el folosind, nu o dată, în discuțiile cu noi, expresia „mafia lemnului”.

Fără comentarii, mai jos vă prezentăm sesizările lui Nan Costel și răspunsurile venite din partea IPJ Arad. Vă lăsăm să trageți singuri concluziile…

Mihai Todoca, 20 iulie 2016, 10:53 AM