Ambasadorii europeni în SUA susțin acordul nuclear cu Iranul

  de - | 26 septembrie 2017, 8:20 AM | Internaţional

  0

  Ambasadorii la Washington ai Regatului Unit, Franței, Germaniei și Uniunii Europene au susținut ferm luni acordul nuclear încheiat de comunitatea internațională cu Iranul în 2015, relatează agenția Agerpres, citând Reuters.

  Europenii cer menținerea acordului atâta timp cât Iranul își respectă obligațiile, în timp ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, care a contestat acordul încă din campania electorală, a menționat ideea renegocierii, pentru a corespunde mai bine intereselor americane. El trebuie să confirme oficial până pe 16 octombrie că Iranul respectă acordul; în caz contrar, Congresul SUA — unde Partidul Republican al președintelui dispune de majoritate — are la dispoziție 60 de zile pentru a decide reinstituirea sancțiunilor suspendate prin acord.

  “Suntem de acord că anularea acestui acord a fi o pierdere importantă”, a spus ambasadorul UE, David O’Sullivan, în cadrul unui dialog la Consiliul Atlantic.

  Ambasadorul german Peter Wittig a arătat că trebuie avut în vedere un cadru mai larg pentru o eventuală anulare: “Ce semnal ar trimite asta unor țări cum este Coreea de Nord? Ar semnala că diplomația nu prezintă încredere, că nu se poate avea încredere în înțelegerile diplomatice și ne-ar afecta, cred, credibilitatea în Occident dacă nu am onora un acord pe care Iranul nu l-a încălcat”.

  Ambasadorul britanic Kim Darroch a dezvăluit că jumătate din discuția de săptămâna trecută, de la New York, a premierului Regatului Unit, Theresa May, cu președintele Trump a fost despre Iran. May i-a explicat liderului de la Casa Albă de ce Londra consideră acordul o chestiune de securitate națională. Regatul Unit va continua să susțină acordul atâta timp cât AIEA (Agenția Internațională pentru Energia Atomică) va considera că Iranul îl respectă.

  Ambasadorul francez Gerard Araud a observat că Rusia, China și Iranul, care au semnat acordul alături țara sa, de SUA și de Germania, au indicat clar că nu sunt de acord cu renegocierea.

  Sursa: Agerpres

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.