Raul Găman și Iustin Rus sunt doi copii. Au doar 13 ani, dar au făcut deja cinste Aradului cât nu au reușit mulți într-o viață. Sunt „argint” al României la judo, primul la U13 – 50 kg, al doilea tot la U13 – 34 kg. Atunci au plâns, își doreau „aur”, dar timpul lor este abia la început.

Acum au fost în Bosnia, la Mostar, acolo unde au participat la cel mai tare concurs din cariera lor, Judo Borsa Open. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva. A fost un concurs la care au participat 30 de țări, peste 1.200 de sportivi și 140 de cluburi. A fost practic ca și un campionat european”, spune Radu Găman, tatăl lui Raul.

Însoțiți de Cristian Rus, antrenorul de la Judo Club Arad, Raul și Iustin s-au întors cu medalii de bronz. „Acolo, la primii trei, se poate întâmpla orice. Se decide într-o secundă, la o priză, la orice”, a continuat Radu.

Surpriza a venit de la Alexandru Dorgoșan, copilul care a participat la U11, 34 de kg, și a câștigat concursul. A urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Raul și Iustin sunt elevi, chiar buni. Primul este la Colegiul „Elena Ghiba Birta”, al doilea la german, la „Adam Muller Guttenbrun”. Nu sunt de 10, dar nici sub 8 nu coboară. Părinții lor vor să mulțumească cadrelor didactice din aceste școli pentru înțelegerea de care dau dovadă atunci când cei doi lipsesc. Nu o fac degeaba. Nu se plimbă prin parcuri, și nici la baruri nu ajung. Ei chiar fac performanță, iar pentru aceste medalii munca este titanică.

Lucian Dănilă, 11 octombrie 2017, 4:08 PM