joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ADR Vest: Despre „sistemul care nu minte” și proiectele de drumuri ale Aradului

    de Raluca Medeleanu | 10 martie 2017, 2:41 PM | Administraţie

    0

    Conferința membrilor ADR Vest, organizată astăzi în Palatul Administrativ, s-a focusat pe a oferi clarificări în ceea ce privește evaluare și timpul de implementare al proiectelor, pe discuții despre birocrație și tendința de debirocratizare, bonificații și mai ales încurajarea beneficiarilor pentru întocmirea corectă a proiectelor tehnice.  La prezentare s-au întâlnit toți membrii Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Aradul avându-l drept reprezentant pe Iustin Cionca, președintele CJA.

    Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, a spus că punctele atinse în conferință reprezintă „un suport pentru o întreagă filozofie de ajutorare a UAT-urilor într-un sistem destul de sofisticat și de birocratic de a tragere a fondurilor europene”.

    Reprezentanții ADR Vest au declarat că, în acest moment, programul operațional regional 2014-2020 (POR) este într-o mare parte lansat, suportând o creștere substanțială față de fostul program, mai exact 70 % în plus din punct de vedere al banilor.

    Acești bani trebuie transformați în investiții și proiecte. Sunt încă 6 apeluri deschise, deci se mai pot pune proiecte, sunt 3 apeluri în consultare, adică în etapa premergătoare lansării unui ghid de finanțare, consultare care presupune că optimizează și îmbunătățește ghidurile de finanțare. Din păcate , nu se reacționează cum ar trebui. Multă lume după ce s-a lansat ghidul de finanțare, atunci reacționează vizavi de anumite nevoi. Dar ceea ce este important este că avem deja proiecte în valoare de 200 milioane de euro depuse în Agenție, dintre care sunt mai mult de jumătate în evaluare”, a spus directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), Sorin Maxim.

    Acesta a afirmat că de la începutul Programul, s-au simplificat pe parcurs anumite aspecte, la inițiativa ADR Vest, astfel că proiectele respinse în zona de conformitate se mai pot depune o dată.

    Pot să spun la momentul acesta că avem un set de măsuri mai amplu propus către nivelul național, în care dorim să continuăm cu această abordare și dorim să optimizăm procesul de evaluare, încât să creștem ritmul de finanțare pentru că la momentul acesta  avem lansate valoric doar o treime din componentele de finanțare din cadrul programului și ne dorim o absorție de 60%.

    Suntem foarte sensibili la nevoie beneficarilor, încercăm să le corectăm dar pe de altă parte, cea ce încercăm să lămurim, e că și calitatea proiectelor trebuie să rămână la nivelul minimal din ghid. Deci documente lipsă sau neconforme generează fie respingere fie clarificări în zona de evaluare, în ideea în care complexitatea ghidurilor este mult mai mare față de 2007, sunt mult mai multe strategii și mult mai multe legi care trebuiesc elaborate premergător” a spus directorul ADR Vest.

    Aradul are două proiecte importante, aflate în faza finală

    Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat că județul Arad are înscrise în acest Program două proiecte importante pentru drumuri din județ care se află la ora actuală în ultima fază de evaluare. Este vorba de modernizarea drumului Arad – Buteni și de drumul Sânpetru German până la limita cu județul Timiș. Continuarea drumului respecitv după limita de județ încă nu este planificată, căci părțile impicate din Timiș au fost nevoi.

    Directorul ADR Vest a declarat că proiectele vor fi semnate în curând, în aproximativ o lună de zile. Iustin Cionca a spus despre cele două proiecte că sunt primele depuse în România în prima etapă, județul Arad fiind în acest sens cel mai avansat.

    După semnarea proiectului, urmează faza de documentație tehnică și execuția propriu-zisă.

    MySMIS, un tare al Uniunii Europene. „Sistemul aduce transparență procesului, acest sistem nu minte”

    Sorin Maxim, directorul ADR Vest a spus că un lucru complicat la ora actuală este faptul că de acum proiectele nu se vor mai depune pe hârtie ci prin sistemul de proiecte MySMIS, se încarcă electronic și orice eroare care ar apărea în sistem nu poate fi corectată, astfel că orice eroare în sistem lasă „urme”. „Și aici încercăm să instruim beneficiarii să facă această etapă, să o depășească în bune condiții, pentru că este o provocare pentru ei, mai ales pentru cei care nu au avut proiecte depuse”, a spus acesta.

    Sistemul electronic MySMIS obligă  beneficiarul la nivelul cel mai înalt de reprezentare să semneze electroncic aceste documente, fiind și în acest caz vorba de o semnătură legală, iar acesta personal trebuie semna documentul, indiferent dacă are implicat un consultant, la final semnătura trebuie să și-o însușească direct beneficiarul, indiferent că este vorba de primarar, sau președinte, sistemul îl obligă pe responsabilul de la cel mai înalt nivel să acceseze și să fie în cunoștință de cauză.

    „Sistemul MySMIS este o condiționalitate a Comisiei Europene, nu se vor face plăți nici în România, nici într-o altă țară europeană fără acest sistem și pe de altă parte este o etapă de debirocratizare și de transparentizare a procesului, pentru că acest sistem nu minte. Nu mai ai cum să scoți, să pui, datele sunt scanate, arhivate, nu se mai pot înlocui documente. La fiecare etapă se face o memorare a ceea ce s-a depus la acel moment”, a spus Sorin Maxim.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.