joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2016! E din Japonia și a descoperit mecanismul autofagiei

    de Special Arad | 3 octombrie 2016, 5:51 PM | Internaţional

    0

    Laureatul din anul 2016 al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină este japonezul Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismului autofagiei. Erorile în aceste gene pot cauza o serie de boli, iar aceste descoperiri vor ajuta la explicarea cauzelor unor boli precum cancerul sau boala Parkinson.

    Yoshinori Ohsumi a fost premiat pentru analizarea modului în care celula biologică lucrează în autofagie – cum celulele corpului se detoxifiază şi repară singure.

    Yoshinori Ohsumi s-a născut în anul 1945 la Fukuoka, Japonia. Din anul 2009 este profesor la Institutul pentru Tehnologie din Tokyo, potrivit Comitetului Nobel.

    În vârstă de 71 de ani, profesorul japonez Yoshinori Ohsumi a început să cerceteze mecanismul autofagiei în urmă cu 26 de ani, la Universitatea din Tokyo. Acesta a folosit drojdie dintr-o brutărie pentru a identifica genele esenţiale în mecanismul autofagiei. Experimentele sale au fost considerate „briliante” de către Comitetul Nobel de la Stockholm, care l-a şi premiat luni.

    Prin cercetarea profesorului Yoshinori Ohsumi s-a înţeles cum răspunde organismul la infecţii sau se adaptează la înfometare. O serie de mutaţii din genele studiate de acesta se regăsesc în diferite forme de cancer şi boli neurologice, precum Parkinson.  Autofagia, mecanismul descris pentru prima oară de profesorul Ohsumi, se referă la capacitatea celulelor de a-şi distruge propriul conţinut pe care apoi îl transportă în nişte vezicule sub formă de saci, până într-un compartiment de reciclare, lizozomii, unde  se distruge materialului celular, scrie descopera.ro.

    Autofagia este cunoscută încă de acum cinci decenii, dar importanţa sa fundamentală în fiziologie şi medicină a fost recunoscută abia odată cu cercetările lui Yoshinori Ohsumi, în anii 1990.

    Prin procesele autofage organismul curăţă inclusiv toxinele şi reciclează componentele celulelor deteriorate. Celulele creează membrane care vânează resturile celulelor moarte, bolnave sau uzate şi folosesc moleculele rezultate pentru energie sau pentru a refacea altor celulele.

    Perturbările din procesul autofagiei au fost legate de boala Parkinson, diabetuld e tip 2, cancer şi alte afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Mutaţiile produse în genele autofage pot cauza boli genetice. Cercetări intense au loc în prezent pentru a dezvolta medicamente care să declanşeze procesul autofagiei în diferite boli.

    Cuvântul autofag provine din două cuvinte greceşti care înseamnă „auto-devorare”, scrie descopera.ro.

    Sezonul Nobel 2015 va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.

    Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar, joi, va fi anunţat Nobelul pentru literatură.

    Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

    Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.

    Laureatul va primi o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro).

    SURSA: descopera.ro

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.