vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Inundații la Arad! Culturile din Cadaș se duc pe apa… Mureșelului

    de Lucian Dănilă | 26 iunie 2014, 10:45 AM | Știri Arad

    0

    Șase ani de disperare pentru locuitorii din cartierul arădean Cadaș. Șase ani de inundații care par că nu se mai sfârșesc. Două-trei zile ploioase îi aduc pe cetățenii acestui cartier vitregit în pragul colapsului. Urletul lor, însă, se face greu auzit…

    Se întâmplă în Arad, într-un cartier în care, deși unii nici nu știu despre existența lui, locuiesc oameni gospodari, oameni normali, oameni cu școală. Ca să ajungi acolo trebuie să străbați cartierul Confecții. Treci podul și ajungi în Cadaș. Un cartier care te întâmpină cu asfalt, apoi te poartă prin gropi și noroaie. Un cartier prin care trece trenul pe stradă din 1921. Cadașul nu a intrat în planul de modernizare deși se află la doar zece minute – cu mașina – de Primărie…

    Și mai au o problemă (n.r. de fapt mai multe). Mureșelul, acest mic canal care traversează Aradul, devine un adevărat fluviu atunci când natura prăvale peste oraș ploi cu un debit mai mare decât cel normal. Aseară, locuitorii de pe strada Bulgară, erau cu toții în stradă strigându-și fiecare durerea. Grădinile lor erau, din nou, distruse de ape. O apă infectă care atunci când se retrage lasă totul uscat în urma ei.

    „De șase ani trăim același calvar”, își începe povestea Vasile Ștefănuț, un om gospodar din cartier care în câteva săptămâni aștepta să recolteze ceea ce a semănat în primăvară. Munca lui s-a dus însă pe apa… Mureșelului. „Cei de la Primărie spun că nu e vina lor, că Mureșelul nu aparține de ei și nu pot investi în el. Totul a început acum șase ani, atunci când o firmă din București a început să dea apă pentru irigații la unguri. Nu am nimic cu ungurii. Știu că nu au apă și au nevoie de apa de la noi pentru irigații. Dar măcar când sunt ploi ca și astea din aceste zile, atunci să oprească naibii pompele de la Micălaca. Pentru că pe lângă apa din Mureș, mai vine și apa de ploaie, și se umflă Mureșelul și uite cum ne arată grădinile. M-am săturat să muncesc an de an degeaba. Pe când să recoltez, vine apa și îmi distruge totul, iar asta e la fel de șase ani”, și-a continuat oful Vasile Ștefănuț.

    IMG_8393

    Și-a construit un dig de apărare… Degeaba

    „Locuiesc aici de 14 ani. Nevastă-mea tot îmi spune să vindem să ne mutăm, dar unde să mă mai duc acum la 63 de ani? Sunt atâtea taxe, la anii mei iar trebuie să mă apuc de planuri, de investiții…”, spune Vasile Ștefănuț. „În urmă cu câțiva ani am construit în spatele grădinii un dig de beton. L-am făcut la un metru sub pământ, dar tot degeaba. Apa s-a tot infiltrat. Parcă tot mai mai mult de atunci…”, a continuat omul.

    Le mor animalele în apa infectă

    Lângă Vasile Ștefănuț a venit vecinul său, Petru Lucaci. Avea și el probleme cu inundația. Grădina lui, la fel, era sub ape. Dar mai era una. De ani de zile îi mor animalele. „au fost ani în care mi s-au înecat porcii. Ce să mai spun de pui? Acum i-am scos pe toți afară și i-am pus într-o remorcă. Domnule, aici toți vin și ne promit marea cu sarea, dar numai în prag de alegeri. Ei vor doar votul nostru, apoi ne uită”, spune Petru Lucaci, un text care sună atât de cunoscut în România actuală, în România reală.

    IMG_8426

    Plătesc impozite pentru zona B

    Cartierul e vitregit rău. Ca să mergi cu mașina, mai ales după ploaie, trebuie să ai mare curaj. Gropile sunt la ele acasă, noroiul e la tot pasul, iar în ciuda acestui fapt locuitorii din cartier plătesc impozite pentru zona B, deși canalizarea este făcută doar parțial. Deși locuiesc la câțiva metri unul de altul, între Vasile Ștefănuț și Petru Lucaci este o mare diferență. Primul beneficiază de canalizare, iar al doilea nu! Pare o întâmplare din filmele cu proști, dar e reală. Canalizarea a fost făcută doar până la jumătatea străzii, și așa s-a făcut pe mai multe străzi din acest cartier.

    IMG_8420

    Construcție compromisă înainte de a fi finalizată

    Nu vorbim despre pasajele de pe centură. Cele care sunt folosite de politicieni pentru a-și scoate reciproc ochii în goana după voturi. Vorbim de o casă aflată tot în vecinătatea celor doi oameni despre care am scris, și care ne-au vorbit, o construcție care este deja compromisă înainte de a fi finalizată. Ne-a arătat acest lucru Cosmin Lucaci, un băiat cu carte din cartier, cu masterul luat la Academia de Poliție. Este tânăr, dar vorbește foarte bine. Ne-a dus la casa despre care scriem și ne-a arătat cum Mureșelul s-a infiltrat în fundația acesteia. „Deja totul e compromis. Structura de rezistență este compromisă de apele din Mureșel. Haideți să faceți o poză bună”, ne-a spus el, altfel un băiat care își câștigă decent existența lucrând mai mult în străinătate.

    „Vara nu putem ieși în curte. Vine efectiv, mă scuzați, apă cu miros de fecale. Sunt milioane de țânțari. Nici nu mă deranjează atât țânțarii cât mirosul. Nu putem deschide geamurile, nu putem sta în curte sau la stradă pentru că nu putem respira acest aer. Acum, după ploaie, apa parcă arată că e mai curată, dar vă spun, sunt zile când e neagră, parcă ar fi cu cianură. Unde se infiltrează ucide totul pentru că este foarte toxică”, spune Cosmin Lucaci.

    Într-un final a ajuns și primarul

    În timp ce ne aflam acolo, pe Vasile Ștefănuț l-au sunat de la Primărie. „Domnul Vasile? De la Primărie suntem, ajungem în maxim zece minute”. Vorba lui Cosmin Lucaci: „zece minute cu TVA înseamnă că ajung într-o oră jumate”. Și aproape că a avut dreptate. Au venit într-o oră… A venit un tip cu nume de celebru lingvist: Pruteanu. Daniel Pruteanu, însă, nu a fost întâmpinat cu flori și veselie. „Ne-au trimis pe unul care nu poate nimic”, au izbucnit oamenii din zonă. Fără putere de decizie, fără a știi foarte bine ce se întâmplă, Pruteanu a avut nevoie de ajutor. Și așa, la fața locului a ajuns primarul Falcă. A mai fost și în urmă cu câțiva ani chiar în grădina lui Vasile Ștefănuț. „Nu intru pentru că știu bine despre ce este vorba. Mureșelul nu aparține de Primărie. Deși am dorit, nu putem investi de la bugetul local în el pentru că aparține de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Faceți o adresă acolo”, le-a spus Falcă locuitorilor păgubiți de inundație.

    IMG_8439

    La cum funcționează lucrurile în România, suntem convinși că vom fi chemți din nou pe această stradă. Și peste un an, și peste doi, și nici atunci nu se va rezolva problema de pe strada Bulgară…

    VEZI GALERIA FOTO

    FOTO: LUCIAN DĂNILĂ

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.