marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    1980 versus 2014: cum au evoluat manechinele din România

    de Special Arad | 19 aprilie 2014, 3:22 PM | Undeva

    0

    După anii ’90, societatea românească a fost martora unor multiple schimbări: politice, economice, sociale şi nu numai. Evident, noul regim democratic şi-a facut simţită prezenţa în fiecare domeniu, ceea ce înseamnă că nici lumea modei nu a rămas la nivelul la care era în perioada ceauşistă, scrie One.ro.

    Dacă înainte de revoluţie existau oficial în Bucureşti cinci case de mo­dă – doar două reprezentative: Venus şi IMOB, acum numărul caselor de modă creşte parcă fără oprire. Nici în privinţa numărului de modele lucrurile nu stăteau prea bine: erau în total aproximativ 30 de manechine şi foarte puţini manechini care partici­pau şi la alte case decât la cea la care erau angajaţi, iar statutul lor nu era deloc la fel de privilegiat ca acum: pe cărţile de muncă era trecut «lucră­tor economic», iar programul lor era de 8 ore. Pre­zentările de modă se ţineau în sălile special amenajate din cadrul fiecărei case de modă şi rareori la Hotelul Intercontinental.

    Şi dacă tot vorbim despre manechine, vă prezentăm câteva imagini cu cele mai cunoscute nume din perioada anilor ’90, precum şi din perioada actuală, modele care au ales să îşi facă un renume şi peste hotare.

    Eugenia Enciu

    Eugenia Enciu

    Eugenia Enciu a fost doar una dintre multele concurente care candidau pentru un post de manechin la Casa de modă Venus. Era înaltă şi frumoasă, dar nu în standardele pe care ultimii ani le-au impus fetelor care visează astăzi să fie admirate pe un podium. Tânăra a fost una dintre cele mai celebre imagini ale modei româneşti din anii ‘80.

    Eugenia Enciu

    Dana Săvuică

    Una dintre cele mai cunoscute manechine din România, Dana Săvuică, s-a lansat ca model la Casa de Modă Venus, în 1990. Ea a fost timp de 5 ani imaginea Adesgo, a prezentat pentru creatori romani celebri, cum ar fi Irina Schrotter, Doina Levintza, Venera Arapu, Catalin Botezatu, Janine, dar şi pentru cei straini, ca Givenchy, Sonia Rykiel şi mulţi alţii.

    Eugenia Enciu

    Melek Amet

    Melek Amet a fost fotomodel român al anilor 1970-1980, fiind una dintre cel mai bine cotate manechine ale acelor vremuri. A fost prima femeie-manechin a comunităţii turco-tătare din România. Prin trăsăturilor sale deosebite, datorate originii exotice, Melek a fost vedeta podiumurilor de modă din acea vreme, făcând parte din echipa de manechine a casei de modă Venus. În ultimii ani ai vieţii sale a condus propria sa agenţie – „Blu Models”.

    Eugenia Enciu

    Cătălin Botezatu

    Cătălin Botezatu – a fost unul dintre cei mai apreciaţi manechini ai anilor 90, fiind prezent în toate show-urile de modă ale momentului. Designerul şi-a început cariera în 1984, ca manechin, lucrând prima dată cu Zina Dumitrescu. În 1985, a absolvit cursurile unei case de modă bucureştene, obţinând dreptul să participe la defilări în afara ţării, iar câteva luni mai târziu a obţinut titlul de „Cel mai bun manechin al anului în Europa”, în cadrul unei competiţii care a avut loc la Frankfurt.

    Eugenia Enciu

    Tania Budi

    Tania Budi este şi astăzi una dintre cele mai frumoase blonde din România. În anii ’90, Tania a fost fotomodel alături de Botezatu pentru Zina Dumitrescu

    Eugenia Enciu

    Andreea Diaconu

    Andreea Diaconu s-a născut pe 28 martie 1991 şi la o vârstă foarte fragedă, în toamna lui 2005, a prezentat pentru Dolce & Gabbana şi Anna Molinari. Imediat după aceea, ea a devenit imaginea campaniei publicitare YSL pentru parfumul ASIA. Andreea a prezentat pentru aproape toate casele mari de modă şi a realizat pictoriale pentru reviste precum Vogue (Franţa, Korea, Nippon, Turcia), Teen Vogue, Harper’s Bazaar.

    Eugenia Enciu

    Irina Lăzăreanu

    Fotomodelul de origine română Irina Lăzăreanu a plecat din România la vârsta de 4 ani, părinţii ei luand decizia de a părăsi ţara pentru un trai mai decent, ajungând în Canada. La 14 ani, a ajuns la Londra, pentru a urma cursurile de la Royal British Academy of Dance, urmându-şi visul de a deveni balerină. Dupa un accident la genunchi, este obligată sa renunţe la balet, dar norocul face să îi cunoască pe rockerul Pete Dogherty şi pe top-modelul Kate Moss, aceasta introducând-o în lumea modei, propunând-o pentru o ediţie a revistei Vogue Paris.

    Eugenia Enciu

    Diana Dondoe

    Diana Dondoe s-a născut la Craiova, în anul 1982, iar în lumea modei a fost adusă de către Giani Portmann, un model plecat la vânat pe străzile ţării noastre. Şi-a făcut debutul în modă în anul 2002, prin prezentările pentru Prada, Balenciaga şi Miu Miu din cadrul Săptămânilor Modei de la Paris şi Milano. Doua luni mai tarziu, a aparut în primul pictorial de modă din carieră, fiind fotografiată de Juergen Teller pentru revista W.

    Eugenia Enciu

    Catrinel Menghia

    Catrinel Menghia s-a născut pe 1 octombrie1985, la Iaşi, şi a fost descoperită de Liviu Ionescu, directorul agentiei MRA Models. În anul 2002, a fost desemnată Modelul anului în România, după care a urmat o carieră în străinătate, cu pictoriale pentru FHM, Cosmopolitan, Sports Illustrated, GQ sau Maxim. La scurt timp după aceea Catrinel prezenta pe cele mai importante catwalk-uri şi devenea imaginea Emporio Armani Underwear în întreaga lume. De asemenea, Catrinel a mai colaborat cu I.D Sarrieri, Triumph, Levi’s, Bruno Manetti, Cotton Club, Calzedonia, Mariella Burani sau Lise Charmel. Catrinel locuieşte în prezent în Milano.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.